De sterrenhemel van januari 2018

januari_wordle

In de oudste versie van Romeinse kalender, die tien maanden telde, kwamen de maanden januari en februari niet voor. Het jaar begon met maart. December was de laatste maand van het jaar en werd gevolgd door een periode die geen naam kende. In de zevende eeuw voor Christus werden aan de twee nieuwe maanden de namen januari en februari gegeven. Dit zou volgens de overlevering zijn gebeurd tijdens de regering van koning Numa Pompilius. Later werd januari de eerste maand van het jaar en februari de tweede. De schrikkeldag bleef hierbij ten bate van de tweede maand.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in januari 2018

Volle maan2 januari 201803:25:29
Laatste kwartier8 januari 201823:26:33
Nieuwe maan17 januari 201803:18:18
Eerste kwartier24 januari 201823:20:33
Volle maan31 januari 201814:27:46

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Januari wordt in de volksmond ook wel louwmaand, ijsmaand, wolfsmaand of hardmaand genoemd. De twee Volle Manen van deze maand zijn beiden een zogenoemde Supermaan. het zijn ook de enige twee van dit jaar.

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in januari 2018

Mercurius
Mercurius is de eerste helft van de maand ‘s ochtends kort voor zonsopkomst boven de zuidoostelijke horizon te vinden.

Venus
Venus bevindt zich de gehele maand te dicht bij de Zon en kan derhalve niet waargenomen worden.

Mars
Mars is ‘s ochtends in het zuidoosten zichtbaar. De zichtbaarheid neemt gedurende de maand toe.

Jupiter
Jupiter is ‘s ochtends in het zuidoosten zichtbaar. De zichtbaarheid neemt gedurende de maand toe.

Saturnus
Saturnus verschijnt vanaf half januari weer boven de oostelijke horizon. Op 13 januari is er een samenstand met Mercurius.

Uranus
Uranus bevindt zich deze maand in het sterrenbeeld Pisces – Vissen en staat best hoog aan de horizon. Gebruik wel een verrekijker om de planeet op te zoeken.

Neptunus
Neptunus is aan het begin van de avond nog in het zuidwesten zichtbaar in het sterrenbeeld Aquarius – Waterman. Neptunus gaat het midden van de maand al omstreeks 21 uur onder en eind van de maand al omstreeks 20 uur.

Meteoren
Omstreeks 4 januari hebben de Boötiden hun maximum. De Boötiden hebben hun radiant in het noordoosten van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes in het gebied waar zich vroeger het sterrenbeeld Quadrans Muralis – Muurkwadrant bevond. De Boötiden worden daarom ook wel Quadrantiden genoemd.

De radiant van de Boötiden
De radiant van de Quadrantiden/Boötiden op 3 januari omstreeks 18.00 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

Helaas is de verschijning dit jaar erg ongunstig want we hebben enorm veel last van storend maanlicht waardoor alleen maar de helderste meteoren te zien zijn. De beste tijd om de Boötiden waar te nemen is op 4 januari omstreeks 02.30 uur.

De sterrenhemel in januari 2018

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
In het noordoosten is het sterrenbeeld Ursa Major – Grote Beer te zien. De Beer staat bijna op zijn staart. Het lijf van Draco – Draak slingert zich om de kleine steelpan van Ursa Minor heen. Links van Polaris is het huisvormige sterrenbeeld Cepheus te zien. Laag in het zuidwesten nog de sterren Deneb van de Zwaan – Cygnus en Wega van het sterrenbeeld Lyra – Lier.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks 15 januari 2018, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
In het oosten kunnen we deze maand de sterrenbeelden Leo – Leeuw en Gemini – Tweelingen zien Ook de zwakke sterren van het sterrenbeeld Cancer – Kreeft en de opvallende kop van het sterrenbeeld Waterslang – Hydra zijn in het oosten te vinden.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks 15 januari 2018, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
In het zuiden wordt de sterrenhemel gedomineerd door de heldere sterrenbeelden Orion en Taurus – Stier. Linksonder Orion bevindt het het sterrenbeeld Canis Major – Grote Hond met de heldere ster Sirius. In het zuidoosten de heldere ster Procyon van het sterrenbeeld Canis Minor – Kleine Hond.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks 15 januari 2018, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
In het westen zien we het sterrenbeeld Pegasus met het grote, lege Herfstvierkant. Aan het vierkant vast het sterrenbeeld Andromeda dat je de weg wijst naar Perseus die hoog in het zenit staat. Linksonder Andromeda het kleine maar opvallende sterrenbeeld Triangulum – Driehoek en de minder opvallende sterrenbeelden Vissen – Pisces en Walvis – Cetus.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks 15 januari 2018, 22 uur. Credit: Kuuke’s Sterrenbeelden

De sterrenhemel boven je hoofd

Bijna pal boven je hoofd staat deze maand de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Auriga – Voerman. Naast de Voerman zijn ook de sterrenbeelden Perseus en Cassiopeia hoog aan de hemel te vinden.

 

laatste keer gewijzigd op: 20 december 2017