De sterrenhemel van juli 2019

Juli is de zevende maand van het jaar en heeft 31 dagen.

Juli is vernoemd naar Gaius Julius Caesar. Juli wordt ook weleens de hooimaand genoemd. De Romeinse naam voor juli is Quintilis (de vijfde maand) en de Latijnse naam voor juli is Ab. De sterrenbeelden van juli zijn Kreeft en Leeuw. Juli begint op dezelfde dag van de week als april, in schrikkeljaren op dezelfde dag van de week als januari.

Weerspreuken

  •     Vóór Sint-Jan neemt de zee de buien an.
  •     Brengt juli het gloed, zo gedijt september goed.
  •     De wakkere hooimaand geeft de zeisen, de maaier in de hand met vlijt, daar lege schuren hooi. vereisen, om het vee te voeden in wintertijd.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in juli 2019

Nieuwe Maan 2 juli 2019 21:16
Eerste Kwartier 10 juni 2019 07:59
Volle Maan 16 juli 2019 23:38
Laatste Kwartier 25 juli 2019 03:18

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

De Nieuwe Maan van 2 juli 2019 veroorzaakt een zonsverduistering, deze zonsverduistering is vanuit Nederland niet zicjtbaar. De Volle maan van 16 juli veroorzaakt een gedeeltelijke Maansverduistering die vanuit Nederland voor het grootste deel is te volgen

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in juli 2019

Mercurius

Mercurius is alleen aan het einde van de maand zichtbaar. De planeet is dan kort zoor zonsopkomst in het oosten te vinden. Mercurius bevindt zich in het sterrenbeeld Kreeft – Cancer.

Venus

Venus komt aan het begin van de maand minder dan een uur voor de Zon op. Aan het einde van de maand is de planeet niet meer zichtbaar omdat de planeet dan, van ons uit gezien, te dicht bij de Zon staat. Venus begint de maand in het sterrenbeeld Stier – Taurus en beweegt dan naar het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini.

Mars

Mars is deze maand niet zichtbaar voor ons.

Jupiter

Jupiter bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus. De planeet is de hele avond zichtbaar en gaat pas ver na middernacht onder.

Saturnus

Saturnus komt op 9 juli in oppositie met de Zon en dat betekent dat de planeet dan de gehele nacht waarneembaar is. Saturnus bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius maar komt helaas niet ver boven de horizon uit.

Uranus

Uranus is tegen het aanbreken van de ochtendschemering in het zuidoosten te vinden. Uranus bevindt zich in het sterrenbeeld Ram – Aries.

Neptunus

Neptunus vinden we nog steeds terug in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius en wel in de buurt van de sterren 96 Aqr en φ Aqr. Beide sterren zijn niet erg helder maar voor telescoopbezitters kunnen ze wel dienen om Neptunus te kunnen vinden. Neptunus komt al voor middernacht op.

Meteorenzwermen

Deze maand zin er twee meteorenzwermen actief: de α-Capricorniden en de δ-Aquariden-Zuid. Beide meteorenzwermen hebben hun radiant in hetzelfde deel van de hemel liggen en beiden hebben hun maximum in de nacht van 30 op 31 juli. Omdat het dan Nieuwe Maan is zal die niet storen. Halverwege de maand zullen ook al weer de eerste Perseïden opduiken maar voor het maximum van deze zwerm zullen we moeten wachten tot augustus.

De sterrenhemel in juli 2019

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

In het noorden zijn deze maand eigenlijk geen heldere sterren te vinden. Alleen Capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga staat nog laag boven de horizon. In het noordoosten zien we de sterrenbeelden Perseus en Andromeda met daarboven het opvallende sterrenbeeld Cassiopeia. Hoog aan de hemel de sterrenbeelden Kleine Beer – Ursa Major en het sterrenbeeld Cepheus.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

In het noordoosten komende sterren van Pegasus al weer boven de horizon uit. In het zuidoosten zien we de heldere sterren Wega en het sterrenbeeld Lier – Lyra en de heldere ster Altaïr en het sterrenbeeld Arend – Aquila. Hoog in het oosten het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus met de heldere ster Deneb. Het sterrenbeeld Zwaan is goed te herkennen aan het asterisme dat we het Noorderkruis noemen.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

Laag boven de zuidelijke horizon de heldere oranjerode ster Antares en een gedeelte van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius. Maar naar links zijn ook sterren van het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius te zien. Hoog in het zuiden staat deze maand het grote maar onopvallende sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

Boven de westelijke horizon gaat voor middernacht het sterrenbeeld Leeuw – Leo onder. In het zuidwesten bevindt zich het grote sterrenbeeld Maagd – Virgo met de heldere ster Spica. Boven Spica zien we de heldere oranjerode ster Arcturus en de rest van het vliegervormige sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes. In het noordwesten, hoog aan de hemel bevindt zich het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd

In het zenit de heldere sterren Wega en het sterrenbeeld Lier – Lyra en de helderste ster van de Zwaan, Deneb. Ook het grote sterrenbeeld Hercules bevindt zich deze maand hoog aan de hemel.
%d bloggers liken dit: