Zonnestelsel Nieuws

Een teddybeer op Mars?

Een afgekalfde heuvel, een oude krater en de menselijke neiging om overal gezichten te vinden, kunnen de teddybeer op Mars verklaren.

Deze gebarsten heuvel op Mars lijkt op het gezicht van een teddybeer zoals gezien door de Mars Reconnaissance Orbiter
Deze gebarsten heuvel op Mars lijkt op het gezicht van een teddybeer zoals gezien door de Mars Reconnaissance Orbiter van de NASA. Credit: NASA/JPL-Caltech/UArizona)

Wetenschappers die het oppervlak van Mars bestudeerden vonden onlangs een stuk van de rotsachtige planeet dat hen toelachte.

In een afbeelding die op 25 januari 2023 werd gedeeld door de universiteit van Arizona, wat lijkt op het gezicht van een enorme Mars-teddybeer – compleet met twee kraaloogjes, een knoopneus en een openstaande mond – die naar de camera’s van de Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) van de NASA grijnst. Volgens de universiteit van Arizona werd de foto van dit griezelig lijkend assortiment van geologische formaties gemaakt op 12 december 2022 toen de MRO ongeveer op 251 kilometer boven de planeet vloog.

Wat is er hier echt aan de hand? Het is waarschijnlijk gewoon een afgebroken heuvel in het midden van een oude krater. Er is een heuvel met een v-vormige instortingsstructuur zichtbaar (de neus), twee kraters (de ogen) en een cirkelvormig breukenpatroon (het hoofd). Het cirkelvormige breukpatroon kan te wijten zijn aan het bezinken van een afzetting boven een begraven inslagkrater. Dit schrijft het High Resolution Imaging Science Experiment-team (HiRISE) in een blog.

Kijkers kunnen het gezicht van een beer zien opduiken uit een verzameling stoffige rotsen en spleten dankzij een fenomeen dat pareidolia wordt genoemd. Dit is de psychische neiging die mensen ertoe brengt betekenis te zoeken in willekeurige afbeeldingen of geluiden.

De ruimte biedt eindeloos voer voor pareidolia. Neem deze nevel (een willekeurige uitstroom van gas en stof) die lijkt op het monster Godzilla, of deze rotsformatie op Mars die NASA even aanzag voor Beaker van de Muppets.

Zowel Beaker als de pas ontdekte teddybeer werden in beeld gebracht door HiRISE, een van de zes wetenschappelijke instrumenten aan boord van de MRO. HiRISE maakt sinds 2006 foto’s van de rode planeet. Het is volgens de universiteit van Arizona de meest krachtige camera die ooit naar een andere planeet is gestuurd.

Eerste publicatie: 29 januari 2023
Bron: NASA