Geschiedenis

De zonsverduistering uit 1900 nu in 4K gerestaureerd

Inhoudsopgave
Afbeelding van de gedeeltelijke zonsverduistering van 1900
In deze afbeelding van de zonsverduistering van 1900 is de Zon nog gedeeltelijk zichtbaar. Image Credit: BFI/RAS.

De eerste film van een zonsverduistering, die uit 1900, is herontdekt en gerestaureerd.

De allereerste film van een totale zonsverduistering is door specialisten van het British Film Institute (BFI) gerestaureerd en voor vertoning geschikt gemaakt. De film werd in 1900 door Nevil Maskelyne gemaakt. Hij was ten tijde van deze zonsverduistering in North Carolina. Maskelyne was een Brit die als professioneel goochelaar ook was gaan filmen. Hij maakte de film als deel van de expeditie van de Royal Astronomical Society (RAS) naar deze eclips.

De film is teruggevonden in de archieven van de Royal Astronomical Society en is zeer zorgvuldig gerestaureerd. Beeldje voor beeldje is de film door experts omgezet naar 4K beeld.

De film is de tweede poging van Maskelyne om een totale zonsverduistering te filmen. Zijn eerste poging was in 1898 toen hij naar India reisde om de gebeurtenis te fotograferen. Helaas werd het blik met de film gestolen en nooit meer teruggevonden.

De verduistering filmen was lastig. Hij moest een speciale adapter bouwen om zijn camera aan de telescoop te bevestigen. Volgens het BFI en de RAS is de film van Maskelyne het enige wat van zijn werk bewaard is gebleven.

In het Victoriaanse tijdperk was de switch van goochelaar naar filmer eigenlijk helemaal niet vreemd. In die tijd werd door velen wetenschap, magie en het paranormale met elkaar gemengd. Er waren veel charlatans die de spirituele wereld probeerden te filmen. Natuurlijk waren er velen die niet wisten dat ze charlatans waren. Het was een periode waarin alles mogelijk leek te zijn.

Illusionist

Maar Maskelyne was anders. Hij was een professioneel illusionist en niet van de Magic Circle. Dit was een Britse organisatie die zich bezig hield met de kunst en het entertainment van de illusie en de magie. Er was zelfs een prijs vernoemd naar hem. Maar Maskelyne was ook een groot voorstander van de wetenschap en hij probeerde fraudeurs te ontmaskeren. Hij richtte het Occult Committee op, een organisatie die fraude aan de kaak stelde.

Maskelyne was overigens niet de enige illusionist die filmer werd. Sommige illusionisten gebruikten “magische”  films als deel van hun show. Maar Maskelyne was anders; hij werkte samen met de RAS om astronomische gebeurtenissen vast te leggen.

John Nevil Maskelyne
John Nevil Maskelyne Credit: By Unknown – Carte de Visite Woodburytype – Print., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6790479

Volgens de RAS zag Maskelyne zichzelf als een wetenschappelijk onderzoeker. Zoals zovelen in de Victoriaanse tijd was hij geïnteresseerd in illusies, spiritualisme en verschillende andere fenomenen. Maar hij was ook gefascineerd door de astronomie en die fascinatie leidde er toe dat hij lid werd van de Royal Astronomical Society. Met dank aan die fascinatie voor astronomie en het lidmaatschap van de RAS hebben we nu nog de allereerste filmopname van een zonsverduistering.

 

Herverschijning van de Zon tijdens de Zonsverduistering van 1900
In deze afbeelding uit de film komt de Zon weer tevoorschijn. Image Credit: BFI/RAS.

De Royal Astronomical Society realiseerde zich al vroeg dat astrofotografie belangrijk was. In 1887 stelden ze daarom al een permanent comité aan dat de snel collectie astrofotografische beelden moest gaan beheren. Deze film maakt deel uit van deze collectie.

Het feit dat de film korrelig en blikkerig overkomt hoort gewoon bij zo’n historisch onderwerp.

Artikel: First ever solar eclipse film brought back to life

Eerste publicatie: 2 juni 2019
Bron:  UniverseToday