De sterrenhemel van december 2017

december-wordle

De maand december

De naam december komt van het Latijnse woord decem dat tien betekent. December was in de tiende mand van het jaar en dat kwam omdat tot 153 voor Christus het Romeinse jaar op 1 maart begon. Tegenwoordig is december de twaalfde en laatste maand van de Gregoriaanse kalender. De maand telt 31 dagen.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in december 2017

Volle Maanzondag3 december 2017
16:48
Laatste Kwartierzondag10 december 201708:53
Nieuwe Maanmaandag18 december 201707:31
Eerste Kwartierdinsdag26 december 201710:20

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in december 2017

Mercurius
Mercurius wordt in de tweede van de maand weer zichtbaar boven de oostelijke hemel. Dit betekent dat de planeet kort voor zonsopkomst bekeken moet worden. Aan het eind van de maand komt Mercurius ongeveer 1,5 uur voor de Zon op. Mercurius beweegt zich deze maand door de sterrenbeelden Boogschutter – Sagittarius en Slangendrager – Ophiuchus.

Venus
Venus is deze maand niet waarneembaar. De planeet verplaatst zich door de sterrenbeelden Weegschaal – Libra, Schorpioen – Scorpius, Slangendrager – Ophiuchus en Boogschutter – Sagittarius.

Mars
De rode planeet is de twee helft van de nacht waarneembaar. Mars staat voor zonsopkomst boven de zuidoostelijke horizon. Mars begint de maand in het sterrenbeeld Maagd – Virgo in de buurt van de heldere ster Spica en beweegt zich gedurende de maand naar het sterrenbeeld Weegschaal – Libra toe.

Jupiter
Ook Jupiter verschijnt de tweede helft van de maand boven de oostelijke horizon. Jupiter is kort voor zonsopkomst waarneembaar in het sterrenbeeld Weegschaal – Libra.

Saturnus
Saturnus komt op 21 december in conjunctie met de Zon. De beringde planeet bevindt zich dan in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius en is deze maand niet te zien.

Uranus
Uranus gaat pas ver na middernacht onder. Gebruik een verrekijker om de planeet in het sterrenbeeld Vissen – Pisces op te zoeken.

Neptunus
De waarneembaarheid van Neptunus neemt snel af. Eind december verdwijnt de planeet al omstreeks 22 uur onder de horizon. Neptunus bevindt zich in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius.

De sterrenhemel in december 2017 

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterren van de Draak – Draco kronkelen zich een weg om het steelpannetje van de Kleine Beer – Ursa Minor heen. Links van de Poolster zien we het huisvormige sterrenbeeld Cepheus. In het noordoosten de steelpan van de Grote Beer die met de staart richting horizon wijst.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks midden december 22 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
Boven de oostelijke horizon bevindt zich het sterrenbeeld Tweelingen Gemini met de heldere sterren Castor en Pollux. Het sterrenbeeld Voerman – Auriga staat nog hoger aan de oostelijke horizon. De vijfhoek van de Voerman is goed te herkennen uitgaande van de helderste ster Capella. Tussen de tweelingen en de horizon staat nog een heldere ster en dit is Procyon van het sterrenbeeld Kleine Hond – Canis Minor.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks midden december 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
in het zuidoosten bevindt zich het grote heldere sterrenbeeld Orion. Linksonder de drie gordelsterren is de heldere ster Sirius van het sterrenbeeld Grote Hond – Canis Major te zien. Sirius staat best laag boven de horizon. Hoog boven Orion troont het sterrenbeeld Ster – Taurus uit. Ook de Pleiaden en het sterrenbeeld Ram – Aries staan deze maand hoog boven de zuidelijke horizon. Op een donkere maanloze nacht kan je laag boven de horizon op zoek gaan naar de grote maar zwakke sterrenbeelden Walvis – Cetus en Eridanus – de Rivier.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks midden december 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
Hoog in het westen staat het grote vierkant van het sterrenbeeld Pegasus – het Vliegende Paard. Onder dit vierkant en laag boven de horizon de zwakke sterren van het sterrenbeeld Waterman – Aquarius. In het noordwesten begint de Zomerdriehoek eindelijk onder te gaan; alleen Deneb en Wega zijn nog zichtbaar.

De sterrenhemel boven de westelijk horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks midden december 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd
Deze maand treffen we het sterrenbeeld Perseus recht boven ons hoofd aan. Perseus wordt vergezeld door de sterrenbeelden Cassiopeia en Andromeda.

De meteorenzwermen van december

De Geminiden zijn tussen 7 en 17 december zichtbaar. Het maximum van de meteorenzwerm valt op 14 december. We hebben dit jaar geen storend maanlicht dus dat is gunstig voor ons. Bekijk het maximum voor zonsopkomst op 14 december.

Tussen 17 en 26 december zijn ook de Ursiden actief. Dit is een kleine meteorenzwerm waarvan het maximum op 22 december in de middag valt. De zwerm is dus het beste te bekijken in de nacht er voor of de nacht er na.

 

laatste keer gewijzigd op: 19 oktober 2017

[yabp 1][yabp 2]