HerculesSpecials

06. De Stymphaliaanse Vogels

De Stymphaliaanse Vogels

Na zijn succes in de stallen van Augeas bedacht Eurystheus een nog moeilijkere opdracht. Mijn zesde opdracht bestond uit het verjagen van een enorme vlucht vogels die zich hadden verzameld bij een meer in de buurt van de plaats Stymphalos.

Het meer lag diep verscholen in de bossen. Toen Hercules het meer had gevonden wist hij nog steeds niet hoe hij die grote vlucht vogels zou moeten verdrijven. Gelukkig kwam de godin Athene hem te hulp, ze gaf hem een bronzen krotala. Een krotala is een muziekinstrument dat erg veel op een castagnette lijkt. Uiteraard was het geen normale krotala: hij was gemaakt door de onsterfelijke Hephaistos, de smid van de goden.

Terwijl Hercules een nabije heuvel beklom klepperde hij heftig met de krotala. De vogels schrokken daar zo van dat ze wegvlogen en Hercules schoot ze één voor één uit de lucht.

Sommige versies van de legende zeggen dat het gaat over mensen-etende vogels. De tweede eeuwse reisschrijver Pausianus schrijft over een vogel die leeft in de woestijn van Arabie en die Stymphalus werd genomed. Het was een vogel die qua moed niet onder deed voor een leeuw of een luipaard. Hij suggereert dat de vogels waarmee Hercules in zijn opdracht te maken kreeg dezelfde waren als de Arabische vogels.

Pausanius beschrijft tevens een tempel die door de Grieken in de buurt van Stymphalos was gebouwd en die opgedragen was een de godin Artemis. Op de tempel waren afbeeldingen van Stymphaliaanse vogels te zien en achter de tempel stonden marmeren beelden van vrouwen met vogel-benen.