De sterrenhemel van september 2019

September is de negende maand van het jaar en telt 30 dagen. September begint op dezelfde dag van de week als december.

September wordt ook wel havermaand, evenemaent (avena=haver), herfstmaand, gerstmaand en vruchtmaand genoemd. Vroeger werd september de d’ander oogstmaand genoemd, als tweede oogstmaand na augustus. De naam september komt van het Latijnse woord septembris, wat zevende betekent. De Joodse benaming voor september is Tisjrie. September is ook de Romeinse benaming voor deze maand.

De sterrenbeelden van september zijn Maagd en Weegschaal.

In september begint ook de herfst, namelijk op 23 september om 09.50 uur. Op dit tijdstip valt de equinox. het middelpunt van de zonneschijf trekt dan van zuid naar noord door het vlak van de evenaar.

Weerspreuken

  •     Trekt voor Sint-Michiel (29 september) de vogel niet, geen winter is nog in ’t verschiet.
  •     Als de eikels vallen voor Sint-Michiel, dan snijdt de winter door lijf en ziel.
  •     Sint-Michiel blaast het licht uit, Maria Boodschap (25 maart) steekt het aan.
  •     Als in september de donder knalt, met Kerstmis de sneeuw in hopen valt.
  •     Valt begin september de regen in plassen, het volgend jaar zal `t graan goed wassen.
  •     Septemberregen, komt zaad en wijnstok wel gelegen.

Op 1 september het de eerste dag – 1 Muharram – van het jaar 1441 volgens de Islamitische kalender. Het islamitisch jaar telt 354 of 355 dagen. Dit komt overeen met 12 lunaties. Het Islamitische jaar is dus ongeveer 10 dagen korter dan een zonnejaar.

Op 30 september 2019 is het 1 Tishri volgens de Joodse kalender. Het is de eerste dag van het jaar 5780.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in september 2019

Eerste Kwartier 6 september 2019 05:10
Volle Maan 14 september 2019 06:33
Laatste Kwartier 22 september 2019 04:41
Nieuwe Maan 28 september 2019 20:26

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in september 2109

Mercurius

Mercurius bevindt zich de maand vanaf de Aarde gezien, te dicht bij de Zon en is daarom niet zichtbaar.

Venus

Venus bevindt zich de maand vanaf de Aarde gezien, te dicht bij de Zon en is daarom niet zichtbaar.

Mars

Mars bevindt zich de maand vanaf de Aarde gezien, te dicht bij de Zon en is daarom niet zichtbaar.

Jupiter

Jupiter bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus. De zichtbaarheid neemt af en de planeet gaat al voor middernacht onder. Zoek Jupiter boven de zuidwestelijke horizon.

Saturnus

Ook de zichtbaarheid van Saturnus neemt af. De planeet gaat aan het einde van de maand ook al voor middernacht onder. Saturnus bevindt zich in het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius. Zoek de planeet in het zuiden kort na het invallen van de duisternis.

Uranus

Uranus bevindt zich de hele maand in het sterrenbeeld ram – Aries. De planeet komt na het invallen van de duisternis op en is dan de hele nacht zichtbaar.

Neptunus

Neptunus komt op 10 september 2019 in oppositie met de Zon en is dan de hele nacht zichtbaar. De planeet bevindt zich nog steeds in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius in de buurt van de ster φ Aqr. Deze ster heeft een visuele helderheid van magnitude 4,2.

Meteoren

Er zijn deze maand geen heldere meteorenzwermen zichtbaar. Op 1 september bereiken de α-Aquariden hun maximum maar dit is geen grote zwerm. Meestal zijn er maar enkele meteoren per uur zichtbaar. Soms kennen de alpha-Aurigiden een uitbarsting zoals in 2007 toen er enkele tientallen meteoren per uur zichtbaar waren.

De sterrenhemel in september 2019

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

Laag boven de noordwestelijke horizon zien we het steelpan asterisme van de Grote Beer – Ursa Major. In het noordoosten zien we het sterrenbeeld Voerman – Auriga met de heldere ster Capella. Hoog boven de Voerman de sterrenbeelden Perseus en Cassiopeia. Het steelpannetje van de Kleine Beer hangt links van de Poolster.

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

Hoog boven de oostelijke horizon de sterrenbeelden Perseus. Andromeda en Pegasus. Andromeda ligt deze maand nagenoeg horizontaal. Onder Andromeda het sterrenbeeld Ram – Aries en het grote v-vormige sterrenbeeld Vissen – Pisces. Laag in het noordoosten beginnen de sterren van de Stier – Taurus op te komen.

De sterrenhemel boven de oorstelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

De Zomerdriehoek staat deze maand nog hoog in het zuidwesten. Als je een denkbeeldige lijn trekt van Wega naar Altaïr en dan verder dan kom je bij het sterrenbeeld Steenbok – Capricornus uit. Dit sterrenbeeld bevat alleen maar zwakke sterren en is daarom niet zo gemakkelijk te herkennen. Linksboven de Steenbok bevindt zich het sterrenbeeld Waterman – Aquarius met daaronder, heel laag boven de horizon de heldere ster Fomalhaut van het sterrenbeeld Zuidervis – Piscis Austrinus.

e sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

In het westen kunnen we op een donkere maanloze nacht de zwakke sterrenbeelden Slangendrager – Ophiuchus, Slang – Serpens, Hercules en de Noorderkroon – Corona Borealis vinden. Ook het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes met de heldere oranjerode ster Arcturus bevindt zich in het westen. Halverwege de Noorderkoon en de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra bevindt zich de centrale vierhoek van het sterrenbeeld Hercules.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

De sterrenhemel boven je hoofd

Bijna recht boven je hoofd bevindt zich deze maand het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus met de heldere ster Deneb. Tussen Deneb en de Poolster in kan je het zwakke sterrenbeeld Cepheus vinden. Dit sterrenbeeld kan je herkennen omdat het de vorm van een huis met een puntdak heeft.
%d bloggers liken dit: