De sterrenhemel van november 2020

De maand november

De maand november is de elfde maand in onze kalender. November komt van het Latijnse woord “novem”, wat negen betekent. Oorspronkelijk was november de negende maand omdat het jaar pas in maart begon bij de Romeinen. Dit veranderde in 153 voor Christus.

De maand november telt 30 dagen. Om dit handig te kunnen uitrekenen kan je de knokkels van de bovenkant van je handen gebruiken. Je begint bij je linkerhand. Een knokkel staat voor de maanden met 31 dagen, een dal betekent een maand met 30 dagen. Januari telt 31 dagen (knokkel), februari is een uitzondering natuurlijk, maart telt weer 31 dagen (knokkel), april 30 dagen (dal), enzovoort.

Andere benamingen voor de maand november zijn de slachtmaand, de jachtmaand, de bloedmaand en de nevelmaand. Logische namen. In de maand november werden er dieren geslacht om eten te hebben in de winter, vandaar slachtmaand en bloedmaand. Meestal ging het om een varken. November was ook een maand waarin geregeld gejaagd werd op wild (herten en zwijnen) en op gevogelte (patrijzen en fazanten), vandaar de naam jachtmaand. In november is er vaak ochtendnevel aanwezig, wat de naam nevelmaand verklaart.

De sterrenbeelden van november zijn Schorpioen en Boogschutter.

November begint op dezelfde dag als februari behalve in schrikkeljaren, en in alle jaren begint november op dezelfde dag als maart.

Weerspreuken

 •     Als het met Allerheiligen sneeuwt, leg dan uw pels gereed.
 •     Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn.
 •     November warm en fijn, het zal een strenge winter zijn.
 •     Zwaait de winter al in november zijn staf, zijn rijk zal rap vinden het graf.
 •     Wie houdt van wind, november bemint.
 •     Als op Sint-Maarten de ganzen op het ijs staan, zullen ze met kerstmis door`t slijk gaan.
 •     November telt dertig dagen, maar het dubbele aan wind en regenvlagen.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

 • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
 • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
 • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
 • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in november 2020

Laatste Kwartier 8 november 2020 14:47
Nieuwe Maan 15 november 2020 06:08
Eerste Kwartier 22 november 2020 05:45
Volle Maan 30 november 2020 10:32

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in november 2020

Mercurius
Mercurius is een groot deel van de maand zichtbaar in het oosten. Zoek de planeet kort voor zonsopkomst op. Je hebt wel een vrije uitkijk op de horizon nodig om te planeet te kunnen vinden.

Venus
Ook Venus is ochtends voor zonsopkomst zichtbaar in het oosten. De planeet nadert de Zon en dat betekent dat de zichtbaarheid langzaam afneemt.

Mars
Mars is tot na middernacht in het zuidoosten tot zuiden zichtbaar. Zoek de planeet op in het sterrenbeeld Vissen – Pisces.

Jupiter
Jupiter bevindt zich laag boven de zuidwestelijke horizon. Jupiter wordt steeds minder goed zichtbaar.

Saturnus
Saturnus bevindt zich laag boven de zuidwestelijke horizon. Ook Saturnus wordt steeds minder goed zichtbaar.

Uranus
Uranus is nog steeds een groot deel van de nacht zichtbaar. De planeet is met behulp van een verrekijker of kleine telescoop in het sterrenbeeld Ram – Aries te vinden.

Neptunus
Neptunus is met behulp van een kleine telescoop of een fikse verrekijker in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius te vinden.  Zoek de planeet voor middernacht op.

Meteoren
De beroemde Leoniden zijn tussen 14 en 21 november actief. Het maximum van de zwerm valt in de ochtend van 17 november. Het is dan al licht. Kijk daarom de nacht ervoor. We hebben dit jaar geen last van storend maanlicht.

Deze maand hebben ook de Tauriden hun maximum. Tauriden produceren vaak heldere oranje meteoren en soms vuurbollen die fel kunnen oplichten. Deze meteorenzwerm heeft een noordelijke en een zuidelijke radiant die zich gedurende de maand geleidelijk verplaatst.

De sterrenhemel in november 2020

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

Het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major dat is te herkennen aan de grote steelpan bevindt zich deze maand laag boven de noordelijke horizon. De twee uiterste sterren van de pan wijzen je de weg naar de Poolster en het sterrenbeeld Kleine Beer – Ursa Minor. In het noordwesten is de kop van het sterrenbeeld Draak – Draco te herkennen. Onder de kop van de draak het grote maar onopvallende sterrenbeeld Hercules.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

Hoog in het oosten het sterrenbeeld Voerman – Auriga en de heldere ster Capella. Tussen de horizon en de Voerman in zien we het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini met de twee heldere sterren Castor en Pollux. Rechtsonder Capella staat het sterrenbeeld Stier met de heldere ster Aldebaran. In het zuidoosten verschijnt het wintersterrenbeeld Orion boven de horizon uit.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

Hoog in het zuiden bevindt zich deze maand het sterrenbeeld Andromeda. Onder dit sterrenbeeld het zwakke sterrenbeeld Ram – Aries. Ook onder Andromeda de grote,  zwakke sterrenbeelden Vissen – Pisces en Walvis – Cetus. Richting zuidwesten zien we het sterrenbeeld Waterman – Aquarius.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon omstreeks midden november 22 uur.

Boven de westelijke horizon domineren nog steeds de drie heldere sterren van de Zomerdriehoek. Het zijn Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus, Altaïr van het sterrenbeeld Arend – Aquila en Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra. Tijdens een donkere maanloze nacht kan je nu wel eens de kleine, zwakke sterrenbeelden Dolfijn – Delphinus, Vos – Vulpecula, Pijl – Sagitta, Veulen – Equuleus en Hagedis – Lacerta opzoeken.

De sterrenhemel boven je hoofd

Het opvallende W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia staat deze maand recht boven je hoofd. Dat betekent dat ook Cepheus en Perseus hoog aan de sterrenhemel staan.