De sterrenhemel van november 2017

november-wordle

De maand november

Volgens de Gregoriaanse kalender is november de elfde maand van het jaar. De maand telt 30 dagen. De naam november stamt af van het Latijnse novem en dat betekent negen. November was oorspronkelijk de negende maand en dat kwam omdat tot 153 voor Christus het Romeinse kalenderjaar op 1 maart begon. Tot in het midden van de 19-de eeuw werd de maand ook wel afgekort als 9ber. In de volksmond wordt november ook wel de bloedmaan, slachtmaand of nevelmaand genoemd.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in november 2017

Volle Maanzaterdag4 november 2017
06:24
Laatste Kwartiervrijdag10 november 201721:38
Nieuwe Maanzaterdag18 november 201712:43
Eerste Kwartierzondag26 november 201718:03

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in november 2017

Mercurius
Mercurius beweegt zich de maand door de sterrenbeelden Weegschaal – Libra, Schorpioen – Scorpius, Slangendrager – Ophiuchus en Boogschutter – Sagittarius. De kleine planeet is voor os deze maand niet waarneembaar.

Venus
Venus is aan de ochtendhemel te vinden. De zichtbaarheid neemt af en de planeet staat dan ook kort voor zonsopkomst laag boven de zuidoostelijke horizon. Venus komt ongeveer 1 uur voor de Zon op. De planeet beweegt zich deze maand door de sterrenbeeld Maagd – Virgo en Weegschaal – Libra

Mars
De zichtbaarheid van Mars neemt weer langzaamaan toe. De rode planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Maagd – Virgo in de buurt van de heldere ster Spica.

Jupiter
Jupiter is vanaf midden november weer zichtbaar. De planeet komt kort voor de Zon op en is zichtbaar boven de zuidoostelijke horizon. Aan het einde van de maand komt de planeet ongeveer 2 uur voor de Zon op. Jupiter bevindt zich tot ongeveer halverwege de maand in het sterrenbeeld Maagd Virgo en reist daarna door naar het sterrenbeeld Weegschaal – Libra

Saturnus
Saturnus is de eerste weken van de maand nog zichtbaar kort na zonsondergang. Daarna gaat de planeet al snel na de Zon onder en is daarom niet meer zichtbaar. Saturnus bevindt zich de eerste weken van de maand in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus en daarna in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius.

Uranus
Uranus bevindt zich in het sterrenbeeld Vissen – Pisces en is ongeveer de hele nacht waarneembaar. Gebruik wel een verrekijker of een kleine telescoop om de verre planeet te vinden.

Neptunus
Neptunus gaat einde van de maand kort na middernacht onder. Om Neptunus te zien heb je een telescoop nodig. Neptunus bevindt zich deze maan in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius.

De sterrenhemel in november 2017

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
Boven boven de noordelijke horizon vinden we deze maand de staart van de Grote Beer – Ursa Major. De neus van de beer wijst deze maand ongeveer echt omhoog. Tussen de grote Beer en het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini bevindt zich het zwakke sterrenbeeld Lynx. Zoek de Lynx tijdens een donkere maanloze nacht op. Het sterrenbeeld Draak – Draco is veel opvallender zichtbaar. Dit langgerekte sterrenbeeld kronkelt zich om de Kleine Beer – Ursa Minor heen.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
Boven de oostelijke horizon staat het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini met de heldere sterren Castor en Pollux. Nog hoger aan de hemel de sterrenbeelden Voerman – Auriga en de Stier – Taurus met de heldere oranjerode ster Aldebaran. Ook het sterrenbeeld Orion wordt deze maand steeds beter zichtbaar. Ook in Orion kunnen we een heldere oranjerode ster zien: Betelgeuze.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
n het zuiden vinden we het opvallende Herfstvierkant van het sterrenbeeld Pegasus en natuurlijk ook het aangrenzende sterrenbeeld Andromeda. Ook het sterrenbeeld Ram – Aries bevindt zich in het zuiden. Op een donkere maanloze nacht kan je op zoek gaan naar de grote maar zwakke sterrenbeelden Vissen – Pisces, Walvis – Cetus en Eridanus – de Rivier.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
In het westen kunnen we nog steeds de sterren van de Zomerdriehoek vinden met Altaïr helemaal in het westen. In het zuidwesten bevinden zich de zwakke sterren van het sterrenbeeld Waterman – Aquarius en in het noordwesten het grote onopvallende sterrenbeeld Hercules. Boven Altaïr staan de kleine maar opvallende sterrenbeelden Dolfijn – Delphinus en Pijl – Sagitta.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd
In het zenit bevinden zich deze maand de sterrenbeelden Cassiopeia, Andromeda en Perseus. Kijk je richting zuiden dan heeft Cassiopeia de vorm van een W maar kijk je richting noorden dan heeft het sterrenbeeld de vorm van een M.

De meteorenzwermen van november

Op 17 november is het maximum van de Leoniden. Het maximum valt voor ons dit jaar overdag. Kijk daarom de nacht er voor en de nacht er na. De Leoniden zijn actief tussen 14 en 21 november. Ook zijn er de gehele maand Tauriden zichtbaar. Deze meteorenzwerm heeft twee radianten, een noordelijke en en zuidelijke. De radiant verplaatst zich gedurende de maand vanuit de sterrenbeelden Pegasus en Vissen – Pisces naar de Stier – Taurus.

 

laatste keer gewijzigd op: 19 oktober 2017