De sterrenhemel van juni 2017

Juni (ook wel: zomermaand of rozenmaand) is de zesde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 30 dagen. Juni is genoemd naar de Romeinse godin, Juno, de vrouw van Jupiter. Juni wordt ook wel de maand van het Heilig Hart genoemd, omdat de derde vrijdag na Pinksteren meestal in juni valt. Die dag wordt het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus gevierd. Er zijn geen andere maanden die op dezelfde dag van de week beginnen als juni. Een koude periode in juni wordt Schaapscheerderskou genoemd.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in juni 2017

Eerste Kwartierdonerdag1 juni 201714:43
Volle Maanvrijdag9 juni 2017
15:11
Laatste Kwartierzaterdag17 juni 201713:35
Nieuwe Maanzaterdag24 juni 201704:33

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in juni 2017

Mercurius
Mercurius komt op 21 juni in bovenconjunctie met de Zon. De planeet is deze maand voor ons niet te zien. Mercurius beweegt zich door de sterrenbeelden Ram, Stier en Tweelingen.

Venus
Venus is ‘s ochtends voor zonsopkomst zichtbaar in het oosten. De zichtbaarheid neemt gedurende de maand toe. Vanaf halverwege de maand komt de planeet meer dan 2 uur voor de Zon op. Venus beweegt zich deze maand door de sterrenbeelden Vissen, Walvis, Stier en Ram.

Mars
Mars is deze maand niet te zien. De planeet gaat kort na de Zon onder en beweegt zich deze maand door de sterrenbeelden Stier en Tweelingen.

Jupiter
Jupiter is bij het aanbreken van de duisternis al meteen zichtbaar. De heldere planeet gaat pas na middernacht weer onder. Jupiter bevindt zich de gehele maand in de buurt van Spica, de heldere ster van het sterrenbeeld Maagd – Virgo.

Saturnus
Saturnus kom top 15 juni in oppositie met de Zon en is daarna de gehele nacht zichtbaar. De planeet met de ringen bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus.

Uranus
Uranus is voor zonsopkomst met behulp van een verrekijker te vinden boven de oostelijke horizon. Aan het einde van de maand komt de planeet ongeveer 4 uur voor de Zon op. Uranus bevindt zich in het sterrenbeeld Vissen – Pisces.

Neptunus
Neptunus is vanaf de tweede helft van de nacht in het zuidoosten zichtbaar. Je hebt wel en telescoop nodig om de planeet te kunnen zien. Neptunus bevindt zich in het sterrenbeeld Aquarius – Waterman.

De sterrenhemel in juni 2017

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
Vanaf de Poolster richt de Kleine Beer – Ursa Minor zich recht omhoog. Om de Kleine Beer kronkelt het langgerekte lichaam van het sterrenbeeld Draak – Draco. Laag boven de noordelijke horizon zien we het sterrenbeeld Perseus met in het noordwesten de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga. In het noordoosten, rechtsonder de Poolster, het sterrenbeeld Cassiopea.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in juni 2017, 22 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
In het oosten zijn de drie heldere sterren die de Zomerdriehoek vormen goed zichtbaar. Het zijn de sterren Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus, Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra en Altaïr van het sterrenbeeld Arend – Aquila. In de buurt van Altaïr taan de kleine sterrenbeelden Dolfijn – Delphinus en Pijl – Sagitta. Hoog aan de hemel, recht boven de ster Wega, staat de opvallende kop van het sterrenbeeld Draak.

De oostelijke sterrenhemel in mei 2017
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in juni 2017, 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
In het zuidwesten bevindt zich de heldere ster Spica van het sterrenbeeld Maagd – Virgo. Hoger aan de hemel staat de heldere ster Arcturus van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes. In het zuidoosten staat de ster Antares van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius laag boven de horizon. De zwakke sterren linksboven Antares maken deel ui van het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in juni 2017 omstreeks 22 uur

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
In et westen zijn er deze maand geen echt opvallende sterrenbeelden te herkennen. Laag boven de horizon staan nog de sterren Castor en Pollux van het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini. Regulus en de rest van het sterrenbeeld Leeuw – Leo wordt ook steeds lastiger zichtbaar en ook het sterrenbeeld Kreeft – Cancer verdwijnt steeds vroeger onder de horizon. Hoog in het westen kunnen we wel het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major zien.

De westelijke sterrenhemel in juni 2017
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in juni 2017 omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd
In het zenit kunnen we deze maand de sterrenbeelden Ossenhoeder, Hercules en Draak vinden. Ook de Grote Beer staat heel hoog aan de hemel.

Meteoren in juni

Eind juni zijn de juni-Boötiden zichtbaar. Het maximum van de zwerm valt op 27 juni. De Maan zal niet storen. Het is niet bekend hoeveel meteoren we per uur kunnen verwachten. Het is een kleine zwerm die soms flinke uitbarstingen vertoont. We kunnen dus verrast worden.

 

laatste keer gewijzigd op: 27 mei 2017