De sterrenhemel van augustus 2021

Deze maand komen de planeten Jupiter en Saturnus in oppositie met de Zon. Dit betekent dat de beide planeten dan de gehele nacht waarneembaar zijn. De beide planeten bevinden zich in het sterrenbeeld Steenbok – Capricornus. Saturnus komt op 2 augustus in oppositie en Jupiter is op 20 augustus aan de beurt.

Deze maand hebben we ook het jaarlijkse maximum van de Perseïden. Deze meteorenzwerm wordt jaarlijks omstreeks 16 juli actief en heeft dan zijn maximum in de nacht van 12 op 13 augustus. Er zijn dan gemiddeld 100 meteoren per uur zichtbaar. Dit jaar valt het maximum kort na Nieuwe Maan, dus we hebben geen last van storend maanlicht. De Perseïden zijn afkomstig van de komeet 109P/Swift-Tuttle (de Grote Komeet van 1862). De Perseïden zijn snel en de heldere zorgen voor nalichtende sporen. Ook komen zullen er regelmatig vuurballen zichtbaar zijn.

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Geschiedenis

  • Op 4 augustus 2007 werd de Phoenix ruimtesonde van de NASA gelanceerd. Deze ruimtesonde maakte op 25 mei 2008 een geslaagde landing in Vastatis Borealis op Mars.
  • Op 25 augustus 1989 maakte de ruimtesonde Voyager 2 een geslaagde scheervlucht langs Neptunus.
  • Op 28 augustus 1993 vloog de ruimtesonde Galileo langs de asteroïde 243 Ida. Er werden foto’s gemaakt en de kleine maan Dactyl werd gevonden. Het was voor het eerst dat er een maantje bij een asteroïde werd gevonden. De Galileo ruimtesonde was op weg naar Jupiter.
  • Op 25 augustus 1981 maakte de Voyager 2 gebruik van de zwaartekracht van Saturnus om verder naar de buitenste delen van het zonnestelsel te reizen.

Waarnemen

De Maan in augustus 2021

Maanfase Datum Tijd Afstand tot de Aarde (km)
Nieuwe Maan 8 augustus 2021 15:51 389.108
Eerste kwartier 15 augustus 2021 17:21 363.574
Volle Maan 22 augustus 2021 14:02 381.785
Laatste kwartier 30 augustus 2021 09:15 405.479

Op 3 augustus passeert de Maan ten noorden van Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Stier – Taurus.

Op 6 augustus bevindt de Maan zich tussen Castor – α Geminorum en Alhena – γ Geminorum. Later op de dag bevindt de Maan zich 3° ten zuiden van Pollux – β Geminorum.

Op 10 augustus, het is dan twee dagen na Nieuwe Maan, passeert de zeer smalle maansikkel de planeet Mars. Dit vindt ’s avonds zeer laag boven de horizon plaats.

Een dag later bevindt de Maan zich 4,3° ten noorden van Venus. Op 13 augustus, twee dagen voor Eerste Kwartier, passeert de Maan de heldere ster Spica – α Virginis, van het sterrenbeeld Maagd – Virgo en drie dagen later, op 16 augustus vinden we de Maan 4,5° ten noorden van de heldere ster Antares – α Scorpii, van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius.

Op 20 augustus bevindt de Maan zich 3,7° ten zuiden van Saturnus en een dag later 4° ten zuiden van Jupiter. Beide planeten bevinden zich dan in het sterrenbeeld Steenbok – Capricornus.

Op 30 augustus passeert de Maan wederom Aldebaran in het sterrenbeeld Stier – Taurus.

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in augustus 2021

Venus
Venus bevindt zich deze maand in het sterrenbeeld Maagd – Virgo. Venus is lastig te vinden kort na zonsondergang in het westen.

Mars
Mars bevindt zich in het sterrenbeeld Leeuw – Leo. In het begin van de maand is de planeet in de buurt van de heldere ster Regulus (α Leonis). Mars beweegt zich oostwaarts richting het sterrenbeeld Maagd – Virgo. De planeet is vanuit Nederland niet zichtbaar.

Jupiter
Jupiter heeft deze maand een visuele helderheid van magnitude -2,8. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Steenbok – Capricornus en komt op 20 augustus in oppositie met de Zon.

Saturnus
Saturnus bevindt zich ook in het sterrenbeeld Steenbok – Capricornus. Saturnus heeft een visuele helderheid van magnitude 0,2 en komt op 2 augustus in oppositie met de Zon.

Uranus
Uranus bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Ram – Aries en begint op 20 augustus aan zijn retrograde (westwaartse) beweging). De planeet heeft een visuele helderheid van magnitude 5,8. Zoek de planeet met behulp van een verrekijker kort voor zonsopkomst op in het westen.

Neptunus
Neptunus verblijft de gehele maand in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius. De planeet heeft een helderheid van magnitude 7,9.

Meteoren
De Perseïden zijn tot ongeveer 24 augustus actief. De zwerm heeft zijn maximum in de avond van 12 augustus. We hebben dan geen last van storend maanlicht..

Tussen 3 en 25 augustus zijn de κ-Cygniden actief. Dit is een kleine zwerm met een maximum omstreeks 17 en 18 augustus. Er zullen slechts maximaal 3 meteoren per uur zichtbaar zijn tijdens dit maximum.

Vanaf 25 augustus worden de α-Aurigiden actief. Deze meteorenzwerm heeft zij maximum tijdens de laatste dagen van de maand. ook dit is een kleine meteorenzwerm.

Tussen 17 en 26 december zijn ook de Ursiden actief. Dit is een kleine zwerm waarvan het maximum het beste tegen de ochtend van 21 december of de nacht van 22 december is te bekijken.

De sterrenhemel in augustus 2021

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

Aan de noordelijke sterrenhemel in deze maand weinig te beleven. De heldere ster capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga staat laag aan de horizon in het noordwesten. In het noordoosten de sterrenbeelden Perseus en Cassiopeia en hoog aan de hemel ook het sterrenbeeld Cepheus.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

In het oosten staat deze maand het grote sterrenbeeld Pegasus hoog aan de hemel. Links van Pegasus het sterrenbeeld Andromeda. Onder het grote lege vierkant van Pegasus staan rechts ervan de sterrenbeelden Waterman – Aquarius en Steenbok – Capricornus. Het zijn sterrenbeelden die geen heldere sterren hebben dus ze zijn wat lastiger te herkennen.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De Zomerdriehoek staat hoog boven de zuidelijke horizon. Tijdens zeer heldere maanloze nachten en uit de buurt van stadslicht is misschien de Melkweg te zien die dwars door de Zomerdriehoek heenloopt in de richting van het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. In het zuidwesten is de heldere ster Antares van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius nog laag boven de horizon te zien.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in augustus omstreeks 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

Hoog in het westen is nog het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes met de heldere oranjerode ster Arcturus te zien. Links van de Ossenhoeder de boog sterren die het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis vormt. Rechts van de Ossenhoeder het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major.

De sterrenhemel boven je hoofd

Recht boven je hoofd is de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra een opvallende verschijning. Ook Deneb van de Zwaan – Cygnus en de kop van de Draak – Draco staan erg hoog aan de hemel.