Zonnestelsel Nieuws

Deze asteroïde draait in slechts 151 dagen om de Zon

De baan van 2019 LF6 (wit) valt volledig binnen de baan van de Aarde (blauw). Credit: NASA/JPL-Caltech

De asteroïde draagt de naam 2019 LF6, de asteroïde bevindt zich zo dicht bij de Zon dat een jaar er slechts 151 aardse dagen duurt. Het is een zogenaamde “Atira”-asteroïde. Dit zijn asteroïden waarvan de baan volledig binnen de baan van de Aarde valt. Er zijn slechts een handjevol Atira’s bekend.

Een team astronomen onder leiding van Quanzhi Ye van de Caltech Universiteit van Californië, ontdekte asteroïde 2019 LF6 met behulp van de Zwicky Transient Facility (ZTF) van de Palomar sterrenwacht in Californië.

2019 LF6 is een binnen-Aarde object oftewel een Atira-asteroïde. Het is een object waarvan de baan volledig binnen de baan van de Aarde ligt. In andere woorden: het aphelium van 2019 LF6 (de grootste afstand tot de Zon) is nog steeds Kleiner dan het perihelium van de Aarde (de kortste afstand tot de Zon). De asteroïde heeft een aphelium van 0,794 Astronomische Eenheden. Eén Astronomische Eenheid is de gemiddelde afstand tussen de Aarde en de Zon. Het perihelium van de Aarde bedraagt 0,983 AE.

Asteroïde 2019 LF6 werd op 10 juni 2019 waargenomen. De video beslaat een periode van 13 minuten. Credit: ZTF/Caltech Optical Observatories

2019 LF6 is een opmerkelijke asteroïde omdat de periheliumpassage op slechts 0,317 AE (47,4 miljoen kilometer) plaatsvindt end at is binnen de baan van Mercurius. Deze steenklomp draait in slechts 151,13 dagen om de Zon. Het is daarmee de asteroïde met het kortste jaar.

2019 LF6 is pas het twintigste object dat binnen de aardbaan is gevonden maar het is al het tweede object van dit jaar. Het team van Yu maakt gebruik van de ZTF om de asteroïde 2019 AQ3 te vinden. Deze asteroïde draait met een periode van 165 dagen om de Zon. Deze objecten zijn heel erg lastig te vinden maar de recente ontdekkingen doen vermoeden dat er nog veel meer moeten zijn.

2019 LF6 is een redelijk grote asteroïde. Aan de hand van de helderheid en het albedo (het licht weerkaatsend vermogen), wordt de diameter geschat op ongeveer 1,3 kilometer. De onderzoekers hebben te weinig gegevens om de vorm van de asteroïde te bepalen. Slechts 20 andere Atira-asteroïden zijn groter, waaronder 163693 Atira. De naamgever van de familie heeft een grootte van bijna 5 kilometer.

Volgens de onderzoekers worden er tegenwoordig nog maar weinig asteroïden ter grootte van een kilometer of meer gevonden. Dertig jaar geleden werd gestart met een methodologische speurtocht naar asteroïden waarbij uiteraard de grootste het eerste warden gecatalogiseerd. 2019 LF6 is qua baan en grootte een opmerkelijke asteroïde. Die baan verklaart meteen waarom de asteroïde tientallen Jaren onontdekt kon blijven.

De meeste planeten en asteroïden draaien als de groeven van een langspeelplaat rond. Dat wil zeggen in hetzelfde platte vlak. Maar 2019 LF6, en ook 2019 AQ3, volgen een baan die hen ver buiten het baanvlak van het zonnestelsel brengt. Ze zijn mogelijk van baan verandert toen ze in een ver verleden te dicht bij Venus of Mercurius zijn gekomen.

Atira asteroïden zijn afkomstig uit de hoofdgordel. Ze zijn in hun huidige baan terechtgekomen door dat hun banen werden verstoord door de grote planeten. Net zoals andere asteroïden zijn Atira’s overblijfselen van het ontstaan van ons zonnestelsel.

2019 LF6 werd met behulp van de ZTF camera gevonden. Deze camera scant iedere nacht heel snel de sterrenhemel af. Het instrument is uitermate geschikt om Atira’s te vinden. Atira’s kunnen maar tijdens een korte periode gezien worden. De beste tijd om Atira’s te vinden is in de schemering; de periode van ongeveer 20 tot 30 minuten voor en na zonsondergang. In die periode kan de camera de omgeving rond de Zon scannen zonder verblind te worden door het zonlicht.

De ZTF is uitermate geschikt om asteroïden te vinden. De camera heeft al 100 aardscheerders gevonden en ongeveer 2000 asteroïden in de hoofdgordel tussen Mars en Jupiter.

Het team van de ZTF wacht nu op toestemming van de NASA voor de Near-Earth Object camera (NEOCam). Deze missie moet met behulp van een ruimtesonde nog meer asteroïden gaan vinden die tussen de Aarde en de Zon ronddraaien.

Volgens Yu gaat het om een familie van aardscheerders waar astronomen nog maar weinig over weten. Hun aparte banen zorgen er namelijk voor dat ze heel erg lastig waargenomen kunnen worden. Door de Atira’s te bestuderen kunnen astronomen hun kennis over objecten die tussen de Aarde en de Zon ronddraaien, vergroten.

Bron: Caltech

Eerste publicatie: 9 juli 2019