De sterrenhemel van september 2020

September is de negende maand van het jaar en telt 30 dagen. September begint op dezelfde dag van de week als december.

September is in onze kalender de negende maand van het jaar. Ooit was dit wel anders en daar dankt september zijn naam dan ook aan. In het Latijn heette september “septembris”. Dit kwam van “septem”, wat zeven betekent. September was dan ook de zevende maand in de Romeinse kalender. Voor de Romeinen begon het nieuwe jaar dan ook in maart.

Andere namen voor september zijn de vruchtmaand, de havermaand, de gerstmaand, de herfstmaand en de fruitmaand. Ook wordt september wel eens de oogstmaand of “de andere oogstmaand” genoemd, omdat augustus ook al een oogstmaand is. De volle maand van september wordt ook wel de oogstmaan of de Harvest Moon genoemd. Meestal staat die volle maan rond 23 september aan de hemel. Vroeger maakte men van deze volle maan gretig gebruik om de oogst binnen te halen, vandaar haar naam.

In september begint ook de herfst, namelijk op 22 september om 14:31 uur. Op dit tijdstip valt de equinox. het middelpunt van de zonneschijf trekt dan van zuid naar noord door het vlak van de evenaar.

Weerspreuken

  •     Trekt voor Sint-Michiel (29 september) de vogel niet, geen winter is nog in ’t verschiet.
  •     Als de eikels vallen voor Sint-Michiel, dan snijdt de winter door lijf en ziel.
  •     Sint-Michiel blaast het licht uit, Maria Boodschap (25 maart) steekt het aan.
  •     Als in september de donder knalt, met Kerstmis de sneeuw in hopen valt.
  •     Valt begin september de regen in plassen, het volgend jaar zal `t graan goed wassen.
  •     Septemberregen, komt zaad en wijnstok wel gelegen.

Kaart van de actuele sterrenhemel

De positie van de kaart is voor Geleen, de huidige thuisbasis van Kuuke, maar de kaart is ook goed bruikbaar voor andere delen van Nederland.

Gebruik:

  • Klik op de datum/tijd om deze te veranderen
  • Klik op de coördinaten om een andere locatie te kiezen
  • Klik en sleep op de kaart om een ander deel van de sterrenhemel te bekijken
  • Klik op de kaart en druk dan op ? op je toetsenbord om een lijst te krijgen met alle commando’s die je m.b.v. het toetsenbord kan uitvoeren

Waarnemen

De Maan in september 2020

Volle Maan 2 september 2020 07:23
Laatste Kwartier 10 september 2020 11:28
Nieuwe Maan 17 september 2020 13:00
Eerste Kwartier 24 september 2020 03:56

Zie ook Kuuke’s Maan kalender

Zichtbaarheid van het International Space Station

De volgende link geeft je een tabel voor de zichtbaarheid van het International Space Station (externe link, opent in nieuw venster, NASA-website) voor de komende dagen. De gegeven tijden gelden strikt genomen voor Maastricht.

De planeten in september 2020

Mercurius
Mercurius gaat deze maand vrijwel gelijk met de Zon onder en is daarom niet waarneembaar.

Venus
Venus is als een zeer heldere “ster” ’s ochtends in het oosten zichtbaar. De planeet komt ongeveer 4 uur voor de Zon op.

Mars
Mars is de hele nacht zichtbaar als een heldere oranje “ster”.

Jupiter
Jupiter is ’s avonds laag boven de zuidelijke horizon te vinden.

Saturnus
Ook Saturnus is ’s avonds laag boven de zuidelijke horizon te vinden.

Uranus
Uranus bevindt zich in het sterrenbeeld Ram – Aries en is daar met behulp van een verrekijker of kleine telescoop zichtbaar. De planeet staat kort na middernacht hoog genoeg boven de horizon.

Neptunus
Neptunus kunnen we in het zuidoosten in het sterrenbeeld Waterman – Aquarius vinden. De planeet komt omstreeks 22 uur op.

Meteoren

Er zijn deze maand geen heldere meteorenzwermen zichtbaar. Op 1 september bereiken de α-Aquariden hun maximum maar dit is geen grote zwerm. Meestal zijn er maar enkele meteoren per uur zichtbaar. Soms kennen de α-Aurigiden een uitbarsting zoals in 2007 toen er enkele tientallen meteoren per uur zichtbaar waren.

De sterrenhemel in september 2020

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon

De sterrenhemel boven de noordelijke horizon
De sterrenhemel boven de noordelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

In het noordwesten zien we de steelpan van de Grote Beer – Ursa Major. Rechtsboven de Grote Beer het kleine steelpannetje van de Kleine Beer – Ursa Minor. Hoog in het noordoosten de sterrenbeelden Cassiopeia en Perseus.

De sterrenhemel boven de oostelijke horizon

De sterrenhemel boven de oorstelijke horizon
De sterrenhemel boven de oostelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

In het zuidoosten zien we het grote maar zwakke sterrenbeeld Vissen – Pisces. Links van de Vissen het sterrenbeeld Pegasus dat is te herkennen aan het grote, lege  vierkant. Links van het vierkant de boog sterren van Andromeda. Tussen Andromeda en de oostelijke horizon zien we de sterrenbeelden ram – Aries en Driehoek – Triangulum.

De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon

e sterrenhemel boven de zuidelijke horizon
De sterrenhemel boven de zuidelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

Hoog in het zuiden zien we nog steeds de grote driehoek van de Zomerdriehoek. Dichterbij de zuidelijke horizon de zwakke sterrenbeelden Steenbok – Capricornus en Waterman – Aquarius. In het zuidwesten verdwijnt het sterrenbeeld Boogschutter – Sagittarius onder de horizon.

De sterrenhemel boven de westelijke horizon

De sterrenhemel boven de westelijke horizon
De sterrenhemel boven de westelijke horizon in september omstreeks 22 uur.

In het westen kunnen we de kleine, opvallende kop van het sterrenbeeld Slang – Serpens zien. Links van de kop het grote sterrenbeeld Slangendrager – Ophiuchus. Hoog boven de westelijke horizon zien we de kleine boog van het sterrenbeeld Noorderkroon – Corona Borealis en het sterrenbeeld Lier – Lyra met de heldere ster Wega. Tussen deze twee sterrenbeelden in bevindt zich het grote maar onopvallende sterrenbeeld Hercules. In het westen is ook de heldere oranjerode ster Arcturus van het sterrenbeeld Ossenhoeder – Boötes te zien.

De sterrenhemel boven je hoofd

Boven je hoofd staat de heldere ster Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus. Dit is tevens een van de punten van de Zomerdriehoek. Ook Cepheus, de koning staat nagenoeg in het zenit.