De sterrenhemel van september 2017

De naam september komt van het Latijnse woord septembris dat weer afstamt van het woord septem, dat zeven betekent. In de Romeinse kalender, die in 153 voor Christus werd afgeschaft, was september oorspronkelijk de zevende maand. Het jaar begon destijds op 1 maart. In de tegenwoordige Gregoriaanse kalender is het de negende maand. September heeft 30 dagen en wordt ook wel de herfstmaand of de fruitmaand genoemd.

Op het noordelijk halfrond is september de eerste maand van de meteorologische herfst. Op het zuidelijk halfrond is het de eerste maand van de meteorologische lente. De astronomische herfst cq astronomische lente begint op 21 september.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in september 2017

Volle Maanwoensdag6 september 2017
09:05
Laatste Kwartierwoensdag13 september 201708:26
Nieuwe Maanwoensdag20 september 201707:31
Eerste Kwartierdonderdag28 september 201704:55

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in september 2017

Mercurius
Mercurius bevindt zich tot de laatste week van september in het sterrenbeeld Leeuw – Leo en daarna in het sterrenbeeld Maagd – Virgo. De planeet is de tweede en de derde week aan de ochtendhemel te vinden. Mercurius komt in die periode ongeveer 1,5 uur voor de Zon op.

Venus
Ook Venus schittert nog steeds aan de ochtendhemel. Venus bevindt zich de eerste week van de maand in het sterrenbeeld Kreeft – Cancer en verplaatst zich daarna naar het sterrenbeeld Leeuw – Leo.

Mars
De rode planeet wordt langzaamaan zichtbaar aan de ochtendhemel en is zichtbaar voor zonsopkomst. Eind van de maand komt de rode planeet ongeveer 2 uur voor de Zon op. Mars bevindt zich de gehele maand in het sterrenbeeld Leeuw – Leo.

Jupiter
Jupiter gaat al kort na zonsondergang onder en is daarom deze maand nauwelijks waarneembaar. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Maagd – Virgo.

Saturnus
Saturnus is ‘s avonds zichtbaar in het zuidwesten. De beringde planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Ophiuchus – Slangendrager.

Uranus
Uranus is ongeveer de hele nacht zichtbaar. De planeet is met behulp van een verrekijker in het sterrenbeeld Vissen – Pisces te vinden.

Neptunus
Neptunus komt op 5 september in oppositie en is daarna de gehele nacht waar te nemen. De planeet bevindt zich in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius maar je hebt wel een kleine telescoop nodig om de planeet te kunnen zien.

De meteorenzwermen van september 2017

Er zijn deze maand geen meteorenzwermen actief.

De sterrenhemel in september 2017

 De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
Laag boven de noordoostelijke horizon vinden we deze maand het sterrenbeeld Grote Beer – Ursa Major. In het noordoosten is het sterrenbeeld Voerman – Auriga te vinden met hoog daarboven de sterrenbeelden Perseus en Cassiopeia. Links van de Poolster het sterrenbeeld Kleine Beer – Ursa Minor.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
De sterrenbeelden Andromeda, Perseus en Pegasus staan alledrie hoog boven de oostelijke horizon. Ook het sterrenbeeld Ram – Aries en het sterrenbeeld Vissen – Pisces bevinden zich boven de oostelijke horizon.

De sterrenhemel boven de oorstelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
In het zuidwesten zijn de sterren van de Zomerdriehoek te vinden. Als je een denkbeeldige lijn van de sterren Wega naar Altaïr trekt dan wijst die naar het sterrenbeeld Steenbok – Capricornus. Linksonder de Steenbok bevindt zich het sterrenbeeld Waterman – Aquarius en daar weer onder kunnen we de heldere ster Fomalhaut van het sterrenbeeld Zuidervis – Pisces Austrinus zien.

e sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
In het westen zien we deze maand de sterrenbeelden Slangendrager – Ophiuchus, Slang – Serpens, Hercules, de Noorderkroon – Corona Borealis en de Ossenhoeder – Boötes. Het zijn allemaal geen opvallende sterrenbeelden die het beste tijdens een donkere maanloze nacht bekeken kunnen worden.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd
Deze maand staat het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus erg hoog aan de hemel. Tussen de heldere ster Deneb van het sterrenbeeld Zwaan en de Poolster is het sterrenbeeld Cepheus te vinden. Dit sterrenbeeld bevat geen erg heldere sterren maar het is wel gemakkelijk te herkennen omdat het de vorm van een huis heeft.

 

laatste keer gewijzigd op: 3 september 2017