De temperatuur van Mars

De poolkap van Mars verdwijnt in de zomer en groeit in de winter weer aan
De poolkap van Mars verdwijnt in de zomer en groeit in de winter weer aan

Mars is een koude wereld, veel kouder dan de Aarde. Dat komt mede doordat de planeet veel verder van de Zon staat dan de Aarde. Mars heeft een ijle atmosfeer die voor grofweg 95% uit koolstofdioxide bestaat.

Grote verschillen

De atmosfeer van Mars is ongeveer 100 maal ijler dan de Aardse atmosfeer. Zonder deze thermische deken kan de planeet geen warmte vasthouden. De gemiddelde temperatuur op Mars bedraagt -60° Celsius. In de winter kan de temperatuur aan de polen zakken naar -125° Celsius. In de zomer kan de temperatuur aan de evenaar oplopen tot 20° Celsius maar gedurende de nacht kan deze dan wel zakken tot ongeveer -73° Celsius. Op rotsformaties kan zich gedurende de nacht wat ijs vormen maar bij het opkomen van de Zon verdwijnt dit weer heel snel.

Seizoenen

Omdat de as van Mars, net zoals die van de Aarde, enigszins gekanteld is kent de planeet seizoenen. Vanwege de excentrische baan van de planeet varieert de lengte van de seizoenen. Op het noordelijk halfrond is de lente met zeven maanden het langste seizoen. De winter duurt er slechts vier maanden.

Gedurende de zomer op Mars verdwijnt de ijskap aan de polen, die voornamelijk uit koolstofdioxide-ijs bestaat, nagenoeg volledig. In de winter groeit de ijskap weer heel snel aan. Wetenschappers denken dat er onder dit koolstofijs ook waterijs zou kunnen voorkomen maar dit is tot op heden nog niet aangetoond.

 

 

 

Eerste publicatie: 14 april 2013
Laatste keer bijgewerkt op: 12 februari 2017

Meer artikelen over Mars