Zonnestelsel Nieuws

Di-atomair koolstof gevonden in de interstellaire komeet 2I/Borisov

Nieuwe interstellaire bezoeker 2I/Borisov gefotografeerd door de Gemini sterrenwacht
De eerste komeet ooit die van buiten het zonnestelsel afkomstig is, waargenomen door de Gemini sterrenwacht. De afbeelding van 2I/Borisov werd gemaakt in de nacht van 19 op 20 september 2019 met behulp van de Gemini Multi-Object Spectrograph gekoppeld aan de Gemini North Telescoop. De sterrenwacht bevindt zich op de Mauna Kea op Hawaii. Credit: Gemini Observatory/NSF/AURA.

Astronomen hebben de emissie van de kleine koolstofketen C2 in de coma van 2I/Borisov, de eerste bekende interstellaire komeet die ons zonnestelsel bezoekt, gedetecteerd. 2I/Borisov is een relatief grote en actieve komeet. De diameter bedraagt 2 – 16 kilometer. De coma is gecondenseerd en de komeet heeft een brede korte staart.

De komeet is ook bekend als C/2019 Q4 en werd op 30 augustus 2019 door de Oekraïense amateurastronoom Gennady Borisov ontdekt.

Over de hele wereld kwamen astronomen in actie en werden de krachtigste telescopen gemobiliseerd om de baan, kleur en andere kenmerken van de interstellaire bezoeker te bepalen.

Met behulp van de William Herschel Telescope en de Gemini North telescoop werden opnames gemaakt van de komeet en uitgaande van de kleur bleek dat die niet veel verschilde van de kometen uit ons eigen zonnestelsel.

Astronomen van het Instituto de Astrofisica de Canarias konden een spectrum opnemen van 2I/Borisov en hieruit bleek dat het overeen komt met de kern van een normale komeet.

Het team zette ook de baan van de komeet uit. Die kwam uit de richting van het sterrenbeeld Cassiopeia met een snelheid van 33,8 kilometer per seconde vanuit de interstellaire ruimte ons zonnestelsel binnen.

Daarnaast bepaalden astronomen dat 2I/Borisov vermoedelijk afkomstig was van de ster Kruger 60. Dit is een dubbelstersysteem bestaande uit twee rode dwergen dat 13,15 lichtjaar van ons is verwijderd in het sterrenbeeld Cepheus.

Weer een ander team astronomen detecteerde cyanide (CN)-gas, een normaal bestanddeel van kometen uit ons zonnestelsel, in de coma van 2I/Borisov.

artist impression Kruger 60
Artist impression van de komeet en de beide rode dwergen van Kruger 60. Image credit: NASA / SOFIA / Lynette Cook / Sci-News.com.

In een nieuw onderzoek heeft een onderzoeksgroep onder leiding van teddy Kareta van het Luna rand Planetary Laboratory in Arizona de 2,3 meter Bok-telescoop van de Kitt Peak sterrenwacht en de 6,5 meter MMT-telescoop gebruikt om te zoeken naar welke en hoeveel moleculen er voorkomen in de coma van de komeet.

De ontdekking van het twee interstellaire object 2I/Borisov biedt een unieke gelegenheid om het ontstaan van planetesimalen in ons zonnestelsel te vergelijken met ontstaansprocessen in andere zonnestelsels, aldus de onderzoekers.

2I/Borisov werd op 20 september 2019 geobserveerd met de Bollen & Chivens spectrograaf aan de Bok-telescoop en op 1 oktober met de Blauwe Kanaal spectrograaf aan de MMT-telescoop.

De komeet bevond zich op 20 september 2,67 Astronomische Eenheden van de Zon en 3,25 AE van de Aarde en op 1 oktober op 2,5 AE van de Zon en 3 AE van de Aarde.

De astronomen detecteerden de emissie van di-atomair koolstof (C2) in de coma en ze bevestigden de eerdere detectie van cyanidegas.

Ze vonden ook dat 2I/Borisov veel minder C2 bevat dan CN. Ons ons zonnestelsel zijn de kometen van de Jupiterfamilie vergelijkbaar met 2I/Borisov.

In deze context verwachten astronomen dat 2I/Borisov is ontstaan op een locatie die meer lijkt op veel van deze kometen, afkomstig uit de trans-Neptuniaanse regio, dan de langperiodieke kometen, die waarschijnlijk zijn ontstaan in de buurt van Uranus en Neptunus.

Er is nog meer onderzoek nodig om te begrijpen of het verdwijnen van koolstof uit 2I/Borisov dezelfde gevolgen heeft als het heeft bij de kometen uit ons eigen zonnestelsel.

“Een betrouwbare detectie van de molecuul C3 in het spectrum van 2I/Borisov zou helpen om dit te kunnen verklaren.

De bevindingen zullen worden gepubliceerd in het tijdschrift “Astrophysical Journal Letters”.

 

Artikel: Theodore Kareta et al. 2019. Carbon Chain Depletion of 2I/Borisov.

Eerste publicatie: 13 oktober 2019
Bron: Sci-news.com