De sterrenhemel van juni 2018

 

Juni is de zesde maand van het jaar en heeft 30 dagen. Juni wordt ook wel de zomermaand genoemd.

Juni is vernoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter. De Joodse benaming voor juni is Tammus, de Romeinse naam is Junius. De sterrenbeelden van juni zijn Tweelingen en Kreeft.

Een koude periode in juni wordt Schaapscheerderskou genoemd.

Weerspreuken

 •     Juniregen is Gods zegen. Komt zonneschijn daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij.
 •     Een boon in juni geplant, geeft vijftig in een hand.
 •     De eerste juni kil en wak, brengt veel koren in de zak.
 •     Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.
 •     Waait in juni de noordenwind over het land, dan krijgt de boer veel koren in z`n hand.
 •     Is de juniavond mistig, dan het weer met gaven kwistig.
 •     Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm.
 •     Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer klein maar fijn.
 •     Niet te koel, niet zwoel, niet te nat, en niet te droog, juni vult de schuren hoog.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

 • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
 • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
 • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
 • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in juni 2018

Laatste kwartier6 juni 201820:34:08
Nieuwe maan13 juni 201821:45:04
Eerste kwartier20 juni 201812:52:34
Volle maan28 juni 201806:54:35

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in juni 2018

Mercurius
Mercurius is vanaf de derde week van de maand weer zichtbaar ‘s avonds kort na zonsondergang. Zoek de planeet op laag boven de noordwestelijke horizon. Een vrije horizon en een transparante hemel is wel noodzakelijk.

Venus
Venus gaat ongeveer 2 uur na de Zon onder. De planeet is zichtbaar in het noordwesten.

Mars
De rode planeet staat deze maand in het sterrenbeeld Capricornus – Steenbok. De planeet is een groot deel van de nacht zichtbaar maar blijft laag boven de horizon staan.

Jupiter
Jupiter staat nog steeds in het sterrenbeeld Libra – Weegschaal. De planeet is tot ver na middernacht zichtbaar.

Saturnus
Saturnus komt eind van de maand in oppositie met de Zon en is daarna de gehele nacht waarneembaar. De beringde planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Sagittarius – Boogschutter helaas komt de planeet deze oppositie niet heel erg ver boven de horizon uit.

Uranus
Uranus is deze maand niet zichtbaar.

Neptunus
Neptunus bevindt zich in het sterrenbeeld Aquarius – Waterman en is ‘s ochtends met behulp van een telescoop te vinden in het zuidoosten.

De sterrenhemel in juni 2018

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
Laag boven de noordelijke horizon zien we het sterrenbeeld Perseus. Rechtsboven Perseus de worm van het sterrenbeeld Cassiopeia. Cepheus en Ursa Minor – Kleine Beer staan nog hoger aan de hemel. In het noordwesten de heldere ster Capella en het sterrenbeeld Voerman.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in juni 2018 omstreeks 23 uur

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
In het oosten zien we deze maand de drie heldere sterren die het asterisme De Zomerdriehoek vormen. Het zijn de sterren Deneb van het sterrenbeeld Cygnus – Zwaan, Wega van het sterrenbeeld Lyra – Lier en Altaïr van het sterrenbeeld Aquila – Arend. Als het goed donker is en er is geen licht van de storende Maan dan kan je links van Altaïr eens op zoek gaan naar de kleine sterrenbeelden Delphinus – Dolfijn en Sagitta – Pijl.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in juni 2018 omstreeks 23 uur

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
In het zuiden staan deze maand twee heldere sterren: Arcturus en Spica. Links van Spica, de helderste ster van het sterrenbeeld Virgo – Maagd staat het lichtzwakke sterrenbeeld Libra – Weegschaal. Laag boven de horizon richting zuidwesten is de oranje ster Arcturus van het sterrenbeeld Scorpius – Schorpioen ook al zichtbaar. Links van Arcturus, hoger aan de hemel de boog sterren van Corona Borealis – Noorderkroon en daaronder de kop van Serpens – Slang.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in juni 2018 omstreeks 23 uur

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
Boven de westelijke horizon het sterrenbeeld Leo – Leeuw. Ook het sterrenbeeld Gemini – Tweelingen met de heldere sterren Castor en Pollux is te zien. Links van Gemini de zwakke sterren van Cancer – Kreeft. Ook Ursa Major – Grote Beer staat hoog in het westen.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in juni 2018 omstreeks 23 uur

De sterrenhemel boven je hoofd
Deze maand staat het sterrenbeeld Draco – Draak nagenoeg in het zenit. Ook de sterrenbeelden Ursa Minor – Kleine Beer en Ursa Major – Grote Beer staan hoog aan de hemel. Dat geldt eveneens voor Boötes – Ossenhoeder en Hercules.

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.