De Zomerdriehoek – Wega en de Lier

Zoekkaart Zomerdriehoek met de heldere ster Wega
De Zomerdriehoek met de heldere ster Wega van het sterrenbeeld Lier hoog boven de oostelijke horizon. De kaart is gemaakt voor 20 juli 22 uur.

Als je in deze periode van het jaar ’s avonds kort na het invallen van de duisternis richting oosten kijkt dan is je redelijk eenvoudig de Zomerdriehoek herkennen. De Zomerdriehoek is geen officieel sterrenbeeld maar een asterisme. Het bestaat het de heldere sterren Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra, Deneb van het sterrenbeeld Zwaan – Cygnus en Altaïr van het sterrenbeeld Arend – Aquila. Deze drie sterren zijn ook de eerste drie sterren die je in het oosten ziet als het donker wordt. Het zijn heldere sterren die zelfs bij maanlicht of een met licht vervuilde omgeving zijn te zien.Het handigste is om in het oosten eerst de meest opvallende ster op te zoeken. Dit is Wega van het sterrenbeeld Lier – Lyra. Wega heeft een blauwwitte kleur. Als het donker genoeg is kan je ook het parallellogram herkennen dat deel uitmaakt van het sterrenbeeldje. De Zomerdriehoek is best groot. De afstand tussen Wega en Altaïr in het sterrenbeeld Arend is vergelijkbaar met een liniaal van 30 cm die je met uitgestrekte arm voor je ogen houdt. Een uitgestrekte hand vult min of meer de afstand tussen Wega en Deneb in het sterrenbeeld Zwaan.

De Zomerdriehoek is een groot gedeelte van het jaar zichtbaar maar de julimaand is bij uitstek geschikt omdat vanuit onze breedtegraden de drie helderste sterren van zonsondergang tot zonsopkomst zichtbaar zijn. Met het draaien van de Aarde tijdens de nachtelijke uren verplaatsen Wega, Deneb en Altaïr zich ook westwaarts. Midden in de nacht staat de Zomerdriehoek op zijn hoogst aan de hemel en blijft dan zichtbaar in het westen tot de Zon begint op te komen.

Zie ook:

  • Deel 2: Deneb en het sterrenbeeld Zwaan (25 juli 2018)
  • Deel 3: Altaïr en het sterrenbeeld Aquila (1 augustus 2018)

 

Eerste publicatie: 18 juli 2018

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: