Ruimtevaartnieuws

De volgende Chinese maanmissie gaat materiaal van de verre zijde halen

De Von Karmankrater aan de zuidpool van de Maan
De Von Karmankrater aan de zuidpool van de Maan, de landingsplek van de Chinese Chang’e 4 missie. Credit: NASA/LRO

De volgende Chinese maanmissie, Chang’e 6, zal materiaal van de zuidpool of van de verre zijde van de Maan gaan halen. Dat heeft een zegsman van het Chinese maanprogramma afgelopen week gezegd.

Volgens Wu Yunhua, een belangrijke functionaris binnen de China National Space Administration worden er plannen uitgewerkt om de Chang’e 6 missie materiaal van de zuidpool van de Maan te laten halen maar als de Queqiao verbindingssatelliet, die nu zorgt voor de verbinding tussen de Aarde en de Chang’e 4 missie op de verre zijde van de Maan, nog goed functioneert dan zou overwogen kunnen worden om de missie naar de verre zijde te sturen. Er zijn nog nooit maanstenen van de verre zijde naar de Aarde gebracht dus voor wetenschappers is het bijzonder interessant.

De verre zijde van de Maan is altijd van ons afgericht dus een missie naar die kant van de Maan is riskant maar is het wel waard om meer te leren over dit nog onbekende terrein.

In december 2018 lanceerde China de Chang’e 4 missie naar de verre zijde van de Maan. Deze missie maakte in januari 2019 een zachte landing in de Von Karman krater. Deze krater bevindt zich in het Aitkin Bassin aan de verre zijde van de Maan.

De verbindingssatelliet Queqiao die zorgt voor de verbinding tussen de Chang’e 4 en de Aarde werd in mei 2018 gelanceerd.

De Chang’e 4 missie, die nog steeds operationeel is, heeft er voor gezorgd dat wetenschappers meer leren over de vroege geschiedenis van de Maan en het zonnestelsel. De maanrover, Yutu 2, de tweede rover die China heeft gemaakt en die ’s werelds eerste is die op de verre zijde van de Maan rijdt, is de op een na langst werkende rover op de Maan geworden.

Tijdens de persconferentie noemen Wu ook de geplande Chang’e 7 en Chang ‘e 8 missies. Deze zullen als een van hun belangrijkste doelen hebben het verkennen van de technische mogelijkheden om te komen tot internationale samenwerking om gezamenlijk een geautomatiseerde onderzoekspost op de Maan te vestigen. Wu noemde verder geen details over deze missies, alleen dat ze ergens de komende 15 jaar worden uitgevoerd.

Eerder had CSNA onthuld dat Chang’e 7 specifiek onderzoek zou gaan doen naar de omgeving en de hulpbronnen aan de zuidpool van de Maan terwijl Chang’e 8 de taak zou krijgen om de allernieuwste technologieën te testen en te verifiëren die gebruikt kunnen worden toegepast tijdens toekomstige maanexpedities.

Of China bemande maanmissies gaat ondernemen zei Wu dat die beslissing pas wordt genomen nadat het land een bemand ruimtestation in gebruik heeft genomen. De bedoeling is dat dit in 2022 gaat gebeuren.

 

Eerste publicatie: 25 december 2020
Bron: Xinhua