De sterrenhemel van maart 2018

Maart is de 3de maand van het jaar en heeft 31 dagen.

Andere namen voor maart zijn lentemaand, buienmaand, guldenmaand en dorremaand. Maart komt van Mars, de Romeinse god van de oorlog. De oude Romeinen dachten dat maart, of zoals zijn deze maand noemde; Martius, een goede maand was om oorlogen te beginnen. Zij dachten dat het geluk zou brengen. De Joodse benaming voor maart is Nisan. De sterrenbeelden van maart zijn Vissen en Ram. Maart begint in gewone jaren op dezelfde dag van de week als februari, en alle jaren zoals november.

Weerspreuken van maart

  •     Maart roert zijn staart.
  •     Wil maart reeds donder, dan is sneeuw in mei geen wonder.
  •     Maartse buien, die beduien, dat de lente aan komt kruien.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in maart 2018

Volle maan2 maart 201801:52:10
Laatste kwartier9 maart 201812:22:54
Nieuwe maan17 maart 201814:14:19
Eerste kwartier24 maart 201816:35:52
Volle maan31 maart 201814:37:47

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in maart 2018

Mercurius
Mercurius is van begin maart tot aan de derde week van de maand zichtbaar laag boven de westelijke horizon. De planeet gaat kort na zonsondergang onder.

Venus
Ook Venus is ‘s avonds na zonsondergang in het westen te vinden.

Mars
Mars is ‘s ochtends kort voor zonsopkomst te vinden in het zuidoosten.

Jupiter
Jupiter bevindt zich in het sterrenbeeld Libra – Weegschaal en komt ongeveer 1 uur voor middernacht op.

Saturnus
Saturnus is ‘s ochtends kort voor zonsopkomst te vinden in het zuidoosten.

Uranus
Uranus is ‘s avond zichtbaar in het westen. Gebruik wel een verrekijker op de planeet op te zoeken. Eind maart gaat de planeet omstreeks 21 uur onder. De veel heldere Venus bevindt zich dan in de buurt van de planeet.

Neptunus
Neptunus is deze maand niet zichtbaar.

De sterrenhemel in maart 2018

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
laag boven de noordelijke horizon kunnen we deze maand de heldere ster Deneb van het sterrenbeeld Cygnus – Zwaan zien met rechts er van de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lyra – Lier. Tussen Wega en de Poolster kronkelen de sterren van het sterrenbeeld Draco – Draak. Links van de lijn tussen Deneb en de Poolster bevinden zich de sterrenbeelden Cepheus en Cassiopeia. Cepheus is te herkennen omdat het de vorm van een huis heeft en Cassiopeia heeft een opvallende W-vorm.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
Hoog aan boven de oostelijke horizon is deze maand het kleine sterrenbeeldje Canes Venatici – Jachthonden te vinden. De opvallende oranje ster die in het oosten staat is Arcturus van het vliegervormige sterrenbeeld Boötes – Ossenhoeder. In het zuidoosten de heldere ster Spica en het sterrenbeeld Virgo – Maagd.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
In het zuiden de sterrenbeelden Cancer – Kreeft en Gemini – Tweelingen. De sterren van de kreeft zijn niet bijzonder helder maar de sterren van de Tweelingen zijn gemakkelijk te verkennen aan de hand van de heldere sterren Castor en Pollux. Lager boven de horizon de opvallende kop van het sterrenbeeld Hydra – Waterslang. Ook de heldere sterren Procyon van het sterrenbeeld Canis Minor – Kleine Hond en Sirius van het sterrenbeeld Canis Major – Grote Hond zijn in het zuiden zichtbaar.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
Boven de westelijke horizon is een opvallende heldere oranjerode ster te zien. Dit is de ster Aldebaran, de helderste ster van het sterrenbeeld Taurus – Stier. Rechts van Aldebaran zien we de open sterrenhoop de Pleiaden – het Zevengesternte. Nog hoger  boven de horizon, voorbij de Pleiaden, de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Auriga – Voerman. In het zuidwesten zijn nog de sterren van het sterrenbeeld Orion zichtbaar.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven je hoofd
Het sterrenbeeld Ursa Major – Grote Beer staat deze maand op zijn staart en omdat het sterrenbeeld zo groot is wijst de neus tot bijna in het zenit. Het lijf van de beer en de staart met de bekende steelpan wijzen richting het noordoosten.

 

 

laatste keer gewijzigd op: 27 februari 2018