De sterrenhemel van juli 2018

Juli is de zevende maand van het jaar en heeft 31 dagen.

Juli is vernoemd naar Gaius Julius Caesar. Juli wordt ook weleens de hooimaand genoemd. De Romeinse naam voor juli is Quintilis (de vijfde maand) en de Latijnse naam voor juli is Ab. De sterrenbeelden van juli zijn Kreeft en Leeuw. Juli begint op dezelfde dag van de week als april, in schrikkeljaren op dezelfde dag van de week als januari.

Weerspreuken

  •     Vóór Sint-Jan neemt de zee de buien an.
  •     Brengt juli het gloed, zo gedijt september goed.
  •     De wakkere hooimaand geeft de zeisen, de maaier in de hand met vlijt, daar lege schuren hooi. vereisen, om het vee te voeden in wintertijd.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in juli 2018

Laatste kwartier6 juli 201809:52:49
Nieuwe maan13 juli 201804:49:35
Eerste kwartier19 juli 201821:53:57
Volle maan27 juli 201822:22:19

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in juli 2018

Mercurius
Mercurius is aan het begin van de maand nog laag in het zuidwesten en kort na zonsondergang nog zichtbaar.

Venus
Venus is nog steeds ‘s avonds na zonsondergang zichtbaar maar die zichtbaarheid neemt gedurende de maand wel af. Eind van de maand gaat de planeet ongeveer 1,5 uur na de Zon onder.

Mars
Mars komt eind van de maand in oppositie met de Zon en is dan de gehele nacht waarneembaar. De rode planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Capricornus – Steenbok.

Jupiter
De grootste planeet van ons zonnestelsel is ‘s avonds nog steeds een opvallende verschijning in het sterrenbeeld Libra – Weegschaal. Zoek de heldere planeet in het zuiden.

Saturnus
Saturnus bevindt zich in het sterrenbeeld Sagittarius – Boogschutter en is een groot deel van de nacht waarneembaar. Helaas komt de planeet niet ver boven de horizon uit.

Uranus
Uranus is met behulp van een verrekijker te vinden op de grens van de sterrenbeelden Aries – Ram en Pisces – Vissen. Zoek de planeet op kort voor zonsopkomst als hij op zijn hoogst boven de horizon staat.

Neptunus
Neptunus bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Aquarius – Waterman en is in de nanacht met behulp van een telescoop te vinden.

De sterrenhemel in juli 2018

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
Laag boven de horizon is de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Auriga – Voerman nog zichtbaar. In het noordoosten zijn de sterrenbeelden Perseus en Andromeda zichtbaar met daarboven Cassiopeia en Cepheus.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De sterren en de sterrenbeelden die de Zomerdriehoek vormen staan deze maand hoog aan de hemel: Cygnus – Zwaan, Lyra – Lier en Aquila – Arend. Laag in het noordoosten komt in de loop van de maand het sterrenbeeld Pegasus op. Rechts van Pegasus de zwakke sterren van het sterrenbeeld Aquarius – Waterman.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

Het sterrenbeeld Hercules staat hoog in het zuiden. Onder Hercules de sterren van Serpens – Slang en Ophiuchus – Slangendrager. Deze sterrenbeelden zijn vanwege hun zwakkere sterren lastiger te herkennen. Vlak boven de horizon de sterrenbeelden Sagittarius – Boogschutter en Scorpius – Schorpioen met zijn heldere oranjekleurige ster Antares.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

In het zuidwesten zijn de heldere sterren Spica van het sterrenbeeld Virgo – Maagd en  Arcturus van het sterrenbeeld Boötes – Ossenhoeder te zien. In het westen zijn de sterren van Leo – Leeuw nog zichtbaar maar het sterrenbeeld staat al laag aan de horizon en gaat vroeger onder. Hoog in het westen de steelpan van Ursa Major – Grote Beer.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd
De kop van Draco – Draak staat deze maand bijna in het zenit. Ook Wega en de rest van het sterrenbeeld Lyra – Lier staan zeer hoog aan de hemel.