De sterrenhemel van juli 2020

De maand juli is de zevende maand van de Gregoriaanse kalender. Haar huidige naam dankt ze aan Julius Caesar. Voorheen heette de maand juli “Quintilis”, wat “vijfde maand” betekent. De maand juli telt 31 dagen. Ze wordt ook wel de hooimaand of de oogstmaand genoemd. Het is in deze maand dat het goudgele koren werd en nog steeds wordt gemaaid en dat heel wat fruit en groenten rijp zijn om geplukt te worden. Een vruchtbare maand dus!

Weerspreuken

  •     Vóór Sint-Jan neemt de zee de buien an.
  •     Brengt juli het gloed, zo gedijt september goed.
  •     De wakkere hooimaand geeft de zeisen, de maaier in de hand met vlijt, daar lege schuren hooi. vereisen, om het vee te voeden in wintertijd.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in juli 2020

Volle Maan 5 juli 2020 06:44
Laatste Kwartier 13 juli 2020 01:31
Nieuwe Maan 20 juli 2020 19:33
Eerste Kwartier 27 juli 2020 14:33

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in juli 2020

Mercurius
Mercurius bereikt op 22 juli zijn grootste westelijke elongatie ten opzichte van de Zon. De planeet is de tweede helft van de maand kort voor zonsopkomst zichtbaar laag boven de noordoostelijke horizon.

Venus
Venus is voor zonsopkomst te zien in het oosten. De planeet komt steeds vroeger op en is een opvallende verschijning, kort voor zonsopkomst.

Mars
Mars is de tweede helft van de nacht zichtbaar. De planeet bevindt zich op de grens van de sterrenbeelden Vissen – Pisces en Walvis – Cetus.

Jupiter
Jupiter komt op 14 juli in oppositie met de Zon en dat betekent dat de planeet dan de gehele nacht waarneembaar is. Helaas komt de planeet in ons land niet erg hoog boven de horizon.

Saturnus
Saturnus komt op 20 juli in oppositie met de Zon. Ook Saturnus komt in ons land dit jaar niet hoog boven de horizon uit. Jupiter en Saturnus bevinden zich nog steeds in elkaars nabijheid.

Uranus
Uranus is vanaf ongeveer 3 uur ’s ochtends met behulp van een verrekijker of kleine telescoop te vinden in het sterrenbeeld Ram – Aries.

Neptunus
Neptunus is met behulp van een kleine telescoop vanaf ongeveer 2 uur te vinden in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius.

Meteorenzwermen
Eind juli hebben de α-Capricorniden en de δ-Aquariden-Zuid hun maximum. De Maan is dan half verlicht. Beide meteorenzwermen lijken uit hetzelfde gebied te komen dus ze kunnen gemakkelijk worden verward. Eind van de maand zullen ook al de eerste Perseïden zichtbaar zijn.

De sterrenhemel in juli 2020

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

In het noordoosten zijnde sterrenbeelden Perseus en Andromeda te zien. Boven deze twee sterrenbeelden zien we Cepheus en Cassiopeia. Bij vrij uitzicht is laag boven de noordelijke horizon de heldere ster capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga nog te zien. In het noordwesten bevinden zich deze maand geen heldere sterren en sterrenbeelden.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

Hoog boven de oostelijke horizon vinden we deze maand de zomersterrenbeelden Zwaan – Cygnus, Arend – Aquila en Lier – Lyra. De helderste sterren van deze drie sterrenbeelden vormen samen het asterisme de Zomerdriehoek. Laag in het noordoosten is al een glimp van het herfststerrenbeeld Pegasus op te vangen. Rechts van Pegasus zijn tijdens een heldere, donkere nacht ook enkele sterren van het sterrenbeeld Waterman – Aquarius zichtbaar.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

Hoog in het zuiden zien we deze maand het grote maar onopvallende sterrenbeeld Hercules. Lager in het zuiden de sterrenbeelden Slang – Serpens en Slangendrager – Ophiuchus. Dit zijn beiden sterrenbeelden die niet veel heldere sterren hebben en daardoor lastig zijn te herkennen. Laag boven de horizon kan je de sterrenbeelden Boogschutter – Sagittarius en Schorpioen – Scorpius zien.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De sterrenhemel boven de westelijke horizon in juli
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in juli. De kaart is gemaakt voor 15 juli 23 uur.

Boven de zuidwestelijke horizon zie je de sterrenbeelden Maagd – Virgo en Ossenhoeder – Boötes met de heldere sterren Spica en Arcturus. Laag in het westen kan je de Leeuw – Leo zien onder gaan. Hoog in het westen staat de kenmerkende steelpan van het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major.

De sterrenhemel boven je hoofd

De opvallende kop van het sterrenbeeld Draak – Draco kijkt deze maand vanuit het zenit op je neer. Ook Wega, de helderste ster van het sterrenbeeld Lier – Lyra staat nagenoeg in het zenit.