Duanwu – Het Drakenboot festival

Drakenboot races tijens het Duanwu festiva
Drakenbootraces op een oude rol rijstpapier uit de Yuan Dynastie

Het Drakenboot festival wordt gevierd op de vijfde dag van de vijfde maand in het Chinese jaar. Het is een traditionele vakantie die al meer dan 2000 jaar wordt gevierd. Het Drakenboot festival is opgedragen aan de oude Chinese dichter Qu Yuan die leefde van 240 – 278 v. Chr. Het festival vindt zijn oorsprong in het zuiden van China en het is populair in provincies als Jiangsu, Zhejiang, Guangdong en Fujian.

Herkomst en geschiedenis

Het Drakenboot festival wordt in verband gebracht met de grote Chinese dichter Qu Yuan die leefde in de tijd van de Strijdende Staten (475 – 221 v. Chr.). Om zijn dood op de vijfde dag van de vijfde maand te herinneren vieren mensen het festival op verschillende manieren. Het Drakenboot festival wordt al meer dan 2000 jaar gevierd. Ook ander beroemde Chinezen zoals Wu Zixu (een generaal en politicus uit de Herfst en Lente periode (722 – 481 v. Chr.)) en Cao E (130-143 na. Chr.) stierven op deze dag dus in bepaalde gebieden wordt tijdens het festival ook hun dood verdacht.

De legende van Qu Yuan

Qu Yuan was minister in Chu, één van de zeven Strijdende Staten, en dichter die veel schreef over de liefde en toewijding voor zijn land. Li Sao – de Klaagzang – wordt als één van de meesterwerken in de Chinese geschiedenis gezien. Nadat hij door de koning was verbannen koos hij er voor om zichzelf te verdrinken in de rivier in plaats van te zien hoe zijn land werd veroverd door de legers van de Qin. Hij stierf op de vijfde dag van de vijfde maand en daarom herinneren mensen hem nog steeds op deze dag.

Tradities en gewoontes

Zhongzi
Zhongzi, gemaakt van kleefrijst en gevuld met vlees, bonenpasta of eigeel waarna ze gestoomd worden in rietbladeren.

Er zijn veel verschillende gebruiken en activiteiten op deze dag. Zelfs in andere Aziatische landen buiten China wordt het festival gevierd. Naast Drakenboot races worden in delen van China zakjes parfum gedragen of hangen mensen bladeren van de kalmoes of het bijvoetskruid aan de deur.

Bij veel Chinese festivals hoort traditioneel eten en dat is bij het Drakenboot Festival niet anders. Er worden Zhongzi gegeten. Dit zijn driehoekige dumplings van kleefrijst die in rietbladeren worden verpakt en gestoomd. Er zijn verschillende vullingen mogelijk zoals eigeel, bonenpasta of vlees. Zhongzi kunnen tegenwoordig gewoon het hele jaar door in de supermarkt worden gekocht maar er zijn nog steeds mensen die ze op de dag van het feest zelf maken.

Drakenboot races

Drakenboten danken hun naam aan hun achter- en voorsteven die de vorm van een traditionele Chinese draak heeft. Om te zorgen dat alle roeiers de juiste cadans houden slaat één van de teamleden op een grote trom. De legende zegt dat de Draknboot races hun oorsprong hebben in het feit dat mensen met hun boten snel naar Qu Yuan roeiden om hem proberen te redden, toen die zichzelf verdronk. Drakenboot races worden in veel Aziatische landen gehouden en de laatste jaren ook meer en meer in westerse landen.

Feiten

Chinese naam: 端午节 (duān wǔ jié)

Datum: de vijfde dag van de vijfde maan maand

Geschiedenis: meer dan 2000 jaar oud

Tradities: Drakenboot races, eten van zhongzi

Datums

Het Drakenboot festival past in de Chinese maan kalender en het valt altijd op de vijfde dag van de vijfde maand van de maan kalender. De datum volgens de Gregoriaanse kalender varieert dus ieder jaar.

Jaar Datum Vakantie
2017 30 mei 28 – 30 mei
2018 18 juni 16 – 18 juni
2019 7 juni 7 – 9 juni
2020 25 juni 25 – 27 juni
2021 14 juni 12 – 14 juni

Eerste publicatie: 30 mei 2017
Laatste bewerking: 24 maart 2020