De sterrenhemel van augustus 2020

De maand augustus heette niet altijd augustus. Vroeger heette ze Sextilis, wat zesde maand betekent. De naam augustus komt van de princeps Gaius Iulius Caesar Octavianus, beter bekend als Keizer Augustus. Omdat deze jaloers was op Iulius Caesar met zijn maand juli, wou hij ook zijn eigen maand. Augustus is de achtste maand van de Gregoriaanse kalender. Deze maand wordt ook wel oogstmaand genoemd. In het westelijk halfrond wordt in augustus overal geoogst. Van het vele fruit dat geoogst wordt, kan lekkere confituur worden gemaakt, in vele gezinnen een traditionele bezigheid tijdens de maand augustus. Augustus is de achtste maand van het jaar en heeft 31 dagen.

Weerspreuken

  •     Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan krijgen we zeker goede wijn.
  •     Als augustus zonder regen henen gaat, zal men zien dat de koe mager voor de kribbe staat.
  •     Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af.
  •     Noordenwind in augustus opgestaan, brengt standvastig weder aan.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in augustus 2020

Volle Maan 3 augustus 2020 17:59
Laatste Kwartier 11 augustus 2020 18:47
Nieuwe Maan 19 augustus 2020 04:42
Eerste Kwartier 25 augustus 2020 119:59

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in augustus 2020

Mercurius
Mercurius is alleen de eerste dagen van de maand zichtbaar. De rest van de maand bevindt de planeet zich te dicht bij de Zon om waargenomen te kunnen worden.

Venus
Venus komt ongeveer 3 uur voor de Zon op. De planeet is als een heldere ochtendster zichtbaar in het oosten.

Mars
Mars is in het begin van de maand al kort na middernacht zichtbaar. De planeet is met een helderheid van magnitude -1 een opvallende rode verschijning.

Jupiter
Jupiter is een groot deel van de nacht waarneembaar maar komt helaas niet erg hoog boven de horizon uit.

Saturnus
Zie Jupiter. Beide planeten zijn ongeveer 8° van elkaar verwijderd aan de sterrenhemel. Jupiter is wel veel helderder dan Saturnus.

Uranus
Uranus is vanaf ongeveer 1 uur zichtbaar in het sterrenbeeld Ram – Aries. Gebruik wel een kleine telescoop of een verrekijker om de planeet te vinden.

Neptunus
Neptunus is omstreeks middernacht met behulp van een kleine telescoop te vinden in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius.

Meteoren

Deze maand zijn de Perseïden actief. Het is de beroemdste meteorenzwerm van het jaar. De Perseïden zijn ook wel bekend als de “tranen van Laurentius”, de feestdag van deze heilige valt op 10 augustus. De Perseïden zijn actief tussen 17 juli en 24 augustus met een maximum dat dit jaar op 12 augustus valt.

Tussen 3 en 25 augustus zijn ook de kappa-Cygniden zichtbaar. Dit zijn trage, vaak felle meteoren die uit het puntje van de linkervleugel van de Zwaan lijken te komen.

Vanaf 25 augustus is er ook een verdwaalde alpha-Aurigide te spotten. Dit is een zwerm waarvan de radiant in het sterrenbeeld Voerman – Auriga ligt met een heel laag maximum die soms onverwachte uitbarstingen kent.

De sterrenhemel in augustus 2020

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

Bij helder weer kunnen we de Poolster boven de noordelijke horizon waarnemen. Zonder storend stadslicht is ook de rest van het sterrenbeeld Kleine Beer – Ursa Minor zichtbaar. Hoog in het noordwesten bevindt zich het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major. In het noordoosten de sterrenbeelden Cepheus, Cassiopeia en Perseus.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

Laag in het oosten kunnen we de zwakke sterren van het grote sterrenbeeld Vissen – Pisces zien. Linksboven de Vissen het grote herfstvierkant van het sterrenbeeld Pegasus en links van Pegasus de boog sterren die het sterrenbeeld Andromeda vormen.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

Hoog in het zuiden zijn de drie heldere sterren die de Zomerdriehoek vormen nog steeds prominent aanwezig. Laag boven de zuidelijke horizon het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius met rechts ervan een deel van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius dat helaas in onze streken maar gedeeltelijk boven de horizon uitkomt.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De heldere oranjerode ster Arcturus van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes bevindt zich deze maand nagenoeg pal in het westen. Linksboven de Ossenhoeder zien we de zwakke sterren van het sterrenbeeld Hercules en de opvallende boog van het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis. Bij donkere, maanloze hemel zijn ook de sterrenbeelden Slang – Serpens en Haar van Berenice – Coma Berenices zichtbaar.

De sterrenhemel boven je hoofd

In het zenit vinden we deze maand de heldere sterren Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra en Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus. Ook de kop van de Draak staat erg hoog aan de hemel. Bovendien is ook nog eens Cepheus de koning hoog in het zenit te vinden.