De sterrenhemel van september 2018

September is de negende maand van het jaar en telt 30 dagen. September begint op dezelfde dag van de week als december.

September wordt ook wel havermaand, evenemaent (avena=haver), herfstmaand, gerstmaand en vruchtmaand genoemd. Vroeger werd september de d’ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand na augustus. De naam september komt van het Latijnse woord septembris, wat zevende betekent. De Joodse benaming voor september is Tisjrie. September is ook de Romeinse benaming voor deze maand.

De sterrenbeelden van september zijn Maagd en Weegschaal.

In september begint ook de herfst, namelijk op 21 september.

Weerspreuken

  •     Trekt voor Sint-Michiel (29 september) de vogel niet, geen winter is nog in ’t verschiet.
  •     Als de eikels vallen voor Sint-Michiel, dan snijdt de winter door lijf en ziel.
  •     Sint-Michiel blaast het licht uit, Maria Boodschap (25 maart) steekt het aan.
  •     Als in september de donder knalt, met Kerstmis de sneeuw in hopen valt.
  •     Valt begin september de regen in plassen, het volgend jaar zal `t graan goed wassen.
  •     Septemberregen, komt zaad en wijnstok wel gelegen.

Op 11 september het de eerste dag – 1 Muharram – van het jaar 1440 volgens de Islamitische kalender. Het islamitisch jaar telt 354 of 355 dagen. Dit komt overeen met 12 lunaties. Het Islamitische jaar is dus ongeveer 10 dagen korter dan een zonnejaar.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in september 2018

Laatste kwartier3 september 201804:39:10
Nieuwe maan9 september 201820:02:41
Eerste kwartier17 september 201801:16:05
Volle maan25 september 201804:54:49

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in september 2108

Mercurius
Mercurius is alleen de eerste dagen van de maand nog met enige moeite te vinden. Daarna staat de planeet van ons gezichtspunt uit te dicht bij de Zon.

Venus
Ook Venus verdwijnt aan het begin van de maand in de ochtendschemering en is steeds lastiger te zien.

Mars
Mars staat ‘s avonds laag boven de horizon. De helderheid van de planeet neemt af.

Jupiter
Ook Jupiter is ‘s avonds nog even waarneembaar maar de zichtbaarheid van de planeet neemt af. Zoek de planeet op in het zuidwesten, de planeet staat laag boven de horizon.

Saturnus
Saturnus is ‘s avonds nog zichtbaar maar de planeet staat erg laag boven de horizon. Bij het donker worden staat de planeet ongeveer pal in het zuiden.

Uranus
Uranus is het beste in de nanacht te bekijken als de planeet op zijn hoogst in het zuiden aan de sterrenhemel staat. Uranus bevindt zich in het sterrenbeeld Aries – Ram en je hebt een verrekijker nodig om de planeet te kunnen vinden.

Neptunus
Neptunus komt op 7 september in oppositie met de Zon en is dan de gehele nacht zichtbaar. Als je de beschikking hebt ver een telescoop dan kan je de planeet in het sterrenbeeld Aquarius – Waterman vinden.

Meteoren
Er zijn in september geen meteorenzwermen actief. Uiteraard zijn er wel gedurende de nacht verschillende, onvoorspelbare sporadische meteoren zichtbaar.

De sterrenhemel in september 2018

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
In het noordwesten staat de steelpan van Ursa Major – Grote Beer. Rechtsboven de Grote Beer Ursa Minor – Kleine Beer met de Poolster. In het noordoosten de sterrenbeelden Cassiopeia en Perseus. Ook Capella en daarmee het sterrenbeeld Auriga wordt weer beter zichtbaar.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon
In het oosten is het sterrenbeeld Pisces – Vissen zichtbaar met links ervan het sterrenbeeld Pegasus. Aan Pegasus vast ook het sterrenbeeld Andromeda. Onder Andromeda richting horizon zijn ook de sterrenbeelden Aries – Ram en Triangulum – Driehoek te zien.

De sterrenhemel boven de oorstelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
In het zuiden is de Zomerdriehoek nog steeds prominent aanwezig: Wega en het sterrenbeeld Lier – Lyra, Deneb en het sterrenbeeld Cygnus – Zwaan en Altaïr en het sterrenbeeld Aquila – Arend. Linksonder de Zomerdriehoek, vlak boven de horizon, de sterrenbeelden Capricornus – Steenbok en Aquarius – Waterman. Deze sterrenbeelden lastig te herkennen want ze bevatten geen heldere sterren.

e sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
In het westen vinden we het sterrenbeeld Serpens – Slang dat te herkennen is aan zijn markante kop. Links van Serpens het grote sterrenbeeld Ophiuchus – Slangendrager. Hoog in het westen Corona Borealis – Noorderkroon en Wega van het sterrenbeeld Lyra – Lier. Tussen deze twee in bevindt zich het grote maar onopvallende sterrenbeeld Hercules. Ook het sterrenbeeld Boötes – Ossenhoeder met de heldere ster Arcturus is in het westen te vinden.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd
Deze maand staat Deneb van het sterrenbeeld Cygnus – Zwaan bijna pal in het zenit. Ook Cepheus, te herkennen aan de vorm van een huisje, staat zeer hoog aan de hemel.