Astronomisch Nieuws

Een driedimensionaal beeld van het centrum van de Melkweg

Visualisatie van het galactische centrum
Deze afbeelding is een enkele afbeelding uit de meeslepende 360° ultra-HG visualisatie die het mogelijk maakt dat kijkers vanaf het zwarte gat SGR A* in het centrum van ons sterrenstelsel om zich heen kunnen kijken.

Altijd al eens een keertje op reis willen gaan door het centrum van ons sterrenstelsel? Met de nieuwe, indrukwekkende visualisatie van waarnemingen van de Chandra Space Telescope kan dat. Dit 360 graden filmpje laat je rondreizen door het centrum van ons sterrenstelsel. Je staat daarbij op het centrale superzware zwarte gat van waaruit je helemaal rond kan kijken.

Het filmpje is gemaakt door data van de Chandra röntgen telescoop van de NASA te combineren in de supercomputer van het NASA Ames Research Centrum. Het laat je de effecten zien van tientallen zware sterren met hun krachtige sterwinden. Deze sterren bevinden zich op slechts enkele lichtjaren afstand van het superzware zwarte gat dat we kennen als Sagittarius A* (Sgr A* afgekort).

Een nieuwe 3D-visualisatie laat kijkers een 360° beeld zien van het centrum van ons sterrenstelsel als waren ze staande op het supermassieve zware gat Sgr A* dat zich in het centrum van de Melkweg bevindt. De data van de Chandra te combineren met simulaties van een supercomputer laat de visualisatie de effecten zien van tientallen zware sterren die met sterke sterwinden het gebied beïnvloeden op een paar lichtjaar afstand van het superzware zwarte gat. Blauw en paars zijn röntgenstraling van heet gas dat temperaturen van tientallen miljoen graden heeft. Rood is ultraviolet licht dat afkomstig is van gebieden van kouder gas. Dit koudere gas heeft een temperatuur van enkele tienduizenden graden. Geel is nog kouder gas dat de hoogste dichtheid heeft.

Deze winden zijn het voedsel waar het supermassieve zwarte gat zich mee voedt. De kijker kan zien hoe klonters materie naar Sgr A* toe stromen. Deze klonten ontstaan als winden van de zware sterren in de buurt van Sgr A* met elkaar botsen. Naast het zien van de beweging van deze klonten kunnen de kijkers zien hoe gas met een relatief lage dichtheid naar Sgr A* toevalt. In deze nieuwe visualisatie zijn de kleuren blauw en paars de röntgenstraling van hete gas dat een temperatuur heeft van tientallen miljoenen graden. Rood toont de gebieden met gas dat een gemiddelde dichtheid heeft en ook kouder is. Dit gas heeft temperaturen van tienduizenden graden. Geel toont het koudste gas met de hoogste dichtheid en de laagste temperatuur.

Zichtbaar is hoe bundels gas dat röntgenstraling uitzendt langzaam beweegt als het nog ver weg is van Sgr A*, dan snelheid maakt en rond de kijker slingert als het naar het zwarte gat toe beweegt. Soms botsen klonten gas met gas dat door andere sterren is uitgestoten. Dit gas raakt verhit en dit leidt tot flitsen van röntgenstraling waarna het gas ook weer snel afkoelt. Verder weg van de kijker laat de visualisatie ook zien hoe botsingen van snelle sterwinden leiden tot röntgenstraling. Men denkt dat deze botsingen de belangrijkste bron van het gas zijn dat door de Chandra wordt waargenomen.

Als er een uitbarsting van gas plaatsvindt vlak bij het zwarte gat dan zal het uitgestoten gas botsen met materiaal dat door sterke sterwinden wordt weggeblazen. Dit materiaal wordt naar achteren geduwd waarbij het in röntgenlicht een gloed vertoont. Als de uitbarsting afzwakt en de sterwinden weer normaal worden dan verdwijnt deze röntgengloed.

Deze 360° video is perfect te bekijken met een speciale virtual reality bril zoals de Samsung Gear VR of de Google Cardboard. De video kan ook goed bekeken worden op smartphones met behulp van de Youtube app. Als je de telefoon beweegt krijg je steeds een ander deel van de film te zien waardoor het effect van een VR-bril wordt benaderd. Ook met de meeste webbrowsers kunnen 360° video’s via Youtube worden bekeken. Om rond te kijken klik en sleep je de video of klik je op de pijlen in de hoek van het videoscherm.

De nieuwe visualisatie werd voor het eerst vertoont tijdens de 17de vergadering van de High-Energy Astrophysics (HEAD) van de American Astronomical Society die in Monterey in Californië werd gehouden.

 

Eerste publicatie: 24 maart 2019
Bron: ScitechDaily