De sterrenhemel van augustus 2019

Augustus is de achtste maand van het jaar en heeft 31 dagen.

Augustus wordt ook wel de oogstmaand genoemd. Augustus is vernoemd naar Gaius Iulius Caesar Octavianus (keizer Augustus). De sterrenbeelden van augustus zijn Leeuw en Maagd. In een schrikkeljaar begint augustus op dezelfde dag van de week als februari.

Weerspreuken

  •     Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan krijgen we zeker goede wijn.
  •     Als augustus zonder regen henen gaat, zal men zien dat de koe mager voor de kribbe staat.
  •     Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af.
  •     Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in augustus 2019

Nieuwe Maan 1 augustus 2019 05:12
Eerste Kwartier 7 augustus 2019 19:31
Volle Maan 15 augustus 2019 14:29
Laatste Kwartier 23 augustus 2019 16:56
Nieuwe Maan 30 augustus 2019 12:37

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in augustus 2019

Mercurius

Mercurius is tot ongeveer 20 augustus te zien kort voor zonsopkomst boven de noordoostelijke horizon. De planeet beweegt door de sterrenbeelden Tweelingen – Gemini en Kreeft – Cancer.

Venus

Venus bevindt zich vanaf de Aarde gezien te dicht bij de Zon en is daarom niet zichtbaar.

Mars

Mars gaat kort na de Zon onder en is deze maand voor ons niet waarneembaar.

Jupiter

Jupiter gaat al voor middernacht onder. Je kan de planeet vinden in de buurt van de heldere oranjerode ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Jupiter bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus en is in het zuiden tot zuidwesten te vinden.

Saturnus

De planeet met de ringen is deze maand in het zuiden te vinden. Saturnus gaat pas ver na middernacht onder. Saturnus bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius.

Uranus

Uranus bevindt zich deze maand in het sterrenbeeld Ram – Aries. Uranus komt kort voor middernacht op.

Neptunus

Neptunus komt al kort na zonsondergang op en is dan zichtbaar tot het ochtendgloren. De planeet staat laag boven de horizon in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius. Zoek de planeet met behulp van een kleine telescoop op tussen de sterren 96 Aqr en φ Aqr. Deze sterren hebben een visuele helderheid van magnitude 5,5 resp. 4,2 en zijn dus onder goede omstandigheden net met het blote oog zichtbaar.

Meteorenzwermen

Vanaf halverwege juli tot ongeveer 24 augustus zijn de beroemde Perseïden weer actief. Het maximum van de Perseïden wordt dit jaar op 13 augustus in de ochtend verwacht. Omdat het dan bijna Volle Maan is zullen we enorm veel last hebben van storend maanlicht.

Tussen 3 augustus en 25 augustus zijn ook de kappa-Cygniden actief maar dit is geen erg actieve meteorenzwerm. Ook zijn er vanaf ongeveer 25 augustus alpha-Aurigiden te zien maar ook dit is een meteorenzwerm met een erg lage frequentie alhoewel er soms uitbarstingen zijn.

De sterrenhemel in augustus 2019

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

In het noorden zijn deze maand geen opvallende sterrenbeelden te zien. Laag in het noorden is de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga te zien. Tijdens een donkere maanloze nacht kan je eens op zoek gaan naar de zwakke sterrenbeelden Lynx en Giraffe – Camelopardalis. Links van de Poolster zien we het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major en rechts van de Poolster het sterrenbeeld Cassiopeia. Hoog aan de hemel, richting het zenit,  de sterrenbeelden Draak – Draco en Cepheus maar ook deze twee zijn niet erg opvallend.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

In het zuidoosten, laag boven de horizon zijn de zwakke sterrenbeelden Waterman – Aquarius en Steenbok – Capricornus te zien. Hoger boven de horizon bevinden zich de heldere sterren van het sterrenbeeld Pegasus. Het sterrenbeeld Andromeda bevindt zich links ervan. In het noordwesten zien we het w-vormige sterrenbeeld Cassiopeia.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

Hoog boven de horizon zien we het grote asterisme de Zomerdriehoek die bestaat uit de heldere sterren Wega, Deneb en Altaïr. Laag boven de horizon vinden we het grote sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. In het zuidwesten, laag boven de horizon zien we de heldere oranjerode ster Antares samen met een gedeelte van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius. Boven de Schorpioen zien we het grote, zwakke sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus dat het beste opgezocht kan worden tijdens een donkere maanloze nacht.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

Boven westelijke horizon zien we de heldere oranjerode ster Arcturus en het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes. Linksboven de Ossenhoeder staat een fraaie boog sterren, dit is het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis. Boven de Noorderkroon het grote maar zwakke sterrenbeeld Hercules. In het noordwesten zie we het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven je hoofd

In het zenit zien we deze maand twee heldere sterren. Het zijn Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus en Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra. Ook de opvallende kop van het sterrenbeeld Draak – Draco is gemakkelijk te herkennen.
%d bloggers liken dit: