De sterrenhemel van april 2019

April is de vierde maand van het jaar. April telt altijd 30 dagen. April wordt ook wel eens grasmaand, paasmaand en eiermaand genoemd. De naam april komt misschien van het Latijnse woord aperire, wat openen betekent. Een andere theorie dat de naam komt van een woord dat tweede betekent of van Aperta, een bijnaam van Apollon, een Griekse god. De Romeinse benaming voor april is Aprilis, de Latijnse naam is Ijar. De sterrenbeelden van april zijn Ram en Stier.

Op de eerste dag van april is het traditie om veel grapjes te maken en geintjes uit te halen.

Weerspreuken van april

 •     April doet wat hij wil.
 •     April veel regen, brengt rijke zegen.
 •     April koud en mei warm, geen boer wordt er arm.
 •     Zelfs aprilletje zoet heeft nog wel eens een witte hoed.
 •     Sneeuwt april nog op onze hoed, is voor druiven en koren goed.
 •     Verschaft april mooie dagen, dan pleegt de mei de last te dragen.
 •     April koud en nat, vult schuur en vat.
 •     De vrouwen en de aprillen, hebben beiden hun grillen.
 •     De heren en de aprillen, bedriegen die zij willen.
 •     Wil april niet vertrouwen, hij is en blijft de ouwe. Nu lacht hij vals met zonnegloren en gooit dan weer met hagelstenen om je oren.
 •     April geeft soms nog sneeuw.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

 • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
 • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
 • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
 • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in april 2019

Nieuwe Maan 5 april 2019 10:50
Eerste Kwartier 12 april 2019 21:06
Volle Maan 19 april 2019 13:12
Laatste Kwartier 27 april 2019 00:18

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in april 2019

Mercurius

Mercurius is deze maand niet waarneembaar.

Venus

Venus komt slechts zeer kort voor de Zon op en is hooguit met behulp van een verrekijker nog laag boven de horizon te vinden. Je hebt dan wel een vrije uitkijk nodig.

Mars

Mars gaat na middernacht onder en is deze maand in het sterrenbeeld Stier – Taurus te vinden.

Jupiter

Jupiter komt steeds vroeger op maar helaas komt de planeet niet heel erg ver boven de horizon uit. Bekijk de planeet voor zonsopkomst voor de ochtendschemering aanbreekt in het zuiden. Jupiter staat dan op zijn hoogst. Jupiter bevindt zich de gehele maand in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus.

Saturnus

Saturnus is kort voor het aanbreken van de ochtendschemering zichtbaar laag boven de zuidoostelijke horizon. Saturnus bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius.

Uranus

Uranus is deze maand niet waarneembaar.

Neptunus

Neptunus bevindt zich in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius en is kort voor zonsopkomst laag boven de zuidoostelijke horizon.

Meteoren

Halverwege de maand neemt de activiteit van de meteorenzwerm de Lyriden weer toe. Het maximum van de zwerm wordt verwacht in de nacht van 22 op 23 april. Het is dan net Volle Maan geweest dus alleen de aller helderste Lyriden zijn zichtbaar. Het maximum van de Lyriden is op 23 april omstreeks 5 uur in de ochtend maar dan hebben we wel veel last van storend maanlicht. Probeer de meeste Lyriden voor 00.30 uur waar te nemen want daarna komt de Maan het feestje bederven. Lees meer over de Lyriden in dit artikel.

Lyriden - radiant
De radiant van de Lyriden naast de heldere ster Wega in het sterrenbeeld Lier.

De sterrenhemel in april 2019 

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

Laag boven de noordoostelijke horizon zien we de heldere sterren Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus en Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra. Boven Wega zien we de kop van de Draak – Draco. De rest van het lijf van de Draak kronkelt ronde het sterrenbeeld Kleine Beer – Ursa Minor. Dit maakt de Draak lastig te herkennen. Onder de Poolster zien we het sterrenbeeld Cepheus en rechts van Cepheus, aan de andere kant van de melkwegarm staat het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in april
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in april 2018 omstreeks 22 uur.

 

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

Hoog in het oosten zien we deze maand de heldere oranjerode ster Arcturus van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes. Dit sterrenbeeld is gemakkelijk te herkennen want het heeft de vorm van een vlieger. In het noordoosten zijn de sterrenbeelden Noorderkroon – Corona Borealis, Hercules en Lier – Lyra te vinden. In het zuidoosten zien we het sterrenbeeld Maagd – Virgo en de heldere ster Spica.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in april 2018 omstreeks 22 uur

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

Boven de zuidelijke horizon staat het opvallende sterrenbeeld Leeuw – Leo. Onder het lijf van de leeuw het grote en langgerekte sterrenbeeld Waterslang – Hydra. Op de rug van de Waterslang staat het sterrenbeeld Raaf – Corvus.

 

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in april 2018 omstreeks 22 uur

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

In het westen duikt het sterrenbeeld Orion steeds vroeger onder de horizon. Ook het sterrenbeeld Stier – Taurus kunnen we in het westen nog vinden. Hoger boven de westelijke horizon zijn de sterrenbeelden Tweelingen – Gemini en Voerman – Auriga te vinden. Onder de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Voerman bevindt zich het sterrenbeeld Perseus.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in april 2018 omstreeks 22 uur

De sterrenhemel boven je hoofd

Hoog boven je hoofd staat deze maand de Steelpan, dit asterisme maakt deel uit van het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major.
%d bloggers liken dit: