Een Chinese kijk op de zomer

De mythologsiche phoenix
De rode phoenix oftewel de vermiljoenen vogel uit de Chinese mythologie (credit: www.cultural-china.com)

In de Chinese filosofie wordt de zomer geassocieerd met de kleur rood, het geluid van lachen, het orgaan hart, het element vuur en de rode phoenix vogel.

De zomer begint dit jaar officieel op 21 juni 2016 om 00:34 uur.

De Chinezen bestudeerden in het verleden uitgebreid de natuur. In de Chinese traditie is er een groot begrip voor de voorspelbare cyclus van de natuur. Het begrijpen van de cyclus van de natuur kan op veel verschillende dingen worden toegepast: niet alleen de seizoenen of de groei van planten maar bijvoorbeeld ook relaties tussen mensen, de ontwikkeling van kinderen, emoties en het verloop van een ziekte. Het leven in zijn totaliteit.

In de westerse manier van denken is het verloop van de seizoenen een goed voorbeeld voor de orde van zijn natuurlijke cyclus. Zoals we allemaal wel weten ontspruiten planten in de lente en beginnen ze in de lente te groeien. In de zomer bereiken ze hun volledige wasdom. In de herfst verdrogen ze en sterven ze af en in de winter rusten ze. De Chinezen hebben ook een vijfde “seizoen” of fase in hun manier van denken toegevoegd: de nazomer. In de oude Chinese filosofie leidden deze vijf elementen of vijf fases tot het begrip dat de cyclus steeds opnieuw begint waarbij iedere rustperiode of winter wordt gevolgd door een nieuwe periode van groei oftewel de lente.

De vijf elementen van de oude Chinese filosofie werden geassocieerd met specifieke dingen: richtingen, kleuren, geluiden, organen van het lichaam, fundamentele elementen zoals water of vuur, echte of mythologische beesten.

Het zomerseizoen wordt geassocieerd met de richting zuiden, Ook wordt de zomer geassocieerd met de kleur rood, het geluid van lachen en het orgaan hart. Het element vuur en een beest dat meestal wordt geassocieerd met een rode phoenix, een mythologische vogel. De zomer is voornamelijk een yang seizoen vanwege de hitte. Bovendien is het erg helder in de zomer en kan het ook een erg droog seizoen zijn. Dit in tegenstelling tot de winter die voornamelijk als yin wordt aangeduid. De winter is het koudste, donkerste en vaak natste seizoen van het jaar.

In de Chinese qigong leer zijn er honderden zo niet duizenden verschillende meditaties, visualisaties en lichamelijke oefeningen ontwikkeld die gerelateerd zijn aan de vijf fases van de Chinese filosofie. Veel van die oefeningen worden tegenwoordig nog steeds toegepast. Als je het begin van de zomer wilt vieren zoals de oude Chinese filosofen dat deden dan maak je deel uit van een duizenden jaren oude traditie. Het is een deel van de Chinese traditie om al het goede van vroeger te eren, dat staat vaak in een sterk contrast met de moderne westerse manier van leven bij de dag.

De Chinezen hechten sterk aan een goed balans dus om de zomer te vieren zoals de Chinese filosofen dat deden zou je met je gezicht naar het zuiden gericht een moment moeten bezinnen. Breng je element vuur in balans door te gaan zwemmen in een koud donker meer of water.

Draag rode kleren en lach!

In de Chinese filosofie zijn er aan de vijf fases verschillende geluiden gekoppeld en in de zomer moet er veel gelachen worden. De zomer wordt ook geassocieerd met je hart en in het westen zeggen we vaak: lachen is goed voor je hart.

Daar zouden de oude Chinese filosofen het nu eens helemaal mee eens zijn 🙂

 

Laatste update: 20-06-2016
Bron: Earthsky