De sterrenhemel van oktober 2019

Oktober is de tiende maand van het jaar en telt 31 dagen.

Oktober komt van het Latijnse woord octo. Dat betekent 8. Bij de Romeinen was het namelijk de achtste maand. Andere woorden voor oktober zijn wijnmaand en sinds de 16e eeuw rozenkransmaand. De Romeinse naam voor oktober is October, net zoals in het Engels. De Joodse naam voor oktober is Maresjiwan. Oktober begint, behalve in schrikkeljaren, op dezelfde dag als januari. De sterrenbeelden van oktober zijn Weegschaal en Schorpioen.

Weerspreuken

  •     Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel, ’t is van een zachte winter ’t voorgevoel.
  •     Warme oktober dagen, februari vlagen.
  •     Blinkt oktober in zonnegoud, de winter volgt dan snel en koud.
  •     Brengt oktober veel vorst en wind, zo zijn januari en februari zeer mild.
  •     Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in oktober 2019

Eerste Kwartier 5 oktober 2019 18:47
Volle Maan 13 oktober 2019 23:08
Laatste Kwartier 21 oktober 2019 14:39
Nieuwe Maan 28 oktober 2019 04:38

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in oktober 2019

Mercurius

Mercurius is deze maand niet waarneembaar.

Venus

Venus is deze maand niet waarneembaar.

Mars

Vanaf de tweede helft van oktober is Mars weer kort voor zonsopkomst laag boven de oostelijke horizon te vinden. Mars bevindt zich deze maand in het sterrenbeeld Maagd – Virgo.

Jupiter

Jupiter bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus. Aan het eind van de maand gaat de planeet al voor 20 uur onder.  Jupiter bevindt zich laag boven de zuidwestelijke horizon.

Saturnus

Saturnus gaat ook al voor middernacht onder. De planeet bevindt zich in het zuiden tot zuidwesten in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius.

Uranus

Uranus komt op 28 oktober 2019 in oppositie et de Zon en is dan de gehele nacht zichtbaar. Uranus bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld ram – Aries.

Neptunus

Neptunus is de gehele avond te vinden in de buurt van de ster phi Aqr. Deze ster in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius heeft een visuele helderheid van magnitude 4,2. Gebruik een kleine telescoop om de planeet in de buurt van deze ster te vinden.

Meteoren

Tussen 2 oktober en 7 november zijn de Orioniden actief. Orioniden zijn snel bewegende meteoren die kunnen zorgen voor nalichtende sporen. De Orioniden zijn afkomstig van de beroemde komeet Halley. De radiant van de Orioniden bevindt zich tussen de heldere ster Betelgeuze van het sterrenbeeld Orion en het sterrenbeeld Gemini – Tweelingen. De Orioniden hebben een brede piek waarvan het maximum dit jaar valt in de nacht van 21 op 22 oktober. De beste tijd om de Orioniden te kijken is in de nanacht en tegen de ochtend want dan staat de radiant ook op zijn hoogst.

In oktober zijn er soms ook al Tauriden zichtbaar.

De sterrenhemel in oktober 2019

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

Vrij laag boven de horizon vinden we deze maand het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major. Verleng de twee sterren die de zijkant van de pan vormen en je komt bij de Poolster aan. Het lange lijf van het sterrenbeeld Draak – Draco kronkelt tussen de beide beren door. Boven de Poolster zien we nog het sterrenbeeld Cepheus.

De sterrenhemel in het noorden
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 oktober 22 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

Laag boven de oostelijke horizon komen de sterren die het sterrenbeeld Stier – Taurus vormen al weer op. Het sterrenbeeld is te herkennen aan de heldere oranjerode ster Aldebaran die het oog van de stier vormt. Tussen de Pleiaden en Cassiopeia bevindt zich de boog sterren die het sterrenbeeld Perseus vormen. Linksboven de stier bevindt zich het sterrenbeeld Voerman – Auriga met de heldere ster Capella. Laag in het noordoosten zien we het sterrenbeeld Tweelingen – Gemini.

De sterrenhemel in het oosten
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 oktober 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

Laag boven de zuidelijke horizon zien we de heldere ster Fomalhaut van het sterrenbeeld Zuidervis – Piscis Austrinus. Hoger boven de horizon het grote Herfstvierkant van het sterrenbeeld Pegasus. Verder zijn er deze maand geen heldere sterrenbeelden te vinden in het zuiden. We kunnen op een donkere maanloze nacht nog de sterrenbeelden Cetus – Walvis, Steenbok – Capricornus, Waterman – Aquarius en Vissen – Pisces zien.

De sterrenhemel in het zuiden
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 oktober 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

In het westen verdwijnt het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus al onder de horizon. Ook Hercules en de Noorderkroon – Corona Borealis staan al lager aan de hemel. Dit geldt niet voor de Zomerdriehoek. De heldere sterren Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra, Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus en Altaïr van het sterrenbeeld Arend – Aquila zijn nog steeds goed waar te nemen.

De sterrenhemel in het westen
De sterrenhemel boven de westelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 15 oktober 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd

Het sterrenbeeld  Cassiopeia staat deze maand zeer hoog aan de hemel. Cassiopeia wordt vergezeld door haar familieleden Cepheus en Andromeda. Tijdens een donkere maanloze nacht kan je het sterrenbeeld Hagedis – Lacerta eens proberen te vinden.
%d bloggers liken dit: