De sterrenhemel van mei 2019

Mei is de vijfde maand van ons jaar. Mei heeft altijd 31 dagen. Mei wordt ook wel eens de bloeimaand of Mariamaand genoemd. Mei is of vernoemd naar de Romeinse godin Maia, of naar de Romeinse vruchtbaarheidsgodin Bona Dea, wier feest werd gevierd in mei. De Romeinse benaming voor mei is Maius en de Latijnse naam is Sivan. De sterrenbeelden van deze maand zijn Stier en Tweelingen.

Feestdagen in mei

 •     1 mei – Dag van de Arbeid
 •     4 mei – dodenherdenking van tweede wereldoorlog
 •     5 mei – Bevrijdingsdag
 •     11, 12, 13, 14 mei – IJsheiligen
 •     31 mei – Maria Visitatie of Maria Middelares

Weerspreuken van mei

 •     Een koude mei, een gouden mei.
 •     Onweer in mei maakt de boeren blij.
 •     Avonddauw en zon in mei: hooi met karren in de wei.
 •     In mei leggen alle vogels een ei.
 •     De meimaand tot juichmaand uitverkoren, heeft nochtans rijm achter de oren.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

 • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
 • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
 • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
 • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in mei 2019

Nieuwe Maan 5 mei 2019 00:45
Eerste Kwartier 12 mei 2019 03:12
Volle Maan 18 mei 2019 23:11
Laatste Kwartier 26 mei 2019 18:34

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in mei 2019

Mercurius

Mercurius is voor ons deze maand helaas niet zichtbaar.

Venus

Venus is deze maand nauwelijks tot niet waarneembaar. De planeet komt maar kort voor de Zon op. Venus beweegt zich door het sterrenbeeld Vissen – Pisces en later in de maand door het sterrenbeeld Ram – Aries.

Mars

Mars is te vinden in het noordwesten. De planeet gaat pas na middernacht onder en verplaatst zich gedurende de maand van het sterrenbeeld Stier – taurus naar het sterrenbeeld tweelingen – Gemini.

Jupiter

Jupiter komt steeds eerder op en is tegen het einde van de maand al voor middernacht te zien. Helaas komt de planeet niet erg hoog boven de horizon uit e is daardoor slecht waarneembaar. Jupiter bevindt zich in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus.

Saturnus

Saturnus komt na middernacht op en is gedurende de hele maand in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius te vinden.

Uranus

Uranus is deze maand niet te zien.

Neptunus

Neptunus komt einde van de nacht op en is dan te vinden in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius. Neptunus staat ongeveer 1° ten oosten van de ster φ Aqr. Deze ster heeft een helderheid van magnitude 4,2 en is dus niet bijzonder gemakkelijk te vinden. De planeet staat bovendien niet erg hoog boven de horizon.

Meteoren

Er zijn geen grote meteorenzwermen actief. Wel hebben de eta-Aquariden begin van de maand hun maximum maar op onze breedtegraden zullen we weinig activiteit kunnen waarnemen. Om de eta-Aquariden goed te kunnen waarnemen zal je naar bijvoorbeeld het zuiden van Europa of naar het zuidelijk halfrond moeten gaan. De eta-Equariden zijn overigens net als de Orioniden afkomstig van de beroemde komeet van Halley. Meer lezen over de eta-Aquariden, lees dan dit artikel.

De sterrenhemel in mei 2019

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

Halverwege de Poolster en de noordelijke horizon zien we het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia. Linksonder Cassiopeia het sterrenbeeld Perseus en rechtsboven Cassiopeia het sterrenbeeld Cepheus. Boven Cepheus kronkelt het lastig te herkennen lijf van het sterrenbeeld Draak – Draco.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 mei 2019, 22 uur

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

Deze maand bevindt het sterrenbeeld Hercules zich hoog boven de oostelijke horizon. Het is een groot sterrenbeeld met heel erg heldere sterren en dat maakt het lastig te herkennen. In het zuidoosten kunnen we al de sterren van het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus zien en in het noordoosten staat Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus ook laag boven de horizon. In het oosten ook de fraaie boog sterren van het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis en het sterrenbeeld Lier – Lyra dat hoog aan de hemel staat.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon. De kaart geldt voor 15 mei 2019, 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De steelpan van het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major is goed te herkennen. Trek vanuit de kromming van de staart van de beer een denkbeeldige lijn door. Je komt dan bij de heldere oranjerode ster Arcturus van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes. Trek je de lijn nog verder door dan kom je bij de heldere ster Spica van het sterrenbeeld Maagd – Virgo. Links onder Spica is het sterrenbeeld Weegschaal – Libra zichtbaar. Dit sterrenbeeld bevat geen heldere sterren dus een donkere nacht is wel aan te raden. Rechtsonder Spica het opvallende sterrenbeeld Raaf – Corvus.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon. De kaart geldt voor 15 mei 2019, 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

In het noordwesten zien we de heldere ster Capella en het sterrenbeeld Voerman – Auriga. Ook de sterrenbeelden Kreeft – Cancer, Leeuw – Leo met de heldere ster Regulus, Tweelingen – Gemini met de heldere sterren Castor en Pollux zijn zichtbaar in het westen.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon. De kaart geldt voor 15 mei 2019, 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd

Deze maand staat het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major bijna pal boven je hoofd. Ook het sterrenbeeld Kleine Beer – Ursa Minor en Draak – Draco staan zeer hoog aan de sterrenhemel. Onder de staart van de Grote Beer zien we het kleine sterrenbeeldje Jachthonden – Canes Venatici.
%d bloggers liken dit: