Ruimtevaartnieuws

Deze week in de ruimtevaart – ruimtewandelingen en lancering TROPICS

Ook zullen deze week de orkaanonderzoekende TROPICS satellieten worden gelanceerd. Een Elektron-raket van Rocket Lab zal de nieuwe drukke week inluiden wanneer deze dinsdag wordt gelanceerd vanaf de locatie van het bedrijf in Nieuw-Zeeland.

Artist impressie van een TROPICS cubesat
Artist impressie van een TROPICS cubesat. Credit: NASA

Zoals de Amerikaanse naturalist Edwin Way Teale ooit zei: “Alles lijkt mogelijk in mei”. Inderdaad, de lente hangt in de lucht en dat geldt ook voor een stel raketten.

De TROPICS-satellieten van de NASA staan klaar voor lancering

Deze satellieten moeten orkanen gaan monitoren. Na een kleine vertraging is Rocket Lab klaar om een paar TROPICS-satellieten voor de NASA af te leveren die orkanen moeten gaan monitoren. TROPICS is een afkorting van Time-Resolved Observations of Precipitation structure and storm Intensity with a Constellation of Smallsats (Ja, over dit acroniem is stevig nagedacht), deze aardobservatiesatellieten zullen uiteindelijk een kleine constellatie vormen die bestaat uit zes satellieten in een lage baan om de Aarde.

Met behulp van microgolfradiometers gaan de cubesats temperatuur, vochtigheid en neerslag meten. Daarnaast monitoren ze ook de bewolking. De TROPICS-constellatie zal helpen bij het volgen van natuurrampen, vooral orkanen. Rocket Lab’s Elektron-raket, geschikt voor kleine ladingen, is voor deze taak gerekruteerd. De lancering zal op 2 mei plaatsvinden vanaf de lanceerbasis van het bedrijf in Nieuw-Zeeland.

Een Russische ruimtewandeling buiten het ISS

Deze ruimtewandeling werd afgelopen week nog uitgesteld maar de Russische kosmonauten Sergey Prokopyev en Dmitry Petelin zullen het woensdag nog een keer proberen. Het duo zal op 3 mei de knusse beslotenheid van het internationale ruimtestation ISS verlaten. De wandeling zal door NASA TV rechtstreeks worden uitgezonden. Tijdens hun ruimtewandeling zullen Prokopyev en Petelin de Canadarm2 en de nieuwe Europese robotarm gebruiken om een luchtsluis over te brengen naar de Nauka-module. Deze ruimtewandeling gaat vermoedelijk zes uur duren.

Verplaatsen Crew Dragon aan het ISS

Aanstaande zaterdag zal de ISS-bemanning de Crew Dragon van SpaceX verplaatsen van de zenit-poort naar de voorste poort van de Harmony-module. De verplaatsing duurt ongeveer 45 minuten en zal live door NASA TV worden uitgezonden.

Tsjechië gaat de Artemis-akkoorden ondertekenen

Op 3 mei zal Tsjechië de Artemis-akkoorden ondertekenen. Dit zijn een reeks “praktische principes om de samenwerking op het gebied van ruimteonderzoek te begeleiden tussen naties die deelnemen aan de 21ste-eeuwse maanverkenningsplannen van de NASA”, zoals het ruimtevaartagentschap ze omschrijft. Bij de ondertekeningsceremonie zullen onder andere NASA-chef Bill Nelson en de Tsjechische minister van Buitenlandse Zaken Jan Lipavský aanwezig zijn.

SpaceX plant deze week twee Falcon 9-lanceringen die nog meer Starlinksatellieten in een lage baan om de Aarde moeten brengen. De eerste lancering is op 4 mei vanaf Cape Canaveral en de tweede lancering op 6 mei vanaf Vandenberg Spaceport.

Eerste publicatie: 1 mei 2023
Bron: diversen