De sterrenhemel van mei 2017

De maand mei is de vijfde maand van het jaar in de Gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. In de volksmond wordt mei ook wel de bloeimaand of de Mariamaand genoemd. Mei is vermoedelijk vernoemd naar de Griekse godin Maia of naar de Romeinse godin van de vruchtbaarheid Bona Dea.

In de traditie van de Kelten begint op 1 mei de zomer en dat wordt gevierd met het Beltane-feest. De Romeinen vierden vroeger op de eerste dag van mei het feest van Bona Dea. Deze godin werd in de Griekse mythologie Maia genoemd. Maia was in de Griekse mythologie de oudste en mooiste van de Pleiaden, de zeven dochters van Atlas en Pleione.

In de Middeleeuwen ontstond in Italië het gebruik om de maand mei te wijden aan Maria, de “Moeder van God”.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in mei 2017

Eerste Kwartierwoensdag3 mei 201704:48
Volle Maanwoensdag10 mei 2017
23:44
Laatste Kwartiervrijdag19 mei 201702:36
Nieuwe Maandonderdag25 mei 201721:46

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in mei 2017

Mercurius
Mercurius is deze maand niet te zien. De klein planeet beweegt zich deze maand door de sterrenbeelden Vissen – Pisces, Walvis – Cetus en Ram – Aries.

Venus
Venus is kort voor zonsopkomst laag boven de oostelijke horizon te zien. Venus bevindt zich deze maand in het sterrenbeeld Vissen – Pisces.

Mars
Mars is begin van de maand kort na het invallen van de duisternis te vinden boven de westelijke horizon. De planeet gaat minder dan twee uur na de Zon onder dus het zal lastig zijn de planeet nog te vinden. In de tweede helft van de maand is Mars niet meer zichtbaar. Mars bevindt zich deze maand in het sterrenbeeld Stier – Taurus.

Jupiter
Jupiter gaat pas ver na middernacht onder. De planeet is de gehele maand te vinden in het sterrenbeeld Maagd – Virgo. In de nacht van 7 op 8 mei staat de Maan dicht in de buurt van Jupiter.

Saturnus
Saturnus komt steeds vroeger op. Aan het einde van de maand komt de planeet in de avondschemering al op. De verschijning is echter niet gunstig. Saturnus bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius en komt niet erg ver boven de horizon uit. Op 14 mei staat de Maan in de buurt van Saturnus.

Uranus
Uranus komt aan het einde van de maand ongeveer twee uur voor de Zon op. Zoek de planeet boven de oostelijke horizon kort voor het aanbreken van de schemering. Je hebt wel een verrekijker of een kleine telescoop nodig. Uranus staat in de buurt van Venus in het sterrenbeeld Vissen.

Neptunus
Ook de zichtbaarheid van Neptunus neemt weer toe. Aan het einde van mei komt de planeet al weer drie uur voor de Zon op. Zoek de planeet met behulp van een kleine telescoop in de ochtendschemering op. Neptunus bevindt zich in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius laag boven de zuidoostelijke horizon.

De meteorenzwermen van mei

Begin mei zijn de eta-Aquariden actief. Het maximum valt op 5 mei en dan zijn er onder goede omstandigheden ongeveer 40 meteoren per uur zichtbaar. De Maan zal helaas wel wat storen. In onze contreien zal er weinig activiteit van de eta-Aquariden zijn te bespeuren, daarvoor moet je veel zuidelijker gaan, naar de landen rond de Middellandse Zee bijvoorbeeld. De eta-Aquariden zijn afkomstig van de komeet van Halley.

De sterrenhemel in mei 2017

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
Deze maand is het w-vormige sterrenbeeld Cassiopeia goed te herkennen. Het bevindt zich tussen de Poolster en de noordelijke horizon in. Op ongeveer gelijke hoogte maar dan in het noordwesten staat de ster Capella van het sterrenbeeld Voerman – Auriga.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 mei 2017, 22 uur

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
Boven de oostelijke horizon domineert de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lyra – Lier. Ook de sterrenbeelden Hercules en Ophiuchus – Slangendrager zijn te vinden boven de oostelijke horizon maar ze hebben een minder goed herkenbare vorm.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon. De kaart geldt voor 15 mei 2017, 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
Hoog in het zuidoosten staat de oranjerode ster Arcturus van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes. Ook in het zuiden de sterrenbeelden Maagd – Virgo en Raaf – Corvus.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon. De kaart geldt voor 15 mei 2017, 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
Aan het begin van de avond zijn de wintersterren Procyon van Canis Minor – Klein Hond en Castor en Pollux van het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini nog goed te zien. Hoog in het zuidwesten het sterrenbeeld Leeuw – Leo met de heldere ster Regulus. Tussen Regulus en Procyon staat het sterrenbeeld Kreeft – Cancer en de kop van het sterrenbeeld Waterslang – Hydra. In het noordwesten bevindt zich het sterrenbeeld Voerman – Auriga met zijn heldere ster Capella.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon. De kaart geldt voor 15 mei 2017, 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd
Het sterrenbeeld Ursa Major – Grote Beer staat deze maand nagenoeg in het zenit. Zoek eens onder de steel van de pan naar twee parallel staande sterren. Dit is het sterrenbeeld Canes Venatici – Jachthonden.

 

laatste keer gewijzigd op: 30 april 2017