De sterrenhemel van maart 2019

Maart is de 3de maand van het jaar en heeft 31 dagen.

Andere namen voor maart zijn lentemaand, buienmaand, guldenmaand en dorremaand. Maart komt van Mars, de Romeinse god van de oorlog. De oude Romeinen dachten dat maart, of zoals zijn deze maand noemde; Martius, een goede maand was om oorlogen te beginnen. Zij dachten dat het geluk zou brengen. De Joodse benaming voor maart is Nisan. De sterrenbeelden van maart zijn Vissen en Ram. Maart begint in gewone jaren op dezelfde dag van de week als februari, en alle jaren zoals november.

Weerspreuken van maart

  •     Maart roert zijn staart.
  •     Wil maart reeds donder, dan is sneeuw in mei geen wonder.
  •     Maartse buien, die beduien, dat de lente aan komt kruien.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in maart 2019

Nieuwe Maan 6 maart 2019 17:04
Eerste Kwartier 14 maart 2019 11:27
Volle Maan 21 maart 2019 02:43
Laatste Kwartier 28 maart 2019 05:10

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in maart 2019

Mercurius

Mercurius is alleen de eerste week van de maand nog met moeite zichtbaar, daarna staat de planeet veel te dicht bij de Zon om door ons gezien te kunnen worden. Mercurius bevindt zich kort na zonsondergang laag boven de westelijke horizon. Mercurius bevindt zich deze maand in het sterrenbeeld Vissen – Pisces.

Venus

Venus is kort voor zonsopkomst te vinden boven de zuidoostelijke horizon. Einde van de maand komt de planeet ongeveer 1 uur voor de Zon op. Venus beweegt zich deze maand via het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius naar Steenbok – Capricornus naar het sterrenbeeld Waterman – Aquarius.

Mars

Mars is in het zuidwesten te vinden. De rode planeet gaat omstreeks middernacht onder. Mars beweegt zich van het sterrenbeeld Ram – Aries naar het sterrenbeeld Stier – Taurus.

Jupiter

Jupiter bevindt zich de gehele maand in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus. De planeet staat ’s ochtends voor zonsopkomst op zijn hoogst in het zuiden. Jupiter bevindt zich ten oosten van de heldere oranjerode ster Antares van het sterrenbeeld Schorpioen – Scorpius.

Saturnus

Saturnus is ’s ochtends voor zonsopkomst te vinden in het zuidoosten. De planeet met de mooie ringen bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. Saturnus is veel minder helder dan Venus en Jupiter die zich ook boven de zuidoostelijke horizon ophouden.

Uranus

Uranus bevindt zich de gehele maand in het sterrenbeeld Ram – Aries. De zichtbaarheid neemt snel af want einde van de maand gaat de planeet al omstreeks 22 uur onder.

Neptunus

Neptunus is deze maand vanaf de Aarde niet waarneembaar. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius en is, van ons uit gezien, te dicht bij de Zon om te kunnen zien.

De sterrenhemel in maart 2019

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

Laag boven de noordelijke horizon zien we de heldere ster Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus. In het noordoosten nog een heldere ster, dit is Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra. Cepheus is deze maand heel gemakkelijk te vinden: het huisvormige sterrenbeeld staat rechtop. In het noordwesten zien we het sterrenbeeld Cassiopeia en in het noordoosten het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

Boven de oostelijke horizon is een heldere oranje ster te zien. Dit is Arcturus, de helderste ster van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes. Naast Arcturus, rechts van de staart van de Grote Beer bevindt zich het kleine sterrenbeeld Jachthonden – Canes Venatici. Laag boven de zuidoostelijke horizon zien we de heldere ster Spica met het sterrenbeeld Maagd – Virgo. In het noordoosten staat de mooie boog sterren die het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis vormt.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

Hoog in het zuiden de sterrenbeelden Kreeft – Cancer en Leeuw – Leo. Ook de sterrenbeelden Tweelingen – Gemini met de heldere sterren Castor en Pollux en Sirius met het sterrenbeeld Grote Hond – Canis Major zijn zichtbaar in het zuiden.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

Boven de westelijke horizon kunnen we nog het sterrenbeeld Stier – Taurus met de heldere ster Aldebaran vinden. Ook het sterrenbeeld Voerman – Auriga met de heldere ster Capella, de Tweelingen – Gemini met de heldere sterren Castor en Pollux zijn nog te zien. In het zuidwesten is nog het sterrenbeeld Orion te zien met de heldere sterren Rigel en Betelgeuze.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

De sterrenhemel boven je hoofd

Het sterrenbeeld Lynx bevindt zich deze maand recht boven je hoofd. Het is lastig te vinden want het bestaat uit allemaal zwakke sterren. Rondom de Lynx bevinden zich de sterrenbeelden Grote Beer – Ursa Major, Tweelingen – Gemini en Voerman – Auriga.

Meteoren

Er zijn deze maand geen belangrijke meteorenzwermen actief. Wel zijn er sporadische meteoren zichtbaar.
%d bloggers liken dit: