De sterrenhemel van april 2020

De maand april is de vierde maand van de Gregoriaanse kalender. In de Oud-Romeinse kalender was het de tweede maand. De maand april telt dertig dagen. April zou komen van het Latijnse aperire, wat openen betekent. Het zou verwijzen naar de planten en de bloemen die terug beginnen groeien en bloeien. Andere benamingen voor de maand april zijn grasmaand, kiemmaand, paasmaand en eiermaand. Allemaal benamingen die voor zich spreken.

.Een andere theorie dat de naam komt van een woord dat tweede betekent of van Aperta, een bijnaam van Apollon, een Griekse god. De Romeinse benaming voor april is Aprilis, de Latijnse naam is Ijar. De sterrenbeelden van april zijn Ram en Stier.

Op de eerste dag van april is het traditie om veel grapjes te maken en geintjes uit te halen.

Het weer in april

Het weer in april vertoont een grillig patroon. Begin april is het nog heel goed mogelijk dat er sneeuw valt. Op het einde van de maand kan de temperatuur vlotjes boven de 20° stijgen. Te warme temperaturen in april zijn echter ook niet goed. Een Franse weerspreuk zegt “Paques au balcon, Noël au tison”, waarmee bedoeld wordt dat als het weer te zacht is met Pasen, dat men dan Kerstmis achter de haard doorbrengt. Verder kan het in april ook flink regenen. Na de maartse buien heeft men dus nu te maken met de aprilse grillen.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in april 2020

Eerste Kwartier 1 april 2020 12:21
Volle Maan 8 april 2020 04:35
Laatste Kwartier 15 april 2020 00:56
Nieuwe Maan 23 april 2020 04:27
Eerste Kwartier 30 april 2020 22:38

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

De Volle Maan van 8 april is tevens een Supermaan

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in april 2020

Mercurius
Mercurius is deze maand niet waarneembaar.

Venus
Venus gaat deze maand nog steeds meer dan 4 uur na de Zon onder. De planeet is een niet te missen verschijnen in het westen.

Mars
De rode planeet is ’s ochtends voor zonsopkomst in het zuidoosten zichtbaar. De afstand tussen de planeet en de Aarde wordt steeds kleiner waardoor de planeet ook steeds helderder wordt

Jupiter
De grootste planeet van ons zonnestelsel is kort voor zonsopkomst laag in het zuidoosten zichtbaar.

Saturnus
De planeet bevindt zich voor zonsopkomst laag in het zuidoosten. De planeet bevindt zich in de buurt van Jupiter maar is veel minder helder.

Uranus
Uranus komt deze maand in conjunctie met de Zon. De planeet is deze maand daarom niet zichtbaar.

Neptunus
Ook Neptunus is deze maand niet zichtbaar.

Meteorenzwermen
Half april worden de Lyriden weer actief. De Maan zal de meteorenwaarnemingen nauwelijks storen. Tijdens het maximum in de vroege ochtend van 22 april hebben we helemaal geen last van de Maan. Bij helder weer zijn er dan een tiental meteoren per uur te zien.

Lees meer over de Lyriden in dit artikel.

Lyriden - radiant
De radiant van de Lyriden naast de heldere ster Wega in het sterrenbeeld Lier.

De sterrenhemel in april 2020

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in april
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in april 2020 omstreeks 22 uur.

In het noorden zijn de heldere sterren Wega en Deneb te vinden. Tussen Deneb en de Grote Beer – Ursa Major kronkelt het lichaam van Draco – Draak. Recht onder de Poolster staat Cepheus de koning. Links van Cepheus staat Cassiopeia, de koningin van Cepheus. Laag in het noordwesten zien we het sterrenbeeld Perseus.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in april 2020 omstreeks 22 uur

Tussen de horizon en de staart van de Grote Beer – Ursa Major is de kleine maar goed herkenbare boog van het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis zichtbaar. Links van de Noorderkroon het grote maar onopvallende sterrenbeeld Hercules. Rechts van Hercules het vliegervormige sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes met de heldere oranjerode ster Arcturus. Ook zijn er in het oosten nog delen van de sterrenbeelden Slang – Serpens en Maagd – Virgo zichtbaar maar deze delen bevatten geen opvallende heldere sterren.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in april 2020 omstreeks 22 uur

In het zuiden zien we deze maand de dierenriemsterrenbeelden Leeuw – Leo en Maagd – Virgo. Lager boven de horizon bevindt zich het langgerekte sterrenbeeld Waterslang – Hydra. Op de rug van de waterslang bevinden zich twee kleine sterrenbeelden: Beker – Crater en Raaf – Corvus. Dit laatste sterrenbeeldje is het gemakkelijkste te herkennen.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in april 2020 omstreeks 22 uur

Boven de westelijke horizon de heldere sterren Castor en Pollux van het sterrenbeeld tweelingen – Gemini. Ook de heldere ster capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga is gemakkelijk te vinden. Verder kunnen we het sterrenbeeld Stier – Taurus met de heldere oranjerode ster Aldebaran zien. Ook Procyon, de helderste ster van het sterrenbeeld Kleine Hond – Canis Minor en betelgeuze van het sterrenbeeld Orion zijn nog zichtbaar.

De sterrenhemel boven je hoofd

De Grote Beer – Ursa Major bevindt zich deze maand nagenoeg in het zenit. De beer wordt door een aantal veel minder opvallende sterrenbeelden omringd.