De sterrenhemel van november 2019

De maand november

November is de elfde maand van het jaar en telt 30 dagen.

November wordt soms ook de slachtmaand, bloedmaand of nevelmaand genoemd. De naam november is afgeleid van het Latijnse woord novem, dat negen betekent. November is ook de Romeinse benaming voor deze maand. De Joodse naam voor november is Kislev. De sterrenbeelden van november zijn Schorpioen en Boogschutter.

November begint op dezelfde dag als februari behalve in schrikkeljaren, en in alle jaren begint november op dezelfde dag als maart.

Weerspreuken

 •     Als het met Allerheiligen sneeuwt, leg dan uw pels gereed.
 •     Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn.
 •     November warm en fijn, het zal een strenge winter zijn.
 •     Zwaait de winter al in november zijn staf, zijn rijk zal rap vinden het graf.
 •     Wie houdt van wind, november bemint.
 •     Als op Sint-Maarten de ganzen op het ijs staan, zullen ze met kerstmis door`t slijk gaan.
 •     November telt dertig dagen, maar het dubbele aan wind en regenvlagen.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

 • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
 • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
 • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
 • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in november 2019

Eerste Kwartier 4 november 2019 11:23
Volle Maan 12 november 2019 14:34
Laatste Kwartier 19 november 2019 22:11
Nieuwe Maan 26 november 2019 16:06

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in november 2019

Mercurius

Op 11 november is Mercurius in beneden conjunctie met de Zon en dat betekent dat de planeet tussen de Zon en de Aarde door beweegt. Dit is als een Mercuriusovergang voor de Zon langs te zien. Je hebt er dan wel een telescoop voor nodig en een goed zonnefilter. Mercurius zelf kunnen we weer vanaf de tweede helft van de maand waarnemen. De planeet is dan kort voor zonsopkomst te vinden boven de zuidoostelijke horizon. Mercurius komt eind van de maand ongeveer 2 uur voor de Zon op. Je kan de planeet vinden in het sterrenbeeld Weegschaal – Libra.

Venus

Venus is vanaf de tweede week van de maand weer zichtbaar. Venus is kort na zonsondergang te vinden boven de zuidwestelijke horizon. Venus beweegt zich van het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus naar het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. Aan het einde van de maand gaat de planeet pas anderhalf uur na de Zon onder.

Mars

Mars is aan de ochtendhemel te vinden. Zoek de rode planeet boven de zuidoostelijke horizon. Op 9 november bevindt de rode planeet zich in de buurt van de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd – Virgo.

Jupiter

De zichtbaarheid van Jupiter neemt snel af. Eind van de maand gaat de planeet ongeveer gelijk met de Zon onder. Probeer de planeet aan het begin van de maand nog te vinden laag boven de zuidwestelijke horizon. Jupiter beweegt zich deze maand door de sterrenbeelden Slangendrager – Ophiuchus en Boogschutter – Sagittarius.

Saturnus

Saturnus is avonds nog laag boven de zuidwestelijke horizon te vinden. De zichtbaarheid van de planeet neemt in rap tempo af want eind van de maand gaat de planeet al omstreeks 19 uur onder. Saturnus bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius.

Uranus

Uranus bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Ram – Aries. De planeet gaat pas na middernacht onder.

Neptunus

Ook Neptunus gaat pas na middernacht onder. De planeet bevindt zich al maanden in de buurt van de ster φ Aqr. Deze ster in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius en heeft een visuele helderheid van magnitude 4,2.

Meteoren

Tussen 6 en 30 november zijn de Leoniden actief. Deze meteorenzwerm heeft zijn maximum in de nacht van 17 op 18 november maar het is aan te raden ook de dagen er voor en er na goed in de gaten te houden.

Deze maand hebben de Tauriden hun maximum. Tauriden produceren vaak heldere oranje meteoren en soms vuurbollen die fel kunnen oplichten. Deze meteorenzwerm heeft een noordelijke en een zuidelijke radiant die zich gedurende de maand geleidelijk verplaatst.

De sterrenhemel in november 2019

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

Boven de noordelijke horizon zien we de staart van het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major. Tussen de Grote Beer en het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini bevindt zich het zwakke sterrenbeeld Hagedis – Lacerta dat eigenlijk alleen op een donkere maanloze nacht goed is te vinden. Rond het sterrenbeeld Kleine Beer – Ursa Minor kronkelt het langgerekte lijf van het sterrenbeeld Draak – Draco.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

In het oosten zien we het sterrenbeeld Gemini – Tweelingen met de twee heldere sterren Castor en Pollux. Hoger boven de horizon kunnen we de wintersterrenbeelden Voerman – Auriga en Stier – Taurus zien. Ook het sterrenbeeld Orion komt al boven de horizon uit.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

Hoog in het zuiden bevindt zich deze maand het sterrenbeeld Andromeda. De sterren van het Herfstvierkant van het sterrenbeeld Pegasus en het sterrenbeeld Ram – Aries zijn ook goed te zien. Verder bevinden de sterrenbeelden Vissen – Pisces, Waterman – Aquarius en Eridanus zich in het oosten maar dit zijn allemaal zwakke sterrenbeelden die je het beste tijdens een donkere maanloze nacht op kan zoeken.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

Boven de westelijke horizon kunnen we nog steeds de Zomerdriehoek waarnemen. Deze maand staat Altaïr van het sterrenbeeld Arend – Aquila ongeveer pal in het westen. Boven Altaïr zijn de kleine sterrenbeeldjes Dolfijn – Delphinus en Pijl – Sagitta te vinden. In het zuidwesten zijn de zwakke sterren van het sterrenbeeld Waterman – Aquarius te zien. In het noordwesten kunnen we tijdens een donkere nacht op zoek gaan naar het sterrenbeeld Hercules.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd

De sterrenbeelden Cassiopeia, Perseus en Andromeda bevinden zich deze maand ongeveer in het zenit.
%d bloggers liken dit: