De sterrenhemel van februari 2018

februari_wordle

Februari is de tweede maand van het jaar. Andere namen voor februari zijn de sprokkelmaand, schrikkelmaand, kortemaand, slijkmaand en de regenmaand. Februari heeft normaal 28 dagen, alleen in een schrikkeljaar, 1 keer per 4 jaar, zijn het 29 dagen. Februari is vernoemt naar de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/onderwereld. Bij de Romeinen was februari de maand van grote reiniging en boetedoening (de februa).

Bij de oude Romeinse kalender, die maar 10 maanden telde, zat geen februari. Pas nadat de koning Numa Pompilius het jaar in 12 maanden verdeelde, kwam februaris (Romeins voor februari) erbij. In 456 waren januari en februari de eerste en tweede maand, voorheen waren dat de laatste. De Latijnse naam voor februari is Abar, de sterrenbeelden van februari zijn Waterman en Vissen. In normale jaren begint februari op dezelfde dag van de week als maart en november, in schrikkeljaren begint februari op dezelfde dag van de week als augustus.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in februari 2018

Laatste kwartier7 februari 201816:55:49
Nieuwe maan15 februari 201822:06:51
Eerste kwartier23 februari 201809:09:21

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in februari 2018

Mercurius
Mercurius staat deze maand veel te dicht bij de Zon en is dus niet zichtbaar.

Venus
Venus staat deze maand te dicht bij de Zon en is ook niet zichtbaar.

Mars
De rode planeet is zichtbaar aan de ochtendhemel in het zuidoosten. Mars bevindt zich in de buurt van de oranjerode ster Antares. De afstand tussen de Aarde en Mars neemt af en daardoor wordt Mars steeds helderder.

Jupiter
Jupiter bevindt zich in het sterrenbeeld Libra – Weegschaal. De planeet komt vroeg op en is daarna de gehele nacht waar te nemen.

Saturnus
Saturnus is kort voor zonsopkomst te vinden laag boven de zuidoostelijke horizon.

Uranus
In de avonduren staat Uranus nog redelijk hoog boven de horizon. Eind van de maand gaat de planeet omstreeks 21.20 uur onder. Uranus bevindt zich deze maand in het sterrenbeeld Vissen – Pisces.

Neptunus
Ook Neptunus staat deze maand te dicht bij de Zon is is daarom niet zichtbaar.

Meteoren
Er zijn deze maand geen meteorenzwermen actief maar op een donkere heldere nacht zijn er altijd wel sporadische meteoren zichtbaar.

De sterrenhemel in februari 2018

sterrenhemel boven de noordelijke horizon
Hoog aan de noordelijke hemel zien we het huisvormige sterrenbeeld Cepheus met links er van het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia. Lager boven de horizon de kop van Draco – Draak met, als je een vrije horizon hebt aan te pakken, de heldere ster Deneb van het sterrenbeeld Cygnus – Zwaan.

De noordelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks 15 februari 2018, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
Hoog in het oosten bevindt zich het sterrenbeeld Leo – Leeuw met de heldere ster Regulus. In het noordoosten de Grote Beer – Ursa Major en laag boven de horizon de oranjerode ster Antares van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes. Ook de sterrenbeelden Canes Venatici – Jachthonden en Coma Berenice – Haar van Berenice bevinden zich in het oosten.

De oostelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks 15 februari 2018, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
Hoog boven de horizon het sterrenbeeld Gemini – Tweelingen met de heldere sterren Castor en Pollux. Lager boven de horizon ook nog de twee honden van de sterrenhemel: Canis Major – Grote Hond en Canis Minor – Kleine Hond. Richting zuidwesten het sterrenbeeld Orion. In het zuidoosten is een beetje eenzame heldere ster zichtbaar, dit is Alphard de helderste ster van Hydra – Waterslang.

De zuidelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks 15 februari 2018, 22 uur. Credit: Kuuke’sSterrenbeelden

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
In het westen staat het sterrenbeeld Perseus hoog boven de horizon. Als je de boog van Perseus volgt dan kom je uit bij de open sterrenhoop de Pleiaden die deel uitmaakt van het sterrenbeeld Taurus – Stier. Meer naar links staat de rode ster Aldebaran die het oog van de stier vormt. In het noordwesten verdwijnen de sterren van Pegasus langzaamaan onder de horizon.

De westelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks 15 februari 2018, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven je hoofd
Recht boven je hoofd, in het zenit, staan deze maand enkele zwakke sterretjes die samen het sterrenbeeld Lynx vormen. Om de Lynx heen de sterrenbeelden Ursa Major – Grote Beer, Gemini – Tweelingen, Auriga – Voerman en Perseus.

 

laatste keer gewijzigd op: 21 december 2017
Bron: WikiKids

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.