De sterrenhemel van mei 2020

De maand mei is de vijfde maand in de Gregoriaanse kalender. De maand mei telt 31 dagen. De maand zou vernoemd zijn naar de Griekse godin Maia. Andere namen voor de maand mei zijn de bloeimaand of de Mariamaand.

Het weer in mei

In mei wordt het weer eindelijk warmer. Een Frans spreekwoord zegt: “En avril, n’enlève pas un fil. En mai met ce qu’il te plaît”. Hiermee bedoelt men dat men zich in april nog niet te licht mag aankleden. In mei mag men aandoen wat men wil. Toch moet men in mei ook rekening houden met de ijsheiligen. Zolang die niet voorbij zijn, kan het nog steeds vriezen en erg koud zijn.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in mei 2020

Volle Maan 7 mei 2020 12:45
Laatste Kwartier 14 mei 2020 16:03
Nieuwe Maan 22 mei 2020 19:39
Eerste Kwartier 30 mei 2020 05:30

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in mei 2020

Mercurius
Mercurius bereikt in het begin van de maand zijn grootste oostelijke elongatie ten opzichte van de Zon. We kunnen de planeet ’s avonds in het westen, kort na zonsondergang waarnemen.

Venus
De zichtbaarheid van Venus neemt snel af, de planeet begint de Zon weer te naderen en aan het eind van de maand verdwijnt de planeet in de zonnegloed..

Mars
De rode planeet is ’s ochtends voor zonsopkomst in het zuidoosten zichtbaar. De afstand tussen de planeet en de Aarde wordt steeds kleiner waardoor de planeet ook steeds helderder wordt. De planeet staat hoger aan de hemel dan enkele maanden geleden.

Jupiter
De grootste planeet van ons zonnestelsel is kort voor zonsopkomst in het zuidoosten zichtbaar.

Saturnus
De planeet bevindt zich voor zonsopkomst laag in het zuidoosten. De planeet bevindt zich in de buurt van Jupiter maar is veel minder helder.

Uranus
Uranus is deze maand niet waarneembaar, de planeet bevindt zich, vanaf de Aarde gezien, te dicht bij de Zon.

Neptunus
Neptunus is kort voor zonsopkomst zichtbaar laag boven de oostelijke horizon. Je hebt wel een kleine telescoop of een flinke verrekijker nodig om de planeet te kunnen vinden.

Meteorenzwermen
In onze streken zijn er deze maand geen bijzondere meteorenzwermen actief. In het begin van de maand zijn de eta-Aquariden actief. Deze meteorenzwerm is goed zichtbaar vanuit de tropen en het zuidelijk halfrond. De eta-Aquariden stammen af van de komeet van Halley, net zoals de Orioniden die in oktober actief zijn.  Meer lezen over de eta-Aquariden, lees dan dit artikel.

De sterrenhemel in mei 2020

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 mei 2020, 22 uur

Laag boven de noordelijke horizon vinden we deze maand het sterrenbeeld Cassiopeia. Tussen de Poolster en Cassiopeia in staat het sterrenbeeld Cepheus. Rechtsonder Cepheus de heldere ster Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus. In het noordwesten staat het sterrenbeeld Perseus ook nog laag boven de horizon.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon. De kaart geldt voor 15 mei 2020, 22 uur.

In het oosten valt de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra op. Rechts van dit sterrenbeeld staat het grote sterrenbeeld Hercules. Nog verder naar rechts het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis. Onder Hercules vinden we de sterren van het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon. De kaart geldt voor 15 mei 2020, 22 uur.

Hoog in het zuidwesten zien we deze maand het sterrenbeeld Leeuw – Leo met de heldere rode ster Regulus. Ook het vliegervormige sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes met de heldere oranjerode ster Arcturus en het sterrenbeeld Maagd – Virgo met de heldere blauw witte ster Spica bevinden zich in het zuiden.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon. De kaart geldt voor 15 mei 2020, 22 uur.

Deze maand zien we de heldere ster Procyon van het sterrenbeeld Kleine Hond – Canis Minor bijna pal in het westen staan. Rechtsboven Procyon de heldere sterren Castor en Pollux van het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini. In het noordwesten is de heldere ster Capella zichtbaar. Deze ster behoort tot het sterrenbeeld Voerman – Auriga.

De sterrenhemel boven je hoofd

Pal boven je hoofd zie je deze maand de staart van de Grote Beer – Ursa Major. Ook de sterrenbeelden Kleine Beer – Ursa Minor en Draak – Draco staan hoog aan de hemel.