De sterrenhemel van februari 2017

De naam Februari komt van de Romeinse god Februus, de god van de zuivering/van de onderwereld. In de oude Romeinse kalender kwam februari niet voor. Er waren oorspronkelijk maar tien maanden in de kalender. Toen het jaar verdeeld werd in twaalf maanden, werd de laatste maand februari genoemd. Het jaar begon dus in maart. Dat veranderde in 456 toen januari de eerste maand werd en februari dus de tweede. Januari en februari zijn de twee laatste maanden die aan de kalender werden toegevoegd. De Romeinen zagen de winter als een maandloze periode.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in februari 2017

Eerste Kwartierzaterdag4 februari 201705:20
Volle Maanzaterdag11 februari 2017
01:34
Laatste Kwartierzaterdag18 februari 201720:35
Nieuwe Maanzondag26 februari 201716:00

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in februari 2017

Mercurius
Mercurius is deze maand voor ons niet zichtbaar. De planeet beweegt zich door de sterrenbeelden Sagittarius – Boogschutter, Capricornus – Steenbok en Aquarius – Waterman.

Venus
Venus is in de avonduren zichtbaar boven de westelijke horizon. De planeet is daar het helderste object. Venus gaat ongeveer 4 uur na de Zon onder. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Pisces – Vissen waar ook Mars zich deze maand op houdt.

Mars
Mars bevindt zich de hele maand in de buurt van de planeet Venus in het sterrenbeeld Vissen. Ook Uranus bevindt zich in dit sterrenbeeld.

Jupiter
Jupiter komt aan het einde van de maand al omstreeks 22 uur op. De reuzenplaneet bevindt zich in het sterrenbeeld Virgo – Maagd in de buurt van de heldere ster Spica.

Saturnus
De planeet met de mooie ringen is ‘s ochtends voor zonsopkomst te vinden laag boven de zuidoostelijke horizon. Saturnus beweegt zich deze maand door de sterrenbeelden Ophiuchus – Slangendrager en Sagittarius – Boogschutter.

Uranus
Uranus gaat aan het eind van de maand al om 22 uur onder. De zichtbaarheid van de planeet neemt dus in rap tempo af. Uranus bevindt zich in de buurt van de planeet Mars.

Neptunus
Neptunus bevindt zich deze maand, van ons uit gezien, te dicht bij de Zon om te kunnen waarnemen.

De meteorenzwermen van februari

Er zijn deze maand geen meteorenzwermen actief.

De sterrenhemel in februari 2017

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
In het noordwesten is het sterrenbeeld Cassiopeia te zien. Naast Cassiopeia de Poolster – Polaris en in het noordoosten de sterren van Ursa Major – de Grote Beer. Ook het sterrenbeeld Cepheus is goed herkenbaar. Laag boven de horizon nog de heldere ster Deneb van het sterrenbeeld Cygnus – Zwaan.

De noordelijke sterrenhemel in februari 2017
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks 15 februari 2017, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
Boven de oostelijke horizon is het sterrenbeeld Leo – Leeuw goed te zien met daaronder enkele sterren van Virgo – Maagd. In het noordoosten, laag boven de horizon de rode ster Arcturus van het sterrenbeeld Boötes – Ossenhoeder. Als je de kromming van de staart van Ursa Major volgt dan kom je uit bij Arcturus.

De oostelijke sterrenhemel in februari 2017
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks 15 februari 2017, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
Hoog in het zuiden is de helder ster Sirius van het sterrenbeeld Canis Major – Grote Hond goed zichtbaar. Boven Sirius het sterrenbeeld Orion en linksboven Sirius de heldere ster Procyon van het sterrenbeeld Canis Minor – Kleine Hond. Tussen de sterren Sirius – Procyon – Betelgeuze bevindt zich het zwakke sterrenbeeld Monoceros – Eenhoorn.

De zuidelijke sterrenhemel in februari 2017
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks 15 februari 2017, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
Het sterrenbeeld Pisces – Vissen bevindt zich laag boven de westelijke horizon. Boven Pisces het sterrenbeeld Aries – Ram. Linksboven de V-vorm van Pisces bevindt zich de kop van het sterrenbeeld Cetus – Walvis. Hoog in het zuidwesten het sterrenbeeld Taurus – Stier. Boven de noordwestelijke horizon de sterrenbeelden Andromeda en Perseus.

De westelijke sterrenhemel in februari 2017
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks 15 februari 2017, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven je hoofd
Boven je hoofd zijn deze maand de zwakke sterrenbeelden Lynx en Camelopardalis – Giraffe te zien. Ook de heldere sterrenbeelden Auriga – Voerman en het sterrenbeeld Gemini – Tweelingen bevinden zich in de buurt van het zenit.

 

laatste keer gewijzigd op: 2 oktober 2016