De sterrenhemel van augustus 2018

Augustus is de achtste maand van het jaar en heeft 31 dagen.

Augustus wordt ook wel de oogstmaand genoemd. Augustus is vernoemd naar Gaius Iulius Caesar Octavianus (keizer Augustus). De sterrenbeelden van augustus zijn Leeuw en Maagd. In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari.

Weerspreuken

  •     Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan krijgen we zeker goede wijn.
  •     Als augustus zonder regen henen gaat, zal men zien dat de koe mager voor de kribbe staat.
  •     Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af.
  •     Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in augustus 2018

Laatste kwartier4 augustus 201820:19:50
Nieuwe maan11 augustus 201811:59:07
Eerste kwartier18 augustus 201809:49:54
Volle maan26 augustus 201813:58:24

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in augustus 2018

Mercurius
Mercurius is vanaf 20 augustus weer te zien laag boven de oostelijke horizon. De planeet komt niet ver boven de horizon uit dus een vrije uitkijk is noodzakelijk en een verrekijker is ook handig.

Venus
Venus is na zonsondergang nog steeds een hele heldere verschijning maar de planeet gaat wel al ongeveer 1 uur na zonsondergang onder dus de pret is van relatief korte duur.

Mars
Mars is ‘s avonds na zonsondergang zichtbaar laag in het zuiden.

Jupiter
Jupiter is ‘s avonds in het zuidwesten zichtbaar maar gaat wel steeds korter na de Zon onder.

Saturnus
Saturnus is kort na zonsondergang zichtbaar laag in het zuiden.

Uranus
Uranus bevindt zich deze maand op de grens van de sterrenbeelden Aries – Ram en Pisces – Vissen. De planeet is met behulp van minimaal een verrekijker in de nanacht op te zoeken. Tegen de tijd dat het licht begint te worden staat de planeet hoog in het zuiden.

Neptunus
Neptunus staat de gehele maand in het sterrenbeeld Aquarius – Waterman op slechts een paar graden van de ster lambda Aquarii. De planeet is ongeveer de gehele nacht met behulp van een telescoop te zien.

De sterrenhemel in augustus 2018

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

laag in het noordoosten zien we deze maand de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Auriga – Voerman. In het noordwesten zien we Ursa Major – Grote Beer hoog aan de hemel staan. Richting noordoosten deze maand de sterrenbeelden Perseus, Cassiopeia en Cepheus.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

In het oosten zien we deze maand de sterren van Pisces – Vissen. Ook het grote vierkant van het sterrenbeeld Pegasus is zichtbaar met daar aan vast de langgerekte keten sterren die het sterrenbeeld Andromeda vormen.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

Hoog in het zuiden zijn de sterren en de sterrenbeelden die de Zomerdriehoek vormen zichtbaar: Wega in Lyra – Lier, Deneb van Cygnus – Zwaan en Altaïr van Aquila – Arend. Laag boven de horizon het sterrenbeeld Sagittarius – Boogschutter met rechts er van een deel van het sterrenbeeld Scorpius – Schorpioen.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

het sterrenbeeld Boötes – Ossenhoeder met de heldere ster Arcturus staat deze maand bijna pal in het westen. Linksboven Boötes bevindt zich het grote maar zwakke sterrenbeeld Hercules en het boogje sterren van Corona Borealis – Noorderkroon. Als er geen storend maanlicht is en je bent uit de buurt van storend stadslicht dan zijn de sterrenbeelden Serpens – Slang en Coma Berenice – Haar van Berenice ook te zoen.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven je hoofd

De sterren Deneb en Wega bevinden zich in het buurt van het zenit. Ook de kop van Draco – Draak en het sterrenbeeld Cepheus staan bijna boven je hoofd.

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.