Astronomisch Nieuws

De Very Large Telescope bekijkt de emissienevel RCW 36

emissienevel RCW 36
Deze afbeelding van de Very Large Telescope van de ESO toont de emissienevel RCW 36. Credit: ESO.

Met behulp van de Focal Reducer and low dispersion Spectrograph (FORS) gekoppeld aan de Very Large Telescope van de ESO hebben astronomen een opmerkelijke nieuwe opname gemaakt van de emissienevel RCW 36.

RCW 36 is een emissienevel die ongeveer 2300 lichtjaar van ons is verwijderd. De nevel bevindt zich in het sterrenbeeld Zeilen – Vela. De nevel is ook bekend als Gum 20 en het is een van de grote stervormingsgebieden die dicht bij ons zonnestelsel is gelegen.

Het object maakt deel uit van het grotere stervormingsgebied dat de Vela Moleculaire Rug wordt genoemd. RCW 36 bevat een open sterrenhoop van ongeveer 1,1 miljoen jaar oud.

De zwaarste sterren in deze jonge sterrenhoop zijn twee sterren van spectraalklasse O, maar er komen ook honderden sterren met een veel kleinere massa in voor. Sommige gebieden in RCW 36 zijn dicht genoeg om achtergrondlicht tegen te houden waardoor er vlekken en vegen ontstaan die inktzwart zijn.

Ondanks het zwarte voorkomen van deze wolken zijn het de enige plaatsen in ons heelal waarin stervorming plaatsvindt.

Klonten van moleculair waterstof en kosmisch stof storten ineen en komen samen om zo sterren te vormen die worden omringd door kleine families van exoplaneten.

De opname van RCW 36 werd geselecteerd als deel van het Cosmic Gems programma van de ESO. Dit is een initiatief dat afbeeldingen produceert die wetenschappelijk interessant en visueel aantrekkelijk zijn en zijn gemaakt door telescopen van de ESO met als doel om gebruikt te worden voor onderwijs en voorlichting.

Het programma maakt tijd van telescooptijd die niet gebruikt kan worden voor wetenschappelijke waarnemingen. Alle gegevens die worden verzameld zijn mogelijk ook geschikt voor wetenschappelijk onderzoek en worden via het wetenschappelijke archief van de ESO ter beschikking gesteld.

 

Eerste publicatie: 11 december 2019
Bron: ESO, SciNews