De sterrenhemel van oktober 2018

Oktober is de tiende maand van het jaar en telt 31 dagen.

Oktober komt van het Latijnse woord octo. Dat betekent 8. Bij de Romeinen was het namelijk de achtste maand. Andere woorden voor oktober zijn wijnmaand en sinds de 16e eeuw rozenkransmaand. De Romeinse naam voor oktober is October, net zoals in het Engels. De Joodse naam voor oktober is Maresjiwan. Oktober begint, behalve in schrikkeljaren, op dezelfde dag als januari. De sterrenbeelden van oktober zijn Weegschaal en Schorpioen.

Weerspreuken

  •     Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel, ’t is van een zachte winter ’t voorgevoel.
  •     Warme oktober dagen, februari vlagen.
  •     Blinkt oktober in zonnegoud, de winter volgt dan snel en koud.
  •     Brengt oktober veel vorst en wind, zo zijn januari en februari zeer mild.
  •     Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in oktober 2018

Laatste kwartier2 oktober 201811:47:15
Nieuwe maan9 oktober 201805:47:50
Eerste kwartier16 oktober 201820:02:29
Volle maan24 oktober 201818:47:34
Laatste kwartier31 oktober 201817:42:27

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in oktober 2018

Mercurius
Mercurius is deze maand niet te zien.

Venus
Ook Venus is deze maand helaas niet te zien.

Mars
Mars staat ‘s avonds in het zuiden. De planeet is nog steeds erg helder.

Jupiter
De zichtbaarheid van Jupiter neemt snel af. Aan het einde van de maand gaat de planeet al kort na de Zon onder.

Saturnus
Saturnus is ‘s avonds laag boven de zuidwestelijke horizon te vinden.

Uranus
Uranus komt op 24 oktober in oppositie met de Zon en is dan de gehele nacht zichtbaar. De planeet is met behulp van een verrekijker te vinden op het grensgebied van de sterrenbeelden Aries – Ram en Pisces – Vissen.

Neptunus
Neptunus bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Aquarius – Waterman en is een groot deel van de nacht met behulp van al een kleine telescoop te vinden enkele graden ten oosten van Lambda Aquarii.

Meteoren
Tussen 2 oktober en 7 november zijn de Orioniden actief. Orioniden zijn snel bewegende meteoren die kunnen zorgen voor nalichtende sporen. De Orioniden zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. De radiant van de Orioniden bevindt zich tussen de heldere ster Betelgeuze van het sterrenbeeld Orion en het sterrenbeeld Gemini – Tweelingen. De Orioniden hebben een brede piek waarvan het maximum dit jaar valt in de avond van 21 oktober. Helaas hebben we dan wel te maken met storend maanlicht. De beste tijd om de Orioniden te kijken is in de nanacht en tegen de ochtend want dan staat de radiant ook op zijn hoogst.

In oktober zijn er soms ook al Tauriden zichtbaar en mogelijk kunnen we dit jaar ook de Draconiden waarnemen. Deze meteorenzwerm heeft mogelijk zijn maximum in de nacht van 8 op 9 oktober. Of er veel Draconiden zichtbaar zullen zijn is helemaal niet zeker. Dat is afhankelijk of de Aarde door de stofbaan van de komeet Giacobini-Zinner gaat of niet. Deze komeet passeerde op 10 september zijn perihelium. Het is niet bekend hoe wijdt deze komeet zijn stof heeft verspreidt en of de Aarde deze dan raakt maar het kan dus wél de moeite waard zijn om ‘s nachts eens naar buiten te gaan.

De radiant bevindt zich hoog aan de hemel in de kop van het sterrenbeeld Draco – Draak.

De sterrenhemel in oktober 2018

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
Het sterrenbeeld Ursa Major – Grote Beer bevindt zich deze maand laag boven de horizon. Links van Ursa Minor – Kleine Beer kronkelen de sterren van Draco – Draak. Rechts naast Wega, de helderste ster van Lyra – Lier zien we de kop van Draco – Draak.

De sterrenhemel in het noorden
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 oktober 22 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
Cassiopia staat hoog in het oosten. Onder Cassiopeia bevinden zich de sterrenbeelden Perseus en Taurus – Stier. De boog van Perseus wijst naar de open sterrenhoop de Pleiaden die met het blote oog zichtbaar is. Links onder Perseus de heldere ster Capella van het sterrenbeeld Auriga – Voerman. Andromeda staat hoog aan de hemel naast Auriga – Voerman.

De sterrenhemel in het oosten
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 oktober 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
In het zuiden wordt de sterrenhemel gedomineerd door het grote vierkant van het sterrenbeeld Pegasus. In het zuidoosten de lichtzwakke sterrenbeelden Pisces – Vissen en Cetus – Walvis. In het zuidwesten de sterrenbeelden Aquarius – Waterman en Capricornus – Steenbok. Laag boven de zuidelijke horizon de eenzame ster Fomalhaut van het sterrenbeeld Piscis Austrinus – Zuidervis.

De sterrenhemel in het zuiden
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 oktober 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
Deneb van het sterrenbeeld Cygnus – Zwaan staat nog hoog aan de sterrenhemel maar de andere twee sterren van de Zomerdriehoek, Altaïr van het sterrenbeeld Aquila – Arend en Wega van het sterrenbeeld Lyra – Lier beginnen al te zakken. Rechtsonder Wega zijn de sterrenbeelden Hercules en Corona Borealis – Noorderkroon nog te zien.

De sterrenhemel in het westen
De sterrenhemel boven de westelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 oktober 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd
Het sterrenbeeld Cassiopeia, herkenbaar aan de opvallende w-vorm staat bijna boven je hoofd. Ook Cepheus en Deneb van het sterrenbeeld Cygnus – Zwaan staan bijna recht boven je hoofd.

We doen dagelijks onze best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.