07. De Stier van Kreta

De Stier van Kreta

Na de ingewikkelde gebeurtenissen met de Stymphaliaanse vogels had Hercules aan de Kretenzische stier een makkie.

In die tijd controleerde koning Minos van Kreta vele eilanden in de zeeën rond Griekenland. Hij was zo machtig dat de Atheners hem ieder jaar een eerbetoon gaven. Over de stier van Kreta doen vele verhalen de ronde. Zeus had, vermomd als stier, Europa de moeder van Minos naar Kreta gebracht. De Kretenzers waren dol op de sport stier-werpen. Dit hield in dat jonge mannen de horens van een aanstormende stier probeerden te grijpen en zo door de stier in de lucht worden geworpen.

Om aan de macht te kunnen blijven had Minos de zeegod Poseidon beloofd om alles wat de god uit de zee zou sturen te offeren. Poseidon stuurde hem een stier maar Minos vond de stier veel te mooi om te doden. In plaats daarvan offerde hij een andere stier. Poseidon werd daarover zo boos dat hij de stier over Kreta liet denderen en, tevens zorgde hij er voor dat de vrouw van Minos, Pasiphae verliefd werd op de stier. Het resultaat uit de relatie van Pasiphae en de stier was de Minotaurus, een wezen met de kop van een stier en het lichaam van een mens. Minos was gedwongen het creatuur op te sluiten in het Labyrint. Dit Labyrint was een enorm netwerk van gangen onder zijn paleis. Hij voerde de Minotaurus gevangenen die jaarlijks uit Athene werden aangevoerd.

Hercules versloeg de stier eenvoudig in een worstelgevecht en bracht het beest naar Eurystheus. Eurystheus liet het beest los. Het liep door Griekenland rond intussen terroriseerde het de mensen. De stier eindigde in Marathon, een plaats vlak bij Athene. De stier werd door de Atheense held Theseus gedood. Dezelfde Theseus zeilde later naar Kreta alwaar hij de Minotaurus opzocht in het Labyrint en doodde.

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: