De sterrenhemel van december 2019

December is de feestmaand, ook wel wintermaand, kerstmaand en donkere maand genoemd. Deze maand duurt 31 dagen en is de laatste maand van een jaar, de sterrenbeelden voor deze maand zijn Boogschutter en Steenbok. December begint elk jaar op dezelfde dag van de week als september. De joodse naam voor december is Tebel. December is ook de Romeinse benaming voor deze maand.

Decem is Latijn voor tien, oorspronkelijk was december dan ook de tiende maand, omdat het jaar eigenlijk bij maart begon, in de tijd van de Romeinen. In december op het noordelijk halfrond is heet voor twee derde herfst en voor een derde winter. Op het zuidelijk halfrond is het lente en zomer.

Eerst vieren we Sinterklaas, op 5 december, en daarna is Sinterklaas jarig op 6 december. Op 24 december is het kerstavond, gevolgd door 25 en 26 december wanneer het Kerstmis is. Aan het einde van de maand is het natuurlijk de jaarwisseling van 31 december naar 1 januari, ook wel bekend als Oudjaar of Oud en Nieuw.

Weerspreuken van december

  •     December zacht en dikwijls regen, geeft weinig hoop op rijke zegen.
  •     December mist, goud in de kist.
  •     Kerstmis donker, wordt de boer een jonker.
  •     Veel sneeuw op oudejaar, veel hooi in ’t nieuwe jaar.
  •     Donder in de december maand, belooft veel wind in `t jaar aanstaand.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in december 2019

Eerste Kwartier 4 december 2019 07:58
Volle Maan 12 december 2019 06:12
Laatste Kwartier 19 december 2019 05:57
Nieuwe Maan 26 december 2019 06:13

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in december 2019

Mercurius

Mercurius is tot ongeveer halverwege de maand ’s ochtends voor zonsopkomst zichtbaar laag boven de zuidoostelijke horizon. De planeet reist door de sterrenbeelden Weegschaal – Libra en Schorpioen – Scorpius naar het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus.

Venus

Vanaf de tweede week van de maand gaat Venus meer dan twee uur na de Zon onder. De planeet is te vinden boven de zuidwestelijke horizon. De planeet reist van het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius naar het sterrenbeeld Steenbok – Capricornus.

Mars

Mars vinden we ’s ochtends voor zonsopkomst in het zuidoosten. De afstand tussen de rode planeet en de Aarde wordt kleiner waardoor Mars helderder. Telescoopbezitters zullen zien dat het schijfje van Mars langzaamaan groter wordt. Mars bevindt zich in het sterrenbeeld Weegschaal – Libra.

Jupiter

Jupiter verdwijnt begin van de maand in de avondschemering en is dan niet meer zichtbaar.

Saturnus

Saturnus is de eerste helft van de maand kort na zonsondergang misschien nog te vinden in de avondschemering maar de zichtbaarheid houdt niet over. Saturnus bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius.

Uranus

Uranus bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Ram – Aries. De planeet gaat pas na middernacht onder,

Neptunus

Neptunus gaat eind van de maand al kort na 22 uur onder. De planeet bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius in de buurt van de ster phi Aqr, een ster met een visuele helderheid van magnitude 4,2.

Meteoren

Tussen 7 en 17 december zijn de Geminiden actief. Het maximum van de Geminiden valt dit jaar op 14 december maar dan is het bij ons al licht. Het beste zijn de Geminiden dit jaar te bekijken in de dagen voor en na het maximum en dan in de nanacht als de radiant het hoogste boven de horizon staat. Helaas is het net Volle Maan geweest en zal het maanlicht dus best wel storen.

Tussen 17 en 26 december zijn ook de Ursiden actief. Deze meteorenzwerm heeft zijn maximum in de avond van 23 december . Dit jaar hebben we van de Maan weinig last want het is bijna Nieuwe Maan.

De sterrenhemel in december 2019

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

Deze maand zien we de steelpan van de Kleine Beer – Ursa Minor aan de Poolster hangen en staat de Grote Beer – Ursa Major op zijn staart. In het noordwesten is ook nog de kop van het sterrenbeeld Draak – Draco te vinden. De kop bevindt zich rechtsboven de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks midden december 22 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De oostelijke sterrenhemel is deze maand het domein van de wintersterrenbeelden. Zo kan je deze maand eens op zoek gaan naar het asterisme de Winterzeshoek. Deze grote zeshoek bestaat uit de sterren Capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga, Castor van het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini, Procyon van het sterrenbeeld Kleine Hond – Canis Minor, Sirius van het sterrenbeeld Grote Hond – Canis Major, Rigel van het sterrenbeeld Orion en Aldebaran van het sterrenbeeld Stier – Taurus. In het midden van de Winterzeshoek is de heldere ster Betelgeuze van het sterrenbeeld Orion te zien.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks midden december 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

Hoog boven de zuidelijke horizon is deze maand de opvallende open sterrenhoop de Pleiaden te zien. Deze sterrenhoop wordt ook wel het Zevengesternte genoemd. De sterrenhoop bevindt zich in het sterrenbeeld Stier – Taurus. Ook de sterrenbeelden Perseus en Ram – Aries vinden we in dit gebied. Lager bij de horizon zijn de onopvallende sterrenbeelden Walvis – Cetus en Eridanus – Rivier te vinden. Zoek deze sterrenbeelden op tijdens een donkere maanloze nacht.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks midden december 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

Hoog boven de westelijke horizon bevindt zich het sterrenbeeld Pegasus. Vanaf de bovenste punt van dit sterrenbeeld kunnen we het sterrenbeeld Andromeda volgen dat richting het zenit wijst. In het noordwesten zien we nog de heldere sterren Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus en Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra.

De sterrenhemel boven de westelijk horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks midden december 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd

Perseus staat deze maand nagenoeg in het zenit. Cassiopeia staat in de buurt van Perseus en ook de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga staat hoog aan de hemel. Ook het sterrenbeeld Andromeda staat zeer hoog aan de hemel.
%d bloggers liken dit: