De sterrenhemel van juni 2019

Juni is de zesde maand van het jaar en heeft 30 dagen. Juni wordt ook wel de zomermaand genoemd. Juni is vernoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van Jupiter. De Joodse benaming voor juni is Tammus, de Romeinse naam is Junius. De sterrenbeelden van juni zijn Tweelingen en Kreeft. Een koude periode in juni wordt Schaapscheerderskou genoemd.

Weerspreuken

 •     Juniregen is Gods zegen. Komt zonneschijn daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij.
 •     Een boon in juni geplant, geeft vijftig in een hand.
 •     De eerste juni kil en wak, brengt veel koren in de zak.
 •     Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.
 •     Waait in juni de noordenwind over het land, dan krijgt de boer veel koren in z`n hand.
 •     Is de juniavond mistig, dan het weer met gaven kwistig.
 •     Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm.
 •     Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer klein maar fijn.
 •     Niet te koel, niet zwoel, niet te nat, en niet te droog, juni vult de schuren hoog.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

 • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
 • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
 • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
 • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in juni 2019

Nieuwe Maan 3 juni 2019 12:02
Eerste Kwartier 10 juni 2019 07:59
Volle Maan 17 juni 2019 10:31
Laatste Kwartier 25 juni 2019 11:46

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in juni 2019

Mercurius

Mercurius is de hele maand na zonsondergang in het noordwesten te vinden. Mercurius beweegt zich deze maand door de sterrenbeelden Stier – Taurus naar tweelingen – Gemini en van daaruit door naar het sterrenbeelden Kreeft – Cancer.

Venus

Venus komt minder dan een uur voor de Zon op en is eigenlijk nauwelijks nog waarneembaar. Voor degenen die het toch willen proberen: de planeet bevindt zich zeer laag boven de noordoostelijke horizon. Venus begint de maand in het sterrenbeeld Ram – Aries en eind de maand in het sterrenbeeld Stier – Taurus.

Mars

De zichtbaarheid van Mars neemt nu heel snel af. Eind van de maand gaat de planeet al voor middernacht onder. Mars reist deze maand van het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini naar het sterrenbeeld Kreeft – Cancer.

Jupiter

Jupiter komt op 10 juni in oppositie met de Zon en dat betekent dat de planeet nu de gehele nacht tot zonsopkomst waarneembaar is. Vanuit Nederland komt de planeet slechts een 15° boven de horizon. Dat is niet veel. Jupiter bevindt zich de hele maand in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus.

Saturnus

Saturnus komt steeds vroeger op. Einde van de maand komt de planeet al na het vallen van de schemering boven de horizon uit. Ook Saturnus komt niet erg hoog boven de horizon. Zoek de planeet op in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius.

Uranus

Uranus is aan het einde van de nacht, kort voor zonsopkomst dus weer zichtbaar. De planeet bevindt zich laag boven de oostelijke horizon in het sterrenbeeld Ram – Aries.

Neptunus

Neptunus komt na middernacht op en is voor het opkomen van de Zon te vinden in het zuidoosten. De planeet staat op minder dan een halve graad van de ster 96 Aqr. Deze ster heeft een helderheid van magnitude 5,5 en is dus net niet met het blote oog zichtbaar vanuit onze contreien.

Meteorenzwermen

Er zijn deze maand geen grote meteorenzwermen actief. Wel kunnen er juni-Boötiden zichtbaar zijn. Deze zwerm heeft zijn maximum in de nacht van 27 op 28 juni. De juni-Boötiden kenden in 1998 en in 2004 een uitbarsting maar daarna werd het stiller. Mocht het dit jaar weer tot een uitbarsting komen dan zal de Maan niet storen.

De sterrenhemel in juni 2019

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

Laag boven de noordelijke horizon zien we het sterrenbeeld Perseus. In het noordwesten is de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga nog zichtbaar. Rechtsonder de pool zien we het w-vormige sterrenbeeld Cassiopeia. Het sterrenbeeld Kleine Beer – Ursa Minor strekt zich vanaf de Poolster omhoog. Het sterrenbeeld Draak – Draco kronkelt om de Kleine Beer heen.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in juni 2018 omstreeks 23 uur

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

In het oosten kunnen we het grote asterisme de Zomerdriehoek zien. Dit asterisme bestaat uit de drie heldere sterren Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra, Altaïr van het sterrenbeeld Arend – Aquila en Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus. In de buurt van Altaïr bevindt zich het kleine maar opvallende sterrenbeeldje Dolfijn – Delphinus en ook Pijl – Sagitta bevindt zich in deze omgeving. Boven Wega bevindt zich de kop van de Draak – Draco die goed herkenbaar is aan zijn twee heldere sterren die de ogen van de draak vormen.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in juni 2018 omstreeks 23 uur

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

Laag in het zuidoosten kunnen we Antares zien, dit is de helderste ster van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius dat in Nederland maar voor een klein deel boven de horizon uitkomt. Antares is te herkennen aan zijn oranjerode kleur. Linksboven Antares bevindt zich het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus dat geen heldere sterren kent en alleen goed is te herkennen tijdens een donkere maanloze nacht. In het zuidwesten kunnen we Spica en het sterrenbeeld Maagd – Virgo zien en ook de oranjerode ster Arcturus en het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in juni 2018 omstreeks 23 uur

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

Boven de westelijke horizon staat het sterrenbeeld Kreeft – Cancer. Dit sterrenbeeld bevat geen heldere sterren en kan het beste worden opgezocht tijdens een donkere maanloze nacht. Ook het sterrenbeeld Leeuw – Leo kunnen we nog boven de westelijke horizon waarnemen. In het noordwesten verdwijnt het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini in de loop van de avond onder de horizon. Hoger aan de hemel het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in juni 2018 omstreeks 23 uur

De sterrenhemel boven je hoofd

Boven je hoofd is het deze maand dringen met de sterrenbeelden Draak – Draco, Hercules, Ossenhoeder – Boötes en Grote Beer – Ursa Major.
%d bloggers liken dit: