Een nieuwe blik op Ceres

Ceres gefotografeerd door de DAWN
Animatie van de rotatie van de dwergplaneet Ceres. De opnames zijn gemaakt door de DAWN ruimtesonde op 13 januari 2015 (Credit: NASA)

De ruimtesonde DAWN die op weg is naar de dwergplaneet Ceres heeft nieuwe opnames gemaakt die door astronomen zijn verwerkt tot een animatie. Het zijn de beste opnames die tot nu toe van Ceres zijn gemaakt.
De opnames werden gemaakt door één van de camera’s van de DAWN toen deze zich op een afstand van 383.000 kilometer van Ceres bevond. De opnames werden op 13 januari 2015 gemaakt over een periode van één uur.


Ceres heeft een doorsnede van 950 kilometer. De dwergplaneet is het grootste object in de asteroïdengordel die zich tussen de planeten Mars en Jupiter bevindt. De laatste beelden laten al een glimp zien van oppervlaktestructuren zoals kraters.
De laatste opnames die de DAWN maakte van Ceres zijn slechts 27 pixels groot en niet echt veel beter dan de opnames die in 2004 met de Hubble Telescope werden gemaakt maar binnen afzienbare tijd zullen ze dat wél zijn. Het team dat met de beelden van de DAWN bezig is verwacht vele ontdekkingen te doen op deze dwergplaneet die tot op heden nooit goed is onderzocht en waar eigenlijk geen goede foto’s van zijn.
De DAWN ruimtesonde werd op 27 september 2007 gelanceerd en onderzocht in de periode 2011-2012 13 maanden lang de asteroïde Vesta. DAWN zal op 6 maart 2015 bij Ceres arriveren.

Bron: NASA, 19 januari 2015

We doen ons best om alle artikelen zonder taal-, tik- en inhoudelijke fouten te plaatsen maar ondanks alle controle zie je zelf vaak je eigen fouten niet meer. Daarom stellen we het uitermate op prijs als je een fout komt melden!
Als je een spelfout hebt gevonden selecteer dan a.u.b. de tekst en druk Ctrl+Enter. Heb je een inhoudelijke fout gevonden, schrijf dan in het commentaarveld wat er volgens jou niet correct is.
We proberen alle gemelde fouten zo snel als mogelijk te verbeteren. Omdat de meldingen anoniem zijn vindt er geen communicatie plaats met de indiener. We houden ons het recht voorbehouden om meldingen niet te verwerken.

%d bloggers liken dit:

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: