De sterrenhemel van februari 2020

februari_wordle

Februari wordt ook de sprokkelmaand, de schrikkelmaand, de kortemaand, de slijkmaand en de regenmaand genoemd.

Februari komt van de Romeinse god Februus, de god van de purificatie/van de onderwereld. In de oude Romeinse kalender kwam februari niet voor. Er waren oorspronkelijk maar tien maanden in de kalender. Toen het jaar verdeeld werd in twaalf maanden, werd de laatste maand februari genoemd. Het jaar begon dus in maart. Dat veranderde in 456 toen januari de eerste maand werd en februari dus de tweede. Januari en februari zijn de twee laatste maanden die aan de kalender werden toegevoegd. De Romeinen zagen de winter als een maandloze periode.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in februari 2020

Eerste Kwartier 2 februari 2020 02:43
Volle Maan 9 februari 2020 08:34
Laatste Kwartier 15 februari 2020 23:19
Nieuwe Maan 23 februari 2020 16:33

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in februari 2020

Mercurius
De kleinste planeet is in de eerste helft van de maand zichtbaar in het zuidwesten. Tot halverwege de maand gaat de planeet ongeveer 1,5 uur na de Zon onder. Op 10 februari is de afstand tussen de Zon en de planeet het grootste, hierna neemt de zichtbaarheid snel af.

Venus
Venus schitterend deze maand ’s avonds na zonsondergang boven de zuidwestelijke horizon. In de tweede helft van de maand gaat de planeet meer dan vier uur na de Zon onder.

Mars
De rode planeet is ’s ochtends voor zonsopkomst in het zuidoosten zichtbaar.

Jupiter
De grootste planeet van ons zonnestelsel is kort voor zonsopkomst laag in het zuidoosten zichtbaar. Gedurende de maand neemt de zichtbaarheid van de planeet toe.

Saturnus
Saturnus is de tweede helft van de maand weer zichtbaar in het zuidoosten. Zoek de planeet kort voor zonsopkomst op als het nog donker is.

Uranus
Uranus vinden we deze maand in het sterrenbeeld Ram – Aries. Dit sterrenbeeld bevindt zich deze maand hoog aan de hemel. De planeet is met behulp van een verrekijker of kleine telescoop te vinden. Tegen het einde van de maand gaat de planeet omstreeks middernacht onder.

Neptunus
Neptunus is deze maand alleen nog aan het begin van de avond zichtbaar. Je hebt wel een telescoop nodig om de planeet te kunnen zien. Neptunus bevindt zich in de buurt van Venus. In de tweede helft van de maand verdwijnt de planeet in de avondschemering en is dan niet meer zichtbaar.

Meteorenzwermen
Er zijn deze maand geen interessante meteorenzwermen zichtbaar. Wel kan er ’s nachts altijd wel een sporadische meteoor worden waargenomen.

De sterrenhemel in februari 2020

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De noordelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks 15 februari 2020, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

Als je vrij uitzicht hebt op de noordelijke horizon dan kan je proberen om de heldere sterren Deneb van het sterrenbeeld Zwaan en Wega van het sterrenbeeld Lier laag boven de horizon te vinden. Cepheus staat rechtop hoog aan de hemel. Dit sterrenbeeld is nu gemakkelijk te herkennen aan de vorm van een huis. Linksboven Cepheus het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De oostelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks 15 februari 2020, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

Hoog in het oosten vinden we het sterrenbeeld Leeuw – Leo met de heldere ster Regulus. In het noordoosten bevindt zich het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major. Laag boven de horizon, onder de Grote Beer kunnen we de oranjerode ster Arcturus van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes zien. In de driehoek die wordt gevormd door Arcturus, de Grote Beer en Leo bevinden zich de onopvallende sterrenbeelden Jachthonden – Canes Venatici en Haar van Berenice – Coma Berenice.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De zuidelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks 15 februari 2020, 22 uur. Credit: Kuuke’sSterrenbeelden

Hoog in het zuiden zien we het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini met de heldere sterren Castor en Pollux. Lager boven de horizon zien we de sterrenbeelden Kleine Hond – Canis  Minor en Grote Hond – Canis Major. Richting zuidwesten zien we nog het wintersterrenbeeld Orion. Boven de zuidoostelijke horizon staat een eenzame redelijk heldere ster, dit is Alphard van het sterrenbeeld Waterslang – Hydra.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De westelijke sterrenhemel in februari 2018
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks 15 februari 20208, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

Hoog in het westen staat het sterrenbeeld Pegasus dat herkenbaar is aan zijn boogvorm. Deze boog wijst je de weg naar de open sterrenhoop de Pleiaden in het sterrenbeeld Stier – Taurus. Meer naar links zie je de oranjerode ster Aldebaran van de Stier. Het grote vierkant van Pegasus verdwijnt deze maand in het noordwesten onder de horizon.

De sterrenhemel boven je hoofd

In het zenit zie je deze maand de zwakke sterren van het sterrenbeeld Lynx. Om dit sterrenbeeldje heen de sterrenbeelden Grote Beer – Ursa Major, Tweelingen – Gemini, Voerman – Auriga en Perseus.

laatste keer gewijzigd op: 4 december 2019