De sterrenhemel van maart 2017

De maand maart is de derde maand van de Gregoriaanse kalender. De maand maart is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Maart heeft 31 dagen maar de maand duurt één uur korter dan de andere maanden met 31 dagen. Dit komt omdat we in het laatste weekend van de maand overschakelen van de normale, standaardtijd naar de zomertijd. Dit jaar is dat op 26 maart.

In het oude Rome was maart de eerste maand van het nieuwe jaar. De maand werd destijds Martius genoemd. Maart wordt ook de lentemaand of de windmaand genoemd omdat zowel de astronomische als de meteorologische lente in maart beginnen.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in maart 2017

Eerste Kwartierzondag5 maart 201712:33
Volle Maanzondag12 maart 2017
15:55
Laatste Kwartiermaandag20 maart 201717:01
Nieuwe Maandinsdag28 maart 201704:59

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in maart 2017

Mercurius
Mercurius is de tweede helft van de maand ‘s avonds zichtbaar boven de westelijke horizon. Vanaf 24 maart gaat de planeet meer dan anderhalf uur na de Zon onder. Mercurius staat links van de planeet Venus die veel helderder is. Rechtsboven Mercurius is ook de planeet Mars te vinden. Mercurius beweegt zich deze maand door de sterrenbeelden Waterman – Aquarius, Vissen – Pisces en Ram – Aries.

Venus
Venus was de afgelopen maanden prominent zichtbaar aan de avondhemel echter de zichtbaarheid neemt nu in rap tempo af. Rond 20 maart gaat de planeet gelijk met de Zon onder. Venus bevindt zich deze maand in het sterrenbeeld Vissen – Pisces.

Mars
Mars gaat deze maand ongeveer 3 uur na de Zon onder. Mars beweegt zich vanaf 7 maart door het sterrenbeeld Ram – Aries.

Jupiter
Jupiter wordt in de loop van de avond zichtbaar en is dan de rest van de nacht waarneembaar. Jupiter bevindt zich in het sterrenbeeld Maagd – Virgo in de buurt van de heldere ster Spica

Saturnus
Saturnus komt begin maart pas rond 5 uur boven de horizon uit. Aan het einde van de maand is dit al om 3 uur in de ochtend. De planeet staat dan laag boven de oostelijke horizon in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. Op 20 maart staat de half verlichte Maan in de buurt van Saturnus.

Uranus
Uranus is kort na het aanbreken van de duisternis met behulp van een verrekijker of een telescoop zichtbaar laag boven de westelijke horizon. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Vissen – Pisces en gaat al voor middernacht onder.

Neptunus
Neptunus bevindt zich in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius en is deze maand niet waarneembaar voor ons.

De sterrenhemel in maart 2017

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
Laag boven de noordelijke horizon is de heldere ster Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus zichtbaar. Ook de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra bevindt zich boven de noordelijke horizon. Het sterrenbeeld Cepheus bevindt zich in het noorden en ook de Grote Beer – Ursa Major staat hoog in het noordoosten. In het noordwesten is het sterrenbeeld Cassiopeia te zien.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
Pal boven de oostelijke horizon bevindt zich deze maand de heldere oranjerode ster Arcturus van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes. Hoger boven de horizon is het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major te vinden met ten westen van de staat van de beer het kleine sterrenbeeld Jachthonden – Canes Venatici.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
Deze maand zijn boven de zuidelijke horizon maar weinig heldere sterren te zien. Hoog aan de hemel bevindt zich het sterrenbeeld Leeuw – Leo met rechts van de leeuw het sterrenbeeld Kreeft – Cancer. Dit is echter een sterrenbeeld dat alleen bij donkere hemel goed zichtbaar is. Onder het sterrenbeeld Kreeft is de kop van het sterrenbeeld Slang – Serpens te zien. In het zuidwesten zijn nog de wintersterrenbeelden Orion, Tweelingen – Gemini en Grote Hond – Canis Major te zien.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
In het westen zien we nog het sterrenbeeld Stier – Taurus met de heldere rode ster Aldebaran die het oog van de stier verbeeldt. Ook de sterrenbeelden Voerman – Auriga met de heldere ster Capella en de Tweelingen met de heldere sterren Castor en Pollux. Uiteraard is ook het wintersterrenbeeld Orion nog zichtbaar in het westen.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven je hoofd
Recht boven je hoofd bevindt zich deze maand het sterrenbeeld Lynx. Niet bepaald het meest opvallende sterrenbeeld. Lynx wordt omringd door de sterrenbeelden Grote Beer – Ursa Major, Tweelingen – Gemini en de Voerman – Auriga.

Meteorenzwermen
Er zijn deze maand geen meteorenzwermen actief. Wel zijn er altijd sporadische meteoren zichtbaar.

 

laatste keer gewijzigd op: 7 maart 2017