De sterrenhemel van juni 2020

De maand juni werd genoemd naar de Romeinse godin Juno, de vrouw van oppergod Jupiter. Het is de zesde maand in de Gregoriaanse kalender. Juni heeft 30 dagen. Andere benamingen voor de maand juni zijn de zomermaand, de rozenmaand en de weidemaand. Katholieken noemen deze maand ook de maand van het Heilig Hart. De derde vrijdag na Pinksteren valt meestal in juni en op deze dag wordt het hoogfeest van het Heilig Hart van Jezus gevierd.

Weerspreuken

 •     Juniregen is Gods zegen. Komt zonneschijn daarbij, dan maakt hij boer en stadslui blij.
 •     Een boon in juni geplant, geeft vijftig in een hand.
 •     De eerste juni kil en wak, brengt veel koren in de zak.
 •     Juni met veel donder, brengt de oogst ten onder.
 •     Waait in juni de noordenwind over het land, dan krijgt de boer veel koren in z`n hand.
 •     Is de juniavond mistig, dan het weer met gaven kwistig.
 •     Juni vochtig en warm, dan maakt ze de boeren niet arm.
 •     Is er in juni pas zonneschijn, dan wordt de zomer klein maar fijn.
 •     Niet te koel, niet zwoel, niet te nat, en niet te droog, juni vult de schuren hoog.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

 • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
 • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
 • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
 • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in juni 2020

Volle Maan 5 juni 2020 21:12
Laatste Kwartier 13 juni 2020 08:24
Nieuwe Maan 21 juni 2020 08:42
Eerste Kwartier 28 juni 2020 10:16

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in juni 2020

Mercurius
Mercurius is alleen het begin van de maand nog laag boven de noordwestelijke horizon te vinden. De helderheid van de planeet neemt wel snel af.

Venus
Venus is ’s avonds niet meer zichtbaar. Vanaf midden juni kunnen we de planeet weer aan de ochtendhemel waarnemen. Venus komt dan kort voor zonsopkomst weer op.

Mars
Mars is ’s ochtends in het zuidoosten zichtbaar.

Jupiter
Jupiter komt steeds vroeger op. In de tweede helft van de maand komt de planeet al voor middernacht op. Jupiter en Saturnus bevinden zich nog steeds in elkaars nabijheid.

Saturnus
Zie Jupiter. Het tweetal staat ongeveer 5° van elkaar verwijderd. Jupiter is veruit de helderste van het stel.

Uranus
Uranus wordt in de tweede helft van de maand weer waarneembaar. Zoek de planeet kort voor het aanbreken van de schemering op laag in het oosten.

Neptunus
Neptunus bevindt zich deze maand in de buurt van de planeet Mars. De rode planeet is wel veel helderder dan Neptunus. Je kan de planeet het beste kort voor het aanbreken van de ochtendschemering met behulp van een verrekijker of een kleine telescoop opzoeken.

Meteorenzwermen
Einde van de maand zijn de juni-Boötiden actief. Deze zwerm heeft in het verleden enkele malen voor een uitbarsting gezorgd maar meestal stelt de zwerm weinig voor. Tijdens het maximum in de avond is de Maan ongeveer half verlicht en zal kunnen storen. De maximum van deze zwerm is op 24 juni.

De sterrenhemel in juni 2020

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in juni 2020 omstreeks 23 uur

In het noorden is de opvallende W-vorm van het sterrenbeeld Cassiopeia gemakkelijk te herkennen. Onder Cassiopeia, laag boven de horizon het sterrenbeeld Perseus. Hoger aan de hemel het huisvormige sterrenbeeld Cepheus en de Kleine Beer – Ursa Minor die deze maand op zijn staart staat. Laag boven de noordwestelijke horizon schittert Capella, de helderste ster van het sterrenbeeld Voerman – Auriga.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in juni 2020 omstreeks 23 uur

De oostelijke sterrenhemel wordt gedomineerd door de Zomerdriehoek. Dit asterisme bestaat uit de heldere sterren Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus en Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra. Deze twee sterren staan hoog boven de horizon. De derde heldere ster is Altaïr van het sterrenbeeld Arend – Aquila. Deze ster staat laag boven de horizon. Tijdens een donkere maanloze nacht kan je links naast Altaïr ook de kleine sterrenbeeldjes Dolfijn – Delphinus en Pijl – Sagitta zien.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in juni 2020 omstreeks 23 uur

Boven de zuidwestelijke horizon zijn de heldere sterren Spica en Arcturus zichtbaar. Links van Spica het zwakke sterrenbeeld Weegschaal – Libra. Laag in het zuidoosten kunnen we nog de oranjerode ster Antares van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius zien. Links van Arcturus maar dan veel hoger boven de horizon zien we het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis en de kop van het sterrenbeeld Slang – Serpens.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in juni 2020 omstreeks 23 uur

Het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa major staat deze maand hoog boven de westelijke horizon. Ook de sterrenbeelden Leeuw – Leo en Maagd – Virgo zijn in het westen te vinden. Links van de sterren Castor en Pollux van het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini kunnen we op een heldere maanloze nacht ook het zwakke sterrenbeeld Kreeft – Cancer vinden.

De sterrenhemel boven je hoofd

Deze mand kronkelt het sterrenbeeld Draak – Draco recht boven ons hoofd. Links en rechts van de Draak ook de sterrenbeelden Grote Beer – Ursa Major en Kleine Beer – Ursa Minor. Daarnaast staan ook de sterrenbeelden Ossenhoeder – Boötes en Hercules nog hoog aan de hemel.