De sterrenhemel van maart 2020

De maand maart is de derde maand in de Gregoriaanse kalender. Ze telt 31 dagen, maar is de kortste maand van de maanden met 31 dagen omdat er een uur verloren gaat op het moment dat er wordt overgeschakeld op de zomertijd. De maand maart is vernoemd naar Mars, de Romeinse god van de oorlog. Martius was in het oude Rome de eerste maand van het jaar. Immers, met de terugkeer van de mooie dagen kon men terug ten oorlog trekken.

Verschillende benamingen voor de maand maart:

  • De maand maart heeft vele namen: ze wordt ook wel lentemaand, windmaand, buienmaand, guldenmaand of dorremaand genoemd.
  • Lentemaand: deze naam is duidelijk want in maart vallen zowel het begin van de meteorologische als astronomische lente.
  • Windmaand: in maart kan het al eens flink waaien
  • Buienmaand: maart is de buienmaand bij uitstek. Vandaar ook de uitspraak “maartse buien en aprilse grillen”
  • Dorremaand: hiervoor zijn twee verklaringen mogelijk. Of het is een verbastering van Thor (manoth), de Germaanse God van donder en oorlog, of het wijst op de kale takken van bomen en struiken
  • Guldenmaand: gulden staat voor goud, voor kostelijk of voortreffelijk. Maart is de maand waarin alles begint te bloeien.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in maart 2020

Eerste Kwartier 2 maart 2020 20:58
Volle Maan 9 maart 2020 18:48
Eerste Kwartier 16 maart 2020 10:35
Nieuwe Maan 24 maart 2020 10:29

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

De Volle Maan van 9 maart is tevens een Supermaan

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in maart 2020

Mercurius
Mercurius is deze maand niet of nauwelijks waarneembaar. De planeet komt maximaal ongeveer 45 minuten voor de Zon op.

Venus
Venus gaat deze maand nog steeds meer dan 4 uur na de Zon onder. De planeet is een niet te missen verschijnen in het westen.

Mars
De rode planeet is ’s ochtends voor zonsopkomst in het zuidoosten zichtbaar. De afstand tussen de planeet en de Aarde wordt steeds kleiner waardoor de planeet ook steeds helderder wordt

Jupiter
De grootste planeet van ons zonnestelsel is kort voor zonsopkomst laag in het zuidoosten zichtbaar. Gedurende de maand neemt de zichtbaarheid van de planeet toe.

Saturnus
De zichtbaarheid van Saturnus neemt toe. De planeet bevindt zich voor zonsopkomst laag in het zuidoosten.

Uranus
Uranus bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Ram – Aries. De planeet is in het begin van de maand nog goed waarneembaar.

Neptunus
Neptunus komt deze maand in conjunctie met de Zon en dat betekent dat we de planeet deze maand niet kunnen zien.

Meteorenzwermen
Er zijn deze maand geen interessante meteorenzwermen zichtbaar. Wel kan er ’s nachts altijd wel een sporadische meteoor worden waargenomen.

De sterrenhemel in maart 2020

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

Laag boven de noordelijke horizon kunnen we de heldere ster Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus zien. Een flink stuk naar rechts staat de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra. Tussen Wega en de Poolster kronkelt het lichaam van de Draak – Draco. Links van de lijn tussen de Poolster en Deneb vindt je ook nog de sterrenbeelden Cepheus en Cassiopeia.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

Boven de oostelijke horizon zien we de heldere ster Spica van het sterrenbeeld Maagd – Virgo. Lager boven de oostelijke horizon staat het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes met de heldere oranjerode ster Arcturus. Hoger aan de sterrenhemel bevindt zich het kleine, lichtzwakke sterrenbeeldje Jachthonden – Canes Venatici.

De sterren boven de zuidelijke horizon

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

In het zuiden zien we deze maand de sterrenbeelden Kreeft – Cancer en Tweelingen – Gemini. Ook de opvallende kop van het zeer langgerekte sterrenbeeld Watersslang – Hydra is in het zuiden te vinden. Ook de heldere sterren Procyon en Sirius van respectievelijk Canis Minor – Kleine Hond en Canis Major – Grote Hond zijn nog prominent boven de zuidelijke horizon te zien.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks 15 maart 22 uur

In het westen zien we deze maand het sterrenbeeld Stier – taurus met de heldere oranjerode ster Aldebaran. Echts van Aldebaran de open sterrenhoop de Pleiaden. Hoog boven de Pleiaden de heldere ster capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga. Linksonder Aldebaran zijn nog de sterren van het wintersterrenbeeld Orion zichtbaar.

De sterrenhemel boven je hoofd

De snuit van de Grote Beer – Ursa Major wijst pal naar het zenit. De bekende steelpan wijst richting noordoosten.